1. Home
  2. Vesti
  3. Ford tvrdi da su im planovi za kompletan prelaz na električni pogon bili previše ambiciozni
Ford tvrdi da su im planovi za kompletan prelaz na električni pogon bili previše ambiciozni
5

Ford tvrdi da su im planovi za kompletan prelaz na električni pogon bili previše ambiciozni

185
5
Podelite sa prijateljima:

Prva glava Fordove divizije koja je angažovana na razvoju električnih vozila, Marin Đaja sada kaže da su planovi proizvođača kojim je predviđena potpuna tranzicija na električni pogon u Evropi, počev od 2030. godine, bili „odviše ambiciozni“. Ford ćr nastaviti da nudi paletu hibrida u svetlu sagledane nestabilne tražnje za čisto električnim četvorotočkašima, kaže on.

Fordov menadžer Đaja je novinarima britanskog automobilskog magazina Autocara rekao da kompanija više ne planira da obustavi prodaju konvencionalnih vozila u Evropi, barem ne u narednih šest godina. Inače, tako je bilo najavljeno još 2021. Razlog za promenu stremljenja Forda je pronađen u nestabilnom tržištu, to jest ćudljivoj tražnji kupaca, kao i u pratećem pravnom okviru.

“Ne možemo baš da se zalaufamo s elektrifikacijom, dok ne vidimo da smo na istim talasnim dužinama s kupcima. U principu, proces prihvatanja električnih vozila se odvija različitim tempom u različitim delovima zemaljske kugle,“ reče ovaj. On je naveo promenljivo prihvatanje električnih automobila od strane kupaca izazvano visokim troškovima baterija i povlačenjem vladinih podsticaja. Ti faktori su ujedno označeni kao glavni razlog za ponovni fokus na hibridne pogonske agregate, koji se trenutno nude u Pumi, Focusu i Kugi.

Upitan da li kompanija ponovo procenjuje svoje ambicije u pogledu stepena progresije elektrifikacije do 2030. godine, Đaja je kazao: „Rekao bih da su nam kupci jasno stavili do znanja da je preambiciozna. I mislim da su svi u industriji teško pogođeni. Takođe bih rekao da će vas realnost naterati da promenite svoje planove.“ Istovremeno je dodao da on lično ne smatra da bi bilo dobro da se do 2030. godine cela ponuda preseli na električne motore, i da to ne bi bilo dobro ni za Ford, ni za kupce ovog brenda.

Ovaj proizvođač automobila je nedavno otkrio novi model Capri kao treći električni putnički automobil za Evropu (posle Mustanga s indeksom Mach-E i Explorera). Sledeće godine će predstaviti električne verzije modela Puma i Tourneo Courier. Focus će se priključiti ugašenoj Fiesti već naredne godine, pa će u katalogu Forda kao konvencionalni modeli ostati samo oni s nalepnicama na kojima piše Tourneo, Mustang, Puma i Kuga.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Došlo im iz du..ta u glavu …

Matija

Svi proizvodjaci su preterali sa e-pogonom. Da li je to bio samo pritisak politike ili opsta glupost – pitanje je sad?

s mile

pritisak politike, zaje8ali su ih političari, sa ekonormama, ko nikad do sad.

Matija

Popustili pod pritiskom politike? „Pametniji popusta“ kazu slabici, oni jaci kazu „da su pametniji popustali od ovog sveta ne bi bilo nista!“

Mustang

Trebalo je samo poslusati prvog coveka tojote i raditi sve sto oni rade i buducnost ti je koliko toliko osigurana