1. Home
  2. Prezentacije
  3. BYD u Čengduu predstavio minivan Xia
BYD u Čengduu predstavio minivan Xia

BYD u Čengduu predstavio minivan Xia

91
0
Podelite sa prijateljima:

BYD je već proizvodio predstavnike iz segmenta minivana, ali samo one kompaktne i porodične modele. Segment poslovnih kombija u punoj veličini, koji je inače veoam popularan u Kini, bio je u nadležnosti BYD-ove povezane marke, poznate kao Denza i kreirane zajedno sa Mercedes-Benzom.

Model Denza D9 ušao je na kinesko tržište pre dve godine i dopao se domaćim kupcima, pa je tako tokom prošle godine prodat tiraž od 119 hiljada automobila s ovim indeksom! Sada će pomenuti kombi dobiti blizanca pod glavnim brendom.  Dragi drugari, pred nama je BYD Xia, pre par dana predstavljen na Salonu automobila u Čengduu.

Minivan je značajno promenio izgled, usvajajući porodične karakteristike patronskog brenda BYD-a, posebno ogranka nazvanog Dinasty. Tu su novi prednji branik i rešetke hladnjaka, farovi su promenjeni, a iznad njih je ugrađen masivni srebrni sloj sa logotipom brenda. Stražnjica je dobila druga krila, signalne grupe, kao i peta vrata.

Ali avaj, bokovi „noviteta“ nepogrešivo odaju poreklo, odnosno vezu sa originalnim modelom podmarke Denza, iako su revidirani i oblik preklopa i reljef vrata.

Iznad BYD Xia, ispod Denza D9

Međutim, razlike nisu samo u dizajnu. BYD Xia nudi skraćeno međuosovinsko rastojanje, pa ono u ovom vozilu iznosi 3.045 milimetara, umesto 3.110 mm kod Denze. Dimenzije minivana su takođe postale skromnije. Dužina je 5.145 mm, širina je 1.970 mm, dok je visina na nivou od 1805 mm. Kompanija je na ovaj način očigledno želela da naglasi princip hijerarhije među markama. Novi BYD-ov minivan je opremljen felnama (a ne točkovima, kako pišu mnoge kolege) od 18 inča sa gumama veličine 235/60 R18.

Prozori izložbenog modela su gusto zatamnjeni, a to je zato što je unutrašnjost vozila još uvek obavijena velom tajne. Što se tiče mehničke komponente zna se samo to da je BYD-ova Xia opremljena hibridnim pogonskim sklopom pete generacije, koji je razvijen interno i kom je dodeljen komercijalni naziv DM (Dual Mode).

Hibridna Denza D9 je opremljena 1.5 benzinskim turbo motorom, koji radi kao proširivač dometa, i električnim pogonom sa jednim ili dva elektromotora, sa 231 odnosno 292 konjske snage. Istovremeno, D9 može biti i punopravni električni automobil, ali za model BYD Xia takva opcija još uvek nije ni najavljena. Ali, s druge strane, sigurno je  će posedovati sistem adaptivnog ogibljenja nazvan Cloud Chariot-C.

Uprkos malom broju informacija o automobilu, BYD je već objavio početnu cenu za ovo vozilo i ono iznosi 300 hiljada juana (oko 38 hijada evra). Da kažemo čisto poređenja radi, Denza D9 košta najmanje 340 hiljada juana (približno 43 hiljada evra). Naposletku, BYD Xia će ući na kinesko tržište krajem ove godine.

AutoRepublika

(91)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments