1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche priznaje: „Naši ciljevi za električne automobile su bili previše ambiciozni“
Porsche priznaje: „Naši ciljevi za električne automobile su bili previše ambiciozni“
4

Porsche priznaje: „Naši ciljevi za električne automobile su bili previše ambiciozni“

146
4
Podelite sa prijateljima:

Porsche menja svoje prvobitne ciljeve zbog manje potražnje za električnim automobilima. Kompanija je želela da električna vozila čine više od 80 odsto prodaje do kraja decenije. Ali sada štutgartska kompanija nije toliko sigurna da će postići ovaj cilj.

Proizvođač luksuznih i sportskih automobila Porsche očekuje da će prelazak na električna vozila trajati duže nego što je mislio, rekli su u saopštenju koje prenosi Reuters.

Ranije je proizvođač postavio cilj da 80 odsto prodatih automobila do 2030. godine bude isključivo električno. Sada je modifikovao ovaj cilj eksplicitno ga povezujući sa potražnjom kupaca i razvojem u sektoru elektromobilnosti. U novoj izjavi se kaže da sada može da ispuni cilj od 80 odsto ako postoji potražnja za tim.

„Prelazak na električne automobile traje duže nego što smo mislili pre pet godina. Naša strategija proizvoda je postavljena tako da bismo mogli da isporučimo više od 80% naših vozila kao električna 2030. godine – u zavisnosti od potražnje kupaca i razvoja elektromobilnosti“, rekao je Porsche.

Proizvođač automobila takođe ističe razlike u usvajanju električnih vozila na tri ključna tržišta, pri čemu je potražnja u Kini daleko ispred, sporija u Evropi i niska u SAD.

„Naša dvostruka strategija je važnija nego ikad“, rekao je Porsche, misleći na kontinuirani razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem i elektrifikovanih vozila.

Potpuno električna budućnost verovatno čeka mali sportski automobil 718 i krosover Macan, koji je od skora u Evropi ponuđen samo kao električni u novoj generaciji, a verzija sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem se više ne proizvodi za Evropu zbog GSR2. Međutim, prema poslednjim informacijama sa Autocara, veći SUV Cayenne će se prodavati sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i posle 2030. godine, pored čisto električne verzije, o čemu i mi izvestismo. Za kultni model 911, proizvođač automobila namerava da se drži motora sa unutrašnjim sagorevanjem što je duže moguće.

Nekoliko proizvođača automobila upozorilo je poslednjih meseci da su ciljevi koje su postavili poslednjih godina za prelazak na električne automobile preambiciozni, jer su kupci ostali uzdržani i nepoverljivi. U našem arhivu vesti možete naći i te tekstove…

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nije se valjda plan elektrifikacije pokazao kao promašen ? Ma, da li je moguće ?
Ah, ti prokleti glupi i sebični kupci …

Rikošet

Ma na njih elektrifikacija ne utiče ni blizu koliko na ostale slojeve automobilskog tržišta. Najbolja potvrda je prodaja više od 100.000 Taycana, na kojima su uzeli silne pare bez subvencioniranja gubitaka kao što je kod mnogih ostalih brendova slučaj… Njihova publika je bogata, prebogata, ona ima para da isprati trendove bili oni dizelski, hibridni, potpuno električni… Njihova publika je spremna i da padne ako treba, ali samo nije spremna da živi bez Porschea… Dominantni modeli u prodaji su im trenutno netipični Porsche modeli SUV-ovi, električni Taycan i tek na kraju Panamera i 911 oko kojeg se gradi simbolika brenda, koji… Pročitaj više »

MRN

Ne vodi Taycan …
„Najprodavaniji model u ovom trenutku je Cayenne: u prvoj polovini godine prodat je u 54.587 jedinica (+16 %).“

https://autorepublika.com/2024/07/23/porsche-usporava-s-elektrifikacijom-produzen-zivotni-vek-benzinskog-cayennea/

Rikošet

E, pa stavio sam SUV-ove na prvo mjesto, možda nisi to zapazio – netipični Porsche modeli… Znam da Taycan nema cifre kao ovi „tenkovi“ ali ima tih 100-120.000 do sada što je s obzirom na cijenu tog automobila za mene fascinantan rezultat, posebno jer Porscheova klijentela ima mogućnost da bira šta joj je srcu drago… Mada sam veliki protivnik trocilindarskih motora i skupih električnih automobila, onaj pokvareni dio mene kojeg sputavam kroz život rado bi vozio Taycana. Nakon velikog respekta prema njegovoj cijeni i plitkoći moga džepa, uspavani zli čovječuljak u meni je ipak pobijedio i dao sam sebi oduška.… Pročitaj više »