1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis u potrazi za naslednikom Karlosa Tavareza
Stellantis u potrazi za naslednikom Karlosa Tavareza
11

Stellantis u potrazi za naslednikom Karlosa Tavareza

412
11
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najvećih svetski proizvođača automobila, grupacija Stellantis je započela proces pronalaženja najboljeg rešenja za novog izvršnog direktora, a koji bi na dužnost trebalo da stupi počev od januara 2026. godine, kada ističe ugovor aktuelnom šefu, Karlosu Tavarezu.

Američka i italijanska štampa piše da je grupa Stellantis, koja uključuje marke kao što su Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ili Vauxhall, ovaj postupak opisala kao uobičajeni u svetlu isticanja ugovora trenutnog vrhovnog poglavara konglomerata. Zvaničnici Stellantisa su izneli i pretpostavku da će Tavarez ostati u firmi i nakon isteka pomenutog ugovora.

Karlos Tavares, koji je vodio Stellantis od njegovog stvaranja početkom 2021. godine, učinio ga je jednom od najprofitabilnijih poslovnih grupacija u industriji. Međutim, nedavno je bio pod pritiskom akcionara da unapredi inače loše poslovanje u Severnoj Americi. Prodaja i dobit grupe u ovoj oblasti zabeležili su rekordan pad i uzrokovali su nagli pad vrednosti akcija grupe.

Prema navodima Reutersu, izvor blizak predsedniku Stellantisa Džonu Elkanu, koji je i najveći akcionar preko holding kompanije EXOR koja je u vlasništvu porodice Anjeli, rekao je da početak potrage za novim izvršnim direktorom nije povezan sa nezadovoljavajućim performansama kompanije. On je napomenuo i da će proces pronalaženja zamene za Tavareza biti dug i komplikovan. S druge strane, zvaničnici EXOR-a nisu želeli da iznose komentare na ovu temu.

Glavna finansijska direktorka Stellantisa, Natali Najt je nedavno na jednoj virtuelnoj konferenciji izjavila da kompanija namerava da smanji nivo zaliha u Americi za sto hiljada vozila, i to već početkom naredne godine, smanjujući ih već za po četrdeset hiljada komada tokom jula i avgusta.

„Živimo u veoma teškim vremenima gde vidimo dobitnike i gubnike, dok se veliki deo tajne pobednika krije u istrajnosti, pa pobeđuje ona grupa čiji poslednji čovek na terenu ostane na nogama,“ kazala je Najtova, dodajući da će cena i disciplina u pogledu lagera vozila, biti ključne u sprovođenju strategije tranzicije ka električnim vozilima.

„Trvenja su sveprisutna kada su vremena teška,“ reče ona dodajući da bi želela da akcionari ovu godinu dožive kao prelaznu, a ne kao neko novouspostavljeno normalno stanje. Stellantis je ranije izneo podatak o tome kako su ukupne zalihe grupe iznosile oko 1,4 miliona vozila na kraju prve polovine, kada je njen korigovani poslovni profit pao za 40% zbog lošeg učinka u Severnoj Americi, inače glavnog pokretača pozitivnog finansijskog rezultata.

Tavarez je prošlog meseca posetio SAD sa namerom da napravi plan za vraćanje vrednosti akcija. Generalni direktor Stellantisa je nametnuo agresivnu strategiju smanjenja troškova koja je rezultirala blagim sniženjem broja zaposlenih. Rukovodstvo kompanije će nastaviti sa restrukturiranjem poslovanja grupe i tokom narednih godina.

Natali Najt je takođe pomenula da će Stellantis težiti tome da nabavke vrši iz zemalja koje nisu srećne u smislu ekonomskog razvoja, a što bi trebalo da doprinese sniženju rashoda. Iako je ova žena priznala da je prvo polugođe tekućeg leta gospodnjeg bilo teško za Stellantis, iznela je svetla očekivanja za drugi deo 2024.

AutoRepublika

(412)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Evo ja se javljam nije nikakav problem ako ne budu u stečaju do tada onda mogu na mesto stečajnog upravnika.

Matija

Vest da ce mali, ruzni knjigovodja, Karlos Tavares, biti stavljen na transferlistu, Stelantis je objavio u vrlo blagoj diplomatskoj formi. Razlog je da ne zeli da kod akcionara i publike izazove paniku i jos veci nagli pad akcija. Iskustva iz sveta biznisa pokazuju nesto sasvim drugo: kada god rukovodstvo neke firme najavi reforme, akcije te firme pocinju da skacu jer akcionari ocekuju poboljsanje. Bilo kako bilo, smena Tavaresa je najavljena i stoji kao opcija. Po mom instiktu, mislim da ce Tavares napustiti Stelantis mnogo brze nego sto je najavljeno, verovatno vec u toku 2025 godine. Inace, Tavares ima sada 66… Pročitaj više »

MRN

„Najbolnija tacka Stelantisa jeste italijanska elita – Alfa, Lancia, Maserati – koju bi trebalo okupiti oko Ferrarija i sasvim izolovati od konfencijskih marki.“

Zar Ferrari nije krajem 2015. izašo iz okrilja FCA i „otisnuo“ se na berzu ? Ferrari nije brend Stallantisa.

Milan Grozdanović

Ali jeste pod istim vlasnikom

Matija

Formalno nije ali aktivno ucestvuje u razvoju Alfe i Maseratija – motori Giulie i Maseratija su delo Ferrarija, niko drugi u Stelantisu to ne moze da uradi. Trebalo bi oformiti grupu Ferrari – Maserati – Alfa – Lancia i izolovati je od ostale konfekcije. Ova grupa moze da ima svoje platforme i tehnologiju. To je jedini pravi nacin da se nivo ovih marki sacuva na visokom nivou. Sta je uradio Tavares – pomesao je Alfu sa Jeepom a Lanciu gradi na bazi PSA. Covek nema nikakav osecaj za imidz ovih marki, savrseno mu je svejedno, tipican mentalitet jednog piljara, vazno… Pročitaj više »

MRN

„… motori Giulie i Maseratija su delo Ferrarija, niko drugi u Stelantisu to ne moze da uradi…“

Za Maserati nisi ( potpuno ) u pravu. Aktuelni motor V6 Nettuno 3.0 biturbo, u više verzija snage, nema veze sa Ferrarijem i razvijen je posle „osamostaljenja“ Ferrarija.

A taj motor ( u nekoj od svojih podverzija ) koriste čak tri aktuelna modela Maseratija.

Bungi

Tavares i nije automobilski menadzer.Lik je „rezač troškova“ ili ti stečajni upravnik.Imamo velike troškove.?Otpusti toliko i toliko radnika, zatvori toliko i toliko fabrika.Uzmi PSA platformu i mijenjaj značku :Opel, Alfa , Lančia.To jeste matematički ušteda troškova u njegovom računovodstvenom mozgu.Ali kupci nikad neće prihvatiti da im se pod alfinim trokutom podvaljuju konfekcijski PSA plastikaneri.Alfa je nešto mnogo skuplje i prefinjenije.Lančia takođe.Otjerajte ovog „francuskog piroćanca“, gori ne može da dođe!Upropasti i ovo malo što je ostalo.

Matori

Doći će mu Matija glave.

Matija

Ako ga izbace, moj san ce se ostvariti! 🙂
Samo, nisam siguran da Elkan i drugovi znaju sta dalje. Moracu da im pomognem. 🙂

Matija

Primedba redakciji: suvise brzo ste skinuli ovu temu sa naslovne strane, tema ce se ubrzo pretvoriti u eksploziju! Evo kako nemacki „Auto, Motor und Sport“ izvestava o informaciji o Tavaresu: „Svi američki brendovi su se suočili sa padom prodaje na tamošnjem tržištu u prvoj polovini 2024. godine, posebno je pogodjen Ram, specijalista za pick-up. Osim toga, postoji nezadovoljstvo među dilerima u SAD, koji tradicionalne marke Chrisler, Dodge, Ram i Jeep vide kao sve oštećenije. Neki od njih čak zahtevaju da se ove marke iskljuce iz Stellantisove strukture.“ Izjava Tavaresa da „marke koje na trzistu ne postignu uspeh treba ugasiti“ je… Pročitaj više »

MRN

“ … But marketing isn’t the main reason the company is struggling, the problem still lies in the product. And the management…“

https://www.motor1.com/features/734855/maserati-bad-marketing-issue-opinion/