1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dolner: Audi se vraća krilatici „Vorsprung Durch Technik“
Dolner: Audi se vraća krilatici „Vorsprung Durch Technik“

Dolner: Audi se vraća krilatici „Vorsprung Durch Technik“

480
5
Podelite sa prijateljima:

Audi se pomera sa isticanja uglavnom premijum „iskustva“, nazad na ono koje daje prioritet Vorsprung Durch Technik (Prednost kroz tehnologiju). Gernot Dolner, koji je i izvršni direktor i šef istraživanja i razvoja (R&D), objašnjava za TopGear šta to znači.

„Četiri stuba: dizajn, dinamika, aerodinamika i digitalno iskustvo uključujući HMI. Ovo priznanje da proizvođač automobila zapravo mora da pravi sjajne automobile – ne samo da pravi sjajan brend – izgleda da se vraća na Audijeve zlatne osamdesete i devedesete. Tada su njegov pogon quattro, karoserije sa malim otporom vazduha, pocinkovana i aluminijumska konstrukcija, „DCT“ menjači i pametni TDi motori predvodili industriju.

Gernot Dolner

Na primer, koeficijent otpora vazduha novog A6 e-trona od 0,21 je izvanredan čak i za električni automobil sa ravnim podom, a to znači domet do 750 km po WLTP-u. Nova platforma za električne automobile PPE, koja se deli sa Porscheom, ima arhitekturu od 800 V, super-brzo punjenje, efikasne motore i mnogo naprednih opcija.

Da li je stavljanje mnogo jaja u skupu korpu za električni automobil prava strategija u ovom trenutku? Audi je najavio da bi mogao zatvoriti fabriku koja proizvodi Q8 e-tron zbog slabe potražnje, o čemu izvestismo onomad.

„Stopa rasta prodaje električnih vozila je usporila“, priznaje Dolner, „ali je i dalje pozitivna“. Možda je deo problema sa Q8 e-tronom to što je skup, ali nije toliko efikasan ili prostran. Q6 e-tron, na novoj platformi PPE, bez sumnje će biti bolji.

Dolnerovi prethodnici su rekli da će Audi u potpunosti prestati da proizvodi automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2033. Sada on govori o „fleksibilnosti“. „Zakonodavstvo sada kaže da automobil mora biti bez emisija na lokalnom nivou, a čak ni sintetska goriva ne pomažu jer nisu lokalno bez emisija. Ako mi kao čovečanstvo verujemo da nam je potrebna promena u CO2 – i pogledajte vreme, moramo da se promenimo – jedini način je vozilo na baterije. Pariški sporazum kaže da će nam trebati ugljenična neutralnost do 2050. godine.

Ako se lokalni zakoni promene, na primer, zabrana SUS motora za nove automobile iz 2035. povuče nazad, šta se dešava sa Audijevom strategijom? „Moraćemo da ga prilagodimo… Malo. Mi smo fleksibilni. Ali morate se držati svoje strategije, pošto je ciklus modela sedam godina“. Za njega to znači da ima i konkurentne „EV“ i „SUS“ automobile. „U 2027-28. imaćemo najveći broj modela, skoro duplo više od onoga što imamo sada. Zatim će se benzinci postepeno povući.

Audi SQ6 e-tron

Pokreće se nova generacija automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, sa novim A5 i sličnim automobilima. On to naziva Premium Platform Combustion (PPC), zamena za trenutnu Modularnu uzdužnu platformu Evo (skraćeno od MLB Evo). On kaže da je u velikoj meri revidirao motore, nove PHEV sisteme, istu električnu arhitekturu i digitalne sisteme kao PPE, i novu šasiju i karoseriju.

„Svi automobili sa unutrašnjim sagorevanjem će imati plug-in hibridne verzije. Mislili smo da će PHEV biti tehnologija za premošćivanje. Sada vidimo da je most duži nego što smo mislili“.

Softver nove električne arhitekture je, kaže, „dokaz budućnosti za narednih 10 godina“. On priznaje da je VW grupa zaostala. „Predugo smo se držali starih procesa. Ranije smo razvijali module, a zatim ih integrisali u vozilo. Međuzavisnost sistema je sada toliko visoka da vam je potreban jasan pristup pre svega softvera kao što su to učinili kineski konkurenti, počevši od integracije“.

Mali automobili su ipak izašli. On potvrđuje da A1 i Q2 neće biti zamenjeni. „Vidimo snažnu budućnost u automobilima veličine A3. Upravo smo se odlučili za automobil na baterije na donjem kraju segmenta, proizvedenog u Ingolštatu“. Koristi razvoj sveprisutne platforme MEB.

Dolner tvrdi, čak i kada svaki rival ima EV sa dva motora, „quattro“ stvar je i dalje važna. „Znamo kako da upravljamo obrtnim momentom, sa dva motora ili čak tri. Ovo je sledeći korak za quattro: pogon na sva četiri točka za efikasnost, stabilnost, zabavu u vožnji“.

„Vidimo prostor za razvoj u višim segmentima“. Postojao je koncept Grandsphere, koji je promovisao njegov prethodnik kao šef istraživanja i razvoja Oliver Hofman. „U toj oblasti portfolio se promenio pre nego što sam stigao, i ponovo se promenio na jesen“, kaže Dolner odbijajući da ide dalje osim što je rekao da će to biti „emotivna“, a ne konvencionalna luksuzna limuzina.

AutoRepublika

(480)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sa nestrpljenjem ocekujem novi dizajn Audija, u reziji „ukradenog“ dizajnera, Masima Frascele. Nadam se da ce on sa lica Audija da ukloni ove velike crne fleke – sa prednjeg dela i sa stranica.

EvFix

Po opisu najavljeni model imaće sve što nedostaje konkureciji i ono što evropljani cenimo a to je izgled i spolja i unutra. Dosadašnji modeli imali su samo sliku ali „ton“ je izostao. Pričamo samo o EV izvedbama.

MRN

„Četiri stuba: dizajn, dinamika, aerodinamika i digitalno iskustvo uključujući HMI…“

Dizajn i digitalno iskustvo … Zaista najbitnije okosnice. Samo, kome ???

Rikošet

Autoindustrija u ovom trenutku doslovno knjige mijenja s tabletima. Onaj ko je navikao da lista knjige, liže prste, zavrće ćošak na stranici, podvlači olovkom najzanimljivije citate, da upražnjava ritual odlaska u biblioteku ili na sajmove knjiga na tablet će gledati kao krava u šarena vrata. Djeca, milenijici, generacija Z i ostale savremene ljudske tvorevine tablet smatraju logičnim, a knjigu prastarom. Poenta, dok se ne smijene ove dvije generacije odnosno dok ova druga grupa ne bude imala više novca u džepu šta je potrebno da biste bili Audi kupac, šta god oni ponude nalaziće se između „dvije vatre“. Ja ću se… Pročitaj više »

igi

Jedino što nove generacije ne interesuju preterano automobili, kao ni njihovo posedovanje. Pa će se na kraju smena generacija svesti na prelazak na autonomna vozila, bez vlasništva i uživanja u istima.