1. Home
  2. Vesti
  3. Rekordan broj vozila na nemačkim drumovima
Rekordan broj vozila na nemačkim drumovima
1

Rekordan broj vozila na nemačkim drumovima

137
1
Podelite sa prijateljima:

I pored svih rasprava o transportnoj tranziciji, broj automobila u svetu, pa i u Nemačkoj se povećava. Preokret trenda je evidentan samo u jednoj saveznoj državi ove germanske republike. Početkom godine je registrovan rekordan broj od 49,1 milion automobila, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku na osnovu ranije objavljenih podataka o broj evidentiranih vozila.

Statističari pored ovih apsolutnih brojeva gledaju i takozvanu gustinu, rasprostranjenost automobila, odnosno broj automobila u odnosu na broj stanovnika. Ovaj parametar je takođe porastao u 2024. u odnosu na prethodnu godinu, na 580 automobila na 1.000 stanovnika. To je za dva automobila više nego 2023. i čak za 37 više nego 2014. Ipak, ova vrednost je ostala iza rekorda postignutog 2022. godine – tada je bilo 583 automobila na hiljadu žitelja germanske republike.

Brojke takođe pokazuju jasne regionalne razlike. U federalnim jedinicama – gradovima – Berlin (329), Hamburg (426) i Bremen (435) imaju relativno malo automobila na hiljadu stanovnika. Lokalne transportne mreže su dobro razvijene i ne žele svi da imaju sopstveni automobil. Berlin je takođe jedina nemačka savezna država u kojoj je gustina automobila smanjena od 2014. godine do danas.

Značajno veća flota se može primetiti u vangradskim državama. Sarland predvodi listu saveznih celina sa 655 automobila na 1.000 stanovnika, ispred Rajnland-Palatinata (630) i Bavarske (623). Saksonija ima najnižu vrednost od bilo koje gradske pokrajine sa 534 automobila na pomenuti broj žitelja. Sve istočnonemačke vanurbane države su ispod nacionalnog proseka, sve zapadnonemačke su iznad njega.

Međutim, sudeći po statističkim podacima o novoregistrovanim vozilima, elektromobilnost se širi izuzetno sitnim koracima, pa je samo 2% novoregistrovanih četvorotočkaša bilo električno. Godinu ranije, taj pokazatelj je bio na nivou od 2,1%.

AutoRepublika

(137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Elektromobilnost na štakama, a pad prodaje u svim segmentima oko 15%….tako da je ovo možda vrgunac broja vouim+la ns DE putevima, očekuje se samo pad