1. Home
  2. Vesti
  3. Chrysler Voyager ponovo dostupan u slobodnoj prodaji
Chrysler Voyager ponovo dostupan u slobodnoj prodaji
2

Chrysler Voyager ponovo dostupan u slobodnoj prodaji

102
2
Podelite sa prijateljima:

Korporacija Chrysler će sa ponosom reći da je osnovala klasu takozvanih „minivenova“. To se desilo 1984. godine kada su debitovali modeli Plymouth Voyager/Grand Voyager i Dodge Caravan/Grand Caravan, a kasnije im se pridružio i Chrysler Town & Country. Drugi se ipak neće složiti sa ovom tvrdnjom pošto modeli kao što su Fiat 600 Multipla i Volkswagen Type 2 „Bus“ spadaju u istu kategoriju, a predstavljeni su daleko ranije.

Međutim, niko ne može da ospori uticaj koji su Chryslerovi minivenovi ostvarili na američkom tržištu. „Sahranili“ su karavane i onda preživeli veliki napad terenaca tokom devedesetih godina prošloga veka, ali nisu uspeli da se uspešno bore protiv krosovera. Danas „preko bare“ postoje samo četiri minivena i to su Chrysler Pacifica, Toyota Sienna, Honda Odyssey i Kia Carnival. Pacifica je najuspešnija od njih i prošle godine je isporučeno 120.554 primerka.

Kao što smo spomenuli, korporacija Chrysler je u prošlosti imala tri minivena, ali je celokupni brend Plymouth ugašen 2001. godine dok je Dodge napravio svoj poslednji miniven pre četiri godine. To je označilo da je Pacifica, koja je u međuvremenu zamenila model Town & Country, jedini predstavnik Stellantisa u ovoj klasi i da više nema onaj pristupačni minivan za siromašnije kupce kao što je nekada Plymouth pružao. Odgovor na takvu situaciju je bio taj da oni bazni paketi na Pacifici kao što su L i LX budu eliminisani i umesto njih bude predstavljen model Voyager sa pristupačnijom cenom. To se odigralo 2020. godine i Voyager je bio ništa više nego starija generacija Pacifice sa manje opreme i za manje dolara.

Takav trend je funkcionisao samo dve godine (2020. i 2021.), a onda je pala odluka da Voyager postane model samo za flotnu prodaju. U suštini, i dalje je bio dostupan, ali ne privatnim kupcima već samo korporacijama koje kupuju vozila na veliko. I iz nekog nama nepoznatog razloga, Voyager se opet vraća u slobodnu prodaju za 2025. godinu i moći će svako da ga kupi.

Voyager je i dalje starija generacija Pacifice na osnovu stila (koji Chrysler naziva „klasičnim), ali po opremi može da parira skupljem bratu. To se posebno odnosi na enterijer pa se tako može pohvaliti sa 10,1-inčnim monitorom, zatim Chryslerovim poznatim sistemom uConnect za sve komande, pa Bluetooth, povezivanjem mobilnog telefona preko Apple CarPlaya i Andorid Auta i još mnogo toga. Nekadašnja opcija da se drugi i treći red sedišta spuste direktno u pod je sada deo standardne opreme. Zatim dolazimo i do grejača u sedištima i volanu, velikom broju senzora koji pomažu u vožnji i parkiranju i sedištem koje može da se pomeri na osam različitih načina.

Sa mehanikom se nije mnogo eksperimentisalo i ponovo je dostupan samo 3,6-litarski benzinac sa 287 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko devetostepenog automatskog menjača. Kupci mogu da dobiju Pacificu i kao plug-in hibrid, ali Voyager neće imati tu opciju.

I na kraju ćemo spomenuti i cenu koja iznosi 41.690 dolara, što je za oko 2.455 „zelembaća“ manje nego najjeftinija Pacifica. Razlika svakako nije beznačajna, a ostaje nam da vidimo hoće li to biti dovoljno potencijalnim mušterijama…

AutoRepublika

(102)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„To se odigralo 2020. godine i Voyager je bio ništa više nego starija generacija Pacifice sa manje opreme i za manje dolara“

U kom tačno periodu je svoju tržišnu utakmiju igrala ta ranija generacija Pacifice ?

Ili li neki link do njenog izgleda ( spolja i unutra ) i „specifikacija tehnike“ ?

Yankee

Voyager je ustvari 2017-2019 Pacifica. Tako da na gornjim slikama je 2025 Voyager koji je ustvari 2017-2019 Pacifica, Pacifica je izgledala identicno.
Pacifica je dobila osvezenje 2020. godine (slike ispod) dok je model pre osvezenja nastavio da se prodaje pod imenom Voyager.

comment image