1. Home
  2. Vesti
  3. Prodajni podaci iz poslednjeg tromesečja pokazuju da grupi BMW ide baš loše u Americi
Prodajni podaci iz poslednjeg tromesečja pokazuju da grupi BMW ide baš loše u Americi
9

Prodajni podaci iz poslednjeg tromesečja pokazuju da grupi BMW ide baš loše u Americi

591
9
Podelite sa prijateljima:

Severnoamerička divizija nemačke grupacije BMW, koja je inače angažovana u proizvodnji vozila više brendova, i to na dva i na četiri točka, je objavila prodajne rezultate za treći kvartal ove godine. Mi smo pročitali izveštaj specijalizovanog portala Motor1 i u njemu se navodi da se po lošem prodajnom rezultatu veoma ističe BMW XM, za koji kažu da se u mukama rodio i živeo do ovog trenutka. Ovo tvrde jer je tražnja za tim modelom oduvek baš bleda, dok je u ovom izveštajnom periodu plasirano samo 307 primeraka, odnosno za 30,7% manje od uporednog perioda, kada je ova grdosija obradovala 443 kupca.

Iako je većina drugih aduta BMW-a takođe u minusu, XM je prošao lošije čak i od tradicionalno malo traženih roudstera, pa je tako u analiziranom tromesečju isporučeno 543 komada modela Z4, što je drastično više od brojki koje opisuju groteskni XM. Opet, ne bi bilo pošteno preskočiti napomenu informacije koja govori o tome da je obim prodaje dvoseda naglo i neobjašnjivo porastao za 64%. Teško da će ovo da obraduje nekog iz uprave BMW-a jer ipak pričamo o dodatnih (samo) 212 jedinica.

Ako se posmatraju prodajni rezultati cele grupacije iz Minhena, onda se lako da zaključiti da ni XM nije toliko loš(a ponuda) koliko kupci misle. Ovo stoga što je prodaja putničkih vozila na nivou grupe u minusu za 5%, obim prodaje SUV-ova je tanji za 8,5%, dok se trend Minija može nazvati tragičnim. Tako kažemo jer je ostrvska marka plasirala šokantnu trećinu vozila manje u posmatranom tromesečju. Neverovatno zvuči i podatak da je tražnja za nedavno osveženom i ikoničnom Serijom 3 snižena za 13,7%.

Trunku svetla u moru sumornih „šitova“ Excela donosi pogled na prodajne rezultate koji ilustruju poslovanje grupe preko bare na nivou dosadašnjeg dela godine. On otkriva da je obim prodaje u tom intervalu splasnuo za samo 2,1%, što je za samo 5.740 četvorotočkaša manje nego lani.

Nekoliko automobila, kao što je pomenuti Z4, zabeležilo je veliki prirast popularnosti. Možemo reći da je tražnja za Serijom 5 porasla za 44,7%, za Serijom 2 za 25,6%, dok je X4 isporučen u 41,8% većem tiražu u poređenju s trećim kvartalom prošle godine. Međutim, stvari su uglavno crne ovih dana kod BMW-ove grupe brendova. Svaki pojedinačni Minijev model je zabeležio pad obima prodaje. Countryman, prodajni lider marke, je posrnuo za 16,4%. Najveći „pobednik“ brenda, ili bolje reći najmanji luzer je Cooper S s tvrdim krovom, a čija je prodaja u minusu od samo 3,3%.

Sve u svemu, marže koje generiše BMW i ostali, posebno premijum proizvođači automobila, toliko su ogromne da ove negativne prodajne sekvence ne mogu suštinski da naude konstruktoru. Pala muva na vola, što bi naš narod rekao.

AutoRepublika

(591)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Sa koliko jakih emocija prema pomenutim brendovima je pisan i uredjen ovaj tekst, čovek bi pomislio da autor vozi Zaporožca 😊

MRN

Pa, sve često i jeste samo u „prepevu“ 😊

BB

Damo da mu ne slome nogu k’o Vuku Karadžiću… Doduše ruku već jesu, ali se dobro snalazio kucanjem i sa jednim prstom 😉

BB

Pa u suštini tek sad XM postaje premium…
Kakav je premium koji se pravi u desetine hiljada primjeraka…

To treba „na komad“ 😀

MRN

😊😊😊

S mile

Nekada su proizvodjaci proizvodili ono sto je trziste trazilo. A sada namecu ono sto politika trazi. Samo sto to nametanje nailazi na velik otpor buducih vlasnika.

Zelim im oporavak, i povratak „starim vrednostima“…

Laki

👍👍

DOLF

Šteta što su napravili ružnog (prednjica) Countrymana, nije ni čudno što ga izbegavaju kupci. Prva generacija je imala šmek, druga onako ali prolazno, a ova treća katastrofa.