1. Home
  2. Prezentacije
  3. Fordova grdosija debitovala u novoj generaciji
Fordova grdosija debitovala u novoj generaciji
5

Fordova grdosija debitovala u novoj generaciji

136
5
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najvećih enigmi u američkoj automobilskoj industriji je uvek bila ona u vezi Forda Expeditiona. Konkretno, odgovor na pitanje zašto je toliko malo popularan kada je zasnovan na vozilu koje je bestseler na tržištu preko bare, već duže od četiri decenije. Da, pričamo o Fordovoj čuvenoj F Seriji, pa bi logika trebalo da bude takva da, ako Jenkiji kupuju dosta pikap kamioneta sa značkom „plavog ovala“, onda bi trebalo da bude slična situacija i kada se priča o terencu, zar ne?


Expedition je predstavljen 1997. godine kao Fordov prvi terenac sa četvoro vrata u takozvanoj kategoriji velikih SUV-ova (full size). Bio je zasnovan na modelu F-150 i od tada smo videli četiri generacije. Svaka od njih je dobila dosta pohvala, ali jednostavno nije imala one prodajne rezultate kao glavni rival Chevrolet Tahoe/Suburban. Uporedimo samo brojke iz 2023. godine. Obim prodaja Expeditiona je obuhvatio 73.396 jedinica, dok su Tahoe/Suburban privukli čak 163.148 kupaca. Zašto je tako, možemo samo da nagađamo.

Ispred nas je sada nova generacija Expeditiona, ona kojom se Ford nada smanjiti razliku nad spomenutim rivalima. Ford nam kaže da je terenac potpuno nov, mada možemo da vidimo više delova sa prethodnika nego onih koji su potpuno novi.


Krenimo od opšte ideje, a ona se odnosi na generalne dimenzije. Standardan Expedition je ponovo dugačak oko 5,3 metra, dok je produžena verzijana nazvana Max duža za oko 300 milimetara. Razlike između njih gotovo i da nema, doduše s izuzetkom većeg prtljažnika. Dok je Chevrolet iskoristio dva potpuno druga imena u cilju razlikovanja takve konfiguracije u svojoj ponudi (spomenuti Tahoe i Suburban), Fordova strategija je ona koja predviđa da im firma dodeli ista imena uz ono „Max“ za duži model. Obe verzije su dostupne u varijatetima za sedam ili osam putanika, zavisno da li se mušterija odlučila za podeljena sedišta, ili pak za klupu u drugom redu sedišta.

Dizajn je uglavnom nov i u većoj meri se udaljio od stilske škole koju smo navikli da vidimo na F-150-u. Za razliku od ovog pikapa, Expedition nema glomaznu masku hladnjaka i dosta hroma, pa je jasno da cilja na sasvim drugu grupu kupaca. Jedna od većih novina leži na račun vrata prtljažnika, koja se sada mogu otvoriti na dva dela.

Američki proizvođač vozila tvrdi da je ovaj detalj pomalo retro prirode, pošto je bio izuzetno popularan tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Ali u suštini, Expedition je i dalje kockast kao što je bio tokom poslednje skoro tri decenije.

Velika pažnja je posvećena i enterijeru i Ford je praktično precrtao veliki broj detalja sa luksuznog brenda Lincolna, čijim poslovanjem i inače upravlja. To se posebno odnosi na kontrolnu tablu podeljenu na dva dela, pa tako gornji deo donosi monitor veličine 24,0 inča, a u donjem centralnom delu je onaj za zabavu.

Firma ga naziva „Ford Digital Experience“ i već smo imali prilike da ga vidimo na Exploreru. Preko njega možete da povežete mobilni telefon, ali zapravo, na većinu zabavnih sadržaja ponuđenih od strane Forda, ćete morati da se pretplatite na mesečnoj osnovi. To se odnosi na muziku, navigaciju i slične poželjne detalje. Ostatak je manje-više sve ono što možemo da očekujemo od jednog velikog terenca koji bi da uđe u premijum klasu.

S mehanikom se nije mnogo eksperimentisalo, pa Expedition opet pokreće poznati 3,5-litarski turbobenzinac sa šest cilindara. Razvija 400 konjskih snaga i maksimalnih 651 Nm obrtnog momenta u standardnom izdanju, odnosno 40 „grla“ više i dodatnih 41 Nm obrtnog momenta u verziji HO (High Output). Menjač je u oba slučaja desetostepeni automatski, a pogon na zadnje, ili na sva četiri točka.

Moćniji od dva motora je standardan samo na proterenskom izdanju Tremoru, a takođe je opcija na Platinumu. To znači da ona dva pristupačnija paketa kao što su Active i King Ranch pružaju samo verziju sa 400 „konja“. Spomenuti Tremor inače menja dosadašnji Timberline i može se pohvaliti glomaznim 33-inčnim pneumaticima, LED osvetlenjem, višim klirensom, boljom zaštitom ispod vozila i još mnogo toga.


Novi Ford Expedition će početi stizati u izložbeno-prodajne salone na proleće, a početna cena će iznositi oko 60 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ovo neki Pežo ??? Vidim da ima i-cocpit 😊

Laki

👍

Matija

Zasto Chevrolet Tahoe a ne Ford Expedition, pitanje je sad? Oba su nastala u kratkom vremenskom razmaku, Tahoe 1994 godine a Expedition 1996 godine. Marketing experti trebalo bi da naprave vrlo detaljno poredjenje ova dva modela da bi odkrili tajnu uspeha Tahoa. Dole su oba vozila prve generacije. Ovako na prvi pogled, Chevrolet deluje robustnije i luksuznije, prednja maska je maksimalno dimenzionisana, licno bih njemu dao prioritet. Ford izgleda kao da ga je dizajnirao dizajner koji je do tada radio samo limuzine. Slican problem dizajna dugo je imao Mercedes sa svojim Vito-Viano venovima. Oni su dugo bili u sklopu privrednih… Pročitaj više »

Yankee

Razlog verovatno lezi u tome sto Ford nije imao full-size SUV sa 4 vrata sve dok Expedition nije debitovao 1997. godine. Dok je GM imao takav model (Chevrolet Suburban/GMC Carryall) jos 1967. godine (slika).
Istina je da je Tahoe predstavljen 1994. godine, ali je Tahoe nista vise nego kraci Suburban. Isti model, jedina razlika je sto Suburban ima duze dupe. Tako da GM u ovoj klasi ima 30 godina prednosti nad Fordom i Ford nikada nije uspeo da smanji tu razliku.

comment image

Yankee

Povezano sa ovim…
Ford je imao fantasticni model B-100 za trzista centralne i juzne Amerike. U sustini SUV sa 4 vrata na bazi F-100/F-150.
Ali ga nisu imali u ponudi i u SAD. Razlog je verovatno taj sto u to vreme klasa velikih SUV sa 4 vrata nije bila popularna, spomenuti Chevrolet Suburban se prodavao poprilicno slabo, ali eto, dao je GM-u dosta godina prednosti da izgradi imidz.
B-100 je u medjuvremenu postao popularan za uvoz i restauraciju, vidim ih na auto shows sa vremena na vreme.

comment image

Izmenjeno 5 sati pre od strane Yankee