1. Home
  2. Vesti
  3. BMW ponovo na popravnom ispitu s kočnim modulom kod stotina hiljada vozila
BMW ponovo na popravnom ispitu s kočnim modulom kod stotina hiljada vozila
7

BMW ponovo na popravnom ispitu s kočnim modulom kod stotina hiljada vozila

448
7
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko meseci sam dobio poziv od strane ovlašćenog servisera i distributera vozila marke BMW da dovezem krosover X7 na korektivnu intervenciju. Na moje pitanje o čemu se radi i koji sistem je pogođen „kampanjom“, kako navodi proizvođač iz Minhena, a zapravo opozivom, dobio sam informaciju da se radi o neispravnom kočnom modulu. Sada Motor1 piše kako je BMW u februaru već povukao 80 hiljada vozila zbog malfunkcije tog sistema, da bi sada bio prinuđen da na ponovnu intervenciju pozove 278 hiljada vlasnika vozila zbog istog problema. Redakcija portala Motor1 se poziva na CarExpert. 

Lista modela za opoziv obuhvata sledeće adute Bavaraca proizvedene za modelne 2023. do 2025. godine: BMW i5, Serija 7, i7, X1, X2, X3, X5, X6, X7 i XM. Konkretna vest se odnosi na američko tržište, ali se isto tako navodi da su predmet povlačenja i ona vozila koja su već bila u servisu po istom osnovu, naveo je portal BMW Blog.

Sudeći po dokumentima američke agencije za bezbednost NHTSA, integrisani kočni sistem može da pravi probleme u funkcionisanju i da ne radi onako kako je izvorno zamišljeno, a što bi moglo da dovede do smanjene pomoći elektronike pri kočenju u kritičnim situacijama. Ako se tako nešto dogodi, onda se na komandnoj tabli ispisuje upozorenje i obaveštenje o problemu.

„Grešni“ kočni modul bi mogao da dovede do produženih zaustavnih puteva i da inicira malfunkciju sistema za sprečavanje blokade točkova (ABS) i sistema za stabilizaciju vozila elektronskim putem (ESP). Kako bilo, uočena neispravnost nije od uticaja na mehaničku sposobnost vozila da se zaustavi, niti je od uticaja na funkciju autonomnog kočenja u opasnim sekvencama, mada nije jasno kako je to moguće kada je upravo navedeno da se problem tiče tih osobina vozila.

Sigurni smo da će biti još medijskih izveštaja na ovu temu, pa ćemo propratiti odnosna dešavanja.

AutoRepublika

(448)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Svima se dešavaju neki „fauli“. Ma koja značka da je na nosu. A u masovnoj produkciji i posledice povremenih „faula“ su masovne.

CaNmA

Msm da njima nije potreban advokat u Srbiji…

BB

Nekako mi Crossover i X7 ne idu zadjedno u istu rečenicu… Kako ja to shvatam (ne kažem da je ispravno već moje neke impresije: Crossover je neka limuzina ili karavan malo povišen da može preći preko nečega – možda grana koja je pala na put SUV je stepenica iznad koji bi već mogao, pogotovo ako ima 4X4 pogon, da izađe malo sa puta u šljivike i livade. Terenac ima ozbiljnije terenske sposobnosti i ovaj segment bi mogao podijeliti na dva uslovna podsegmenta – terenac u nekadašnjem smislu riječi koji je sposoban za teren ali se i povremeno ili čak često… Pročitaj više »

MRN

Maslačak je veoma moćna cvećka 😊 Lekovita

Stari Dejan

Ovaj komentar treba uramiti.
Odlično si ih podelio BB.
Crossover je po meni XC70, A6 Allroad, Outback-mešano od svega po malo

Milan Grozdanović

Licno mislim da je poviseni karavan jedna kategorija, krosover je poviseni automobil na bazi putnickog koji generalno nema 4×4. SUV je poviseni automobil na bazi putnickog ili nezavisan koji ima 4×4 serijski ili moze da se doplati i koji moze koliko-toliko da ide po terenu. I na kraju, terenaca ima malo, i to su LC, G, defender, pajero, etc.

S druge strane, Yankee ima definiciju da je SUV model na bazi sasije kamioneta, a krosover sve ostalo.

Suma sumarum, verovatno ne postoji egzaktna definicija gore navedenih pojmova

Kitittelj

Ove nedelje BMW je objavio jos jedan opoziv:
https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10014237?lang=en
Obuhvaceni modeli su: X5, X6, X7, 7, 8, M340, od 01.08.2018 -do 31.05.2020.