1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Renault Twingo se razvija u Kini u cilju proizvodnje u Sloveniji
Novi Renault Twingo se razvija u Kini u cilju proizvodnje u Sloveniji
1

Novi Renault Twingo se razvija u Kini u cilju proizvodnje u Sloveniji

582
1
Podelite sa prijateljima:

Novi, još nepredstavljeni Renault Twingo, imao je komplikovanu sudbinu: francuska kompanija ga je pokazala kao dizajnerski prototip u novembru prošle godine i obećala da će serijska verzija pojaviti na tržištu 2026. Novi Twingo će biti električni, njegov dizajn podseća na hečbek prve generacije istog imena, ali još nema tehničkih detalja.

Postojeće platforme Renault grupe su preskupe i u svom sadašnjem obliku ne dozvoljavaju novom Twingu da postigne obećanu početnu cenu od nešto ispod 20.000 evra. S tim u vezi, menadžment francuske kompanije pokušao je da sarađuje sa drugim velikim proizvođačem automobila i na taj način smanji troškove razvoja i proizvodnje novog Twinga.

Bilo je glasina da će „četvrti“ Twingo biti vezan za sledeći novi model brenda smart (trenutno je pod kontrolom kineskog holdinga Geely), ali nisu potvrđene.

Renault je pregovarao i sa Volkswagenom o zajedničkom razvoju jeftinih električnih automobila, ali nisu uspeli. VW je na kraju najavio da će samostalno razviti svoj električni automobil niske cene i predstaviti ga 2027. godine, dok je Renault izabrao kineskog partnera, čije ime nije otkriveno, da bi imao vremena da razvije novi Twingo do 2026. godine – što znači da je Renault nije u stanju da to uradi sam. Prema nezvaničnim podacima, kineski partner će pojednostaviti i smanjiti cenu Renaultove platforme AmpR Small, ranije poznate kao CMF-B EV – ova platforma je u osnovi novog Renaulta 5 i sportskog hečbeka Alpinea A290.

Da bi smanjila cenu novog Twinga, francuska kompanija je mogla da uspostavi svoju montažu u Kini, ali ove planove, ako ih je bilo, osujetila je nova carinska politika Evropske Unije: odlučeno je da električni automobili sastavljeni u Kini podležu individualnim dažbinama u zavisnosti od toga koliko je njihove proizvođače podržavala kineska vlada, što vlasti EU smatraju nelojalnom konkurencijom.

Dacia Spring, koji je trenutno najjeftiniji novi električni automobil u Evropi, proizvodi se u Kini i takođe može biti podložan carinama. U suštini, novi Renault Twingo će zameniti Daciju Spring, koja je takođe veoma zastarela, uprkos tome što je nedavno prošla sveobuhvatno ažuriranje.

Slovenačka novinska agencija STA javila je danas da su Renault grupa i slovenačka vlada dogovorile da se Twingo četvrte generacije proizvodi u fabrici Renaulta u Novom Mestu, za šta će fabrika biti modernizovana. Obim ulaganja u modernizaciju nije saopšten – deo novca za to će verovatno obezbediti slovenačka vlada. U kom svetu je to kapitalizam, kada države daju novac građana da bi zadovoljavale hirove velikih korporacija?

Prema Automotive News Europe, proizvodnja treće generacije Twinga u Novom Mestu je već završena, a fabrika trenutno sklapa petu generaciju Renaulta Clija u jednoj smeni. Dogovor između Grupe Renault i slovenačke vlade u vezi sa Twingom omogućiće zadržavanje celokupnog osoblja fabrike u Novom Mestu (oko 1.400 ljudi), pogotovo zato što se očekuje da će obim proizvodnje biti veliki – Renault želi da počne sa 150.000 novih Twinga po godini, a onda ćemo videti šta će biti.

Tržišni potencijal novog Twinga kao električnog automobila je veoma ograničen, uprkos obećanoj pristupačnoj ceni. Konkurenti kao što su Fiat Grande Panda i novi Citroen C3 imaju „ugljovodonične“ verzije, a novi Fiat 500, prvobitno dizajniran kao električni automobil, čeka reinženjering kako bi se ugradio motor sa unutrašnjim sagorevanjem ispod haube. Prodati 150.000 novih Twinga godišnje bez benzinske verzije biće veoma teško.

AutoRepublika

(582)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Twingo se razvija u Kini da bi se proizvodio u Sloveniji za EU trziste – kakva logika se krije iza ove strategije? 1. Razvoj u Kini je jeftiniji jer Kinezi rade brze i efikasnije od Evropljana a imaju veoma dobru kompjutersku podrsku. 2. Sve komponente buduceg automobila proizvodice se u Kini jer su jeftinije. 3. U Sloveniji ce se proizvoditi limena karoserija jer je njen transport brodovima suvise skup. 4. Montaza ce se odvijati u Sloveniji jer Slovenci rade za manje pare nego Francuzi i ostali u EU. Rezime: auto ce biti evropski i ako ce vise od pola njegove… Pročitaj više »