1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stigle nove pojedinosti o ruskom električnom automobilu Atomu
Stigle nove pojedinosti o ruskom električnom automobilu Atomu
9

Stigle nove pojedinosti o ruskom električnom automobilu Atomu

345
9
Podelite sa prijateljima:

Ruska kompanija Kama objavila je novu seriju podataka o električnom automobilu Atom. Ovoga puta reč je o dizajnu vrata koja se otvaraju u različitim pravcima, što je izazvalo dosta reakcija.

Zadnja vrata se mogu otvoriti tek nakon otključavanja prednjih, odnosno koristi se ista šema kao u BMW-u i3, Mazdi RX-8 ili Miniju Clubmanu prve generacije. Kama je proučavao automobile sa sličnim vratima, ali je na kraju razvio originalan sistem sa sopstvenim algoritmima.

Atom će već u baznom paketu imati potpuni električni pogon za sva vrata, koji omogućava „ulazak jednim dodirom“: vrata možete otvoriti pritiskom na dugme na njima ili putem aplikacije na pametnom telefonu (komunikacija sa automobilom je preko Bluetootha).

Ako treba da otvorite samo zadnja vrata, elektronika će prvo poluotvoriti prednja vrata, a zatim zamahnuti „oslobođena“ zadnja vrata. Komplikovano? Da. Ali programeri su izračunali da se 70% putovanja dešava bez otvaranja zadnjih vrata.

Da bi se sprečilo da vrata udare u ivičnjak ili susedni automobil, senzori ADAS su povezani sa kontrolnim sistemom, skenirajući prostor oko automobila i ograničavajući ugao otvaranja. Ovi isti senzori će upozoriti putnike koji izlaze na približavanje automobila i neće dozvoliti da se vrata otvore. Međutim, Atom neće držati putnike kao „taoce“: ponovljeni pritisak na dugme će u svakom slučaju aktivirati električni pogon vrata.

Potpuno otvaranje oba vrata trebalo bi da traje četiri sekunde. Predviđeno je i mehaničko otključavanje brava: spoljne ručke koje se mogu uvlačiti su dostupne samo za prednja vrata, a unutrašnje rezervne ručke su dostupne za sva četiri vrata (sakrivene su ispod čepova u naslonima za ruke).

Karoserija bez centralnih stubova je morala biti dodatno ojačana, ali tu je pomogla sama struktura električnog vozila, jer se ispod poda kabine nalazi trakciona baterija u moćnom kućištu sa aluminijumskim ojačanjima praga (potrebna su za zaštitu baterije u bočnom udaru).

Torziona krutost karoserije je pristojnih 30 hiljada Nm/stepen (približno isto kao i Tesla Model 3). I to ne uključuje vrata, koja su ozbiljno ojačana da zaštite putnike.

Svaka vrata imaju moćnu gredu praga, dijagonalno ojačanje i vertikalni umetak (celom visinom otvora), koji zamenjuje centralne stubove. Svi ovi elementi će biti izrađeni vrućim štancanjem od čelika visoke čvrstoće. Nažalost, u Rusiji nema masovne proizvodnje takvog štancanja, pa će Kama kupovati delove od dobavljača iz „prijateljskih zemalja”.

Što se tiče pasivne bezbednosti, Atomovi konstruktori računaju na četiri zvezdice od pet u strožijoj kineskoj proceduri C-NCAP 2024 (pravila su bliska Euro NCAP-u).

Svaka vrata imaju po dve električne brave (zadnja vrata su „zaključana“ za pragove i krov, prednja vrata za pragove i zadnja vrata), elektronske kontrolne jedinice, elektro podizače (zadnja stakla se ne spuštaju do kraja), zvučnici audio sistema i svetla na vratima. Jasno je da su vrata teška, pa imaju ojačane kovane šarke, a zadnja imaju i produžetak da vrata ne dođu u kontakt sa krilom.

Prema proračunima, sve karakteristike „vrata“ dodale su Atomu oko 100 kg! U opremljenom stanju, električni automobil će težiti 1,9 tona, od čega više od 400 kg čini trakciona baterija kapaciteta 77 kWh. Pouzdanost mehanizama vrata? Jasno je da je ovo sada otvoreno pitanje, ali su inženjeri uključili 100 hiljada otvaranja/zatvaranja u ciklus testiranja, dok industrija obično radi 50 hiljada.

Rusi obećavaju da će gotov Atom pokazati uživo krajem ove godine, kada će u fabrici Moskviča biti sastavljena određena količina predserijskih automobila: trenutno se instalira proizvodna oprema i testira tehnologija. Datum početka serijske proizvodnje još nije revidiran: sredina 2025. godine.

AutoRepublika

(345)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Zašo jednostavno, kada može komplikovano, + dodatna masa na ionako težak auto, + dodatna cena na ionako skup proizvod.
Vrata koja se automatski otvaraju…

ima jedan lep klip.

na parkingu stoje dva muškarca sa stvarima u rukama, jedan ( nemac) se smeška, i zamahne nogom pod auto, gepek se otvori, nemac se kezi, i ostavi prtljag, gajba piva npr.
Prilazi ovaj naš kolima, nogom lupi u branik, istrćava mu žena, otvara gepek, uzima mu iz ruku tvari, da mu u usta neki kolač, i utrčava u auto. Tada se ovaj naš nakezi nemcu…

Matija

Na osnovu proporcija rekao bih da je ovo auto skromnih dimenzija, slicnih Golfu. Ovakav auto moze da donese zaradu samo u masovnoj produkciji, sto povratno znaci izbegavanje svega onoga bez cega se moze a da auto bude ipak pristojnog kvaliteta. Ispunjenje ovog uslova zahteva iskusnog rukovodioca projekta koji ce biti u stanju da obuzda kreativnost clanova svog tima. Specijalno mladi inzinjeri a narocito dizajneri, zele u samom startu da pokazu sve sto znaju. 🙂 Rezultat je u ovom slucaju simetricno otvaranje vrata i to bez srednjeg stuba. Uz to ide jos automatizovano otvaranje vrata i redosled njihovog otvaranja. Posledaca ovog… Pročitaj više »

MRN

Zaista mi je zadovoljstvo čitati tvoje tehničke komentare.
Hvala ti.

Matija

Hvala i tebi na paznji! Znaci, moj trud nije bio uzalud! 🙂

MRN

Ne, tvoj trud nije uzaludan. Naprotiv !
😊

Bungi

Ja sam tokodje staromodan i mnogo se bolje osjecam u automobilu sa klasicnim „B“ stubom😀

Matija

Ja nisam staromodan i ako bi se po godinama to moglo reci, 73. Principijelno tezim ka jednostavnim i efikasnim resenjima. Na izlozbama se cesto vidjaju studije bez srednjeg stuba a u seriji vrlo retko. Ima to svoje opravdanje u funkciji i troskovima!

Neko iz mase

Ovde je jedino neobična automatizacija, dok vrata sličnog dizajna postoje na puno različitih vozila.

Matija

Koja su to vozila?