1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kineske vlasti „savetuju“ proizvođačima automobila da batale gradnju fabrika van domovine
Kineske vlasti „savetuju“ proizvođačima automobila da batale gradnju fabrika van domovine

Kineske vlasti „savetuju“ proizvođačima automobila da batale gradnju fabrika van domovine

158
2
Podelite sa prijateljima:

Sjedinjene Države, Evropska unija, Kanada, Turska i nekoliko drugih zemalja nedavno su najavile uvođenje dodatnih carina na automobile uvezene iz Kine. S druge strane, mnogi kineski proizvođači automobila, u cilju izbegavanja efekata carinske odmazde, sada razmatraju izgradnju lokalnih fabrika. Međutim, kinesko Ministarstvo privrede i trgovine ih je upozorilo da ne ulaze u nepromišljene investicije i da ne ulažu u izgradnju fabričkih postrojenja u drugim zemljama.

Sudeći po navodima Bloomberga i Reutersa, sastanak zvaničnika vlade Narodne Republike Kine i predstavnika tamošnje automobilske industrije je održan još u julu, ali su prve pojedinosti o njemu tek izašle u javnost. Insajderski izvori su javili da se glavna tema razgovora ticala razmeštanja kineske proizvodnje automobila u drugim zemljama.

Na kraju krajeva, takav korak će pomoći kompanijama, ne samo da zaobiđu uvozne dažbine, već i da povećaju izvoz, smanjujući svoju potpunu zavisnost od pregrejanog domaćeg tržišta sa inherentnim i oštrim ratovima cenama. Kinesko Ministarstvo privrede i trgovine ipak ima drugačije mišljenje, pa je privredne aktere iz automobilske industrije podsetilo a na moguće rizike vezane za ideju izgradnje fabrika u inostranstvu.

Glavni nemir u glavama političa je u vidu „geopolitičke nestabilnosti“. Na primer, kineske vlasti su direktno pozvale da se ne investira u preduzeća u Indiji. Naravno, razlog za ovu odluku nije bio samo tinjajući granični sukob između država, već i problemi s kojima se SAIC suočava u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu (odnedavno Indiji, baš umesto Kine). Kineska državna kompanija već dugi niz godina ima poteškoća u poslovanju u Indiji, pa još 2022. godine bila pod istragom zbog navodne finansijske pronevere, i bila je prinuđena da smanji svoj udeo u indijskom ogranku brenda MG, na svega 49%. Baš smo jutros pisali o tome u kontekstu štiva o modelu iz segmenta MPV, to jest o MG Windsoru.

Kinesko Ministarstvo privrede i trgovine je takođe „snažno savetovalo“ da se ne investira u Tursku, pa ni u Rusiju. U prvom slučaju, BYD je već potpisao sporazum sa turskom vladom o izgradnji fabrike. Međutim, sama Turska je ranije uvela carinu od čak 40% na kineska električna vozila, pa ne čudi što je Kina na ovaj potez gledala kao na ucenjevički i podmukao. Što se tiče Rusije, razlog je jednostavan i očigledan. Kineze je strah od sekundarnih sankcija, to jest od guranja prsta u oko zemljama koje su uvele sankcije bliskom nam narodu.

Kineski zvaničnici bili su rezervisani prema ideji izgradnje fabrika u Evropskoj uniji i na Tajlandu. Međutim, čak i ako bi proizvodnja bila organizovana u ovim zemljama, kinesko Ministarstvo privrede i trgovine je preporučilo da se investicija ograniči na sklapanje vozila u duhu takozvane „šrafciger industrije“, to jest na montažu vozila iz isporučenih kineskih kompleta (SKD). Zvaničnici na ovaj način žele da očuvaju proizvodnju kritičnih komponenti unutar Kine i da istovremeno spreče da znanje iz oblasti naprednih tehnologija bude preneto u druge zemlje.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Zvaničnici na ovaj način žele da očuvaju proizvodnju kritičnih komponenti unutar Kine i da istovremeno spreče da znanje iz oblasti naprednih tehnologija bude preneto u druge zemlje.“

Briga kineskih drzavnika je na mestu ali protiv spijunaze se nista ne moze uciniti. Onog momenta kada pocne prodaja nekog modela kupuje ga konkurencija i rastavlja ga do poslednjeg srafa, da vidi „sta ima unutra“! Neke stvari se ipak tesko otkrivaju, kao na primer tehnologija materijala pa i kompjuterski programi.

Zex

Haha to mora da je sprdnja neka , pa kinezu su najvise pokrali tehnologiju !!! Koje licemerje!!! Da nema zapada i danas bi živeli u barakama !!
Evo primer prije par godina su Kinezi u Austriji htelo „kupiti“ neku fabriku za proizvodnju zaboravio sam čega i došli poslikali sve živo i u roku par meseci ista fabrika nikla u Kini …a rekli Austriancima da su si predomislili i nečemo kupiti fabriku haha
Vi i ne znate koji je to ljigav narod 😄
Ja jih ne podnosim jer sam jih davno upoznao kakvi su…poz