1. Home
  2. Prezentacije
  3. Konačno zvanično predstavljen Fiat Grande Panda: Poznati svi detalji
Konačno zvanično predstavljen Fiat Grande Panda: Poznati svi detalji
26

Konačno zvanično predstavljen Fiat Grande Panda: Poznati svi detalji

8.63K
26
Podelite sa prijateljima:

Otkriveni su novi tehnički detalji, uključujući prve slike unutrašnjosti, novog Fiata Grande Pande. Automobil je, naravno, rimejk legendarne Pande koja je isto toliko deo italijanske kulture kao i pica i testenina.

Potpuno novi model je nedavno predstavljen sa samo ograničenim slikama eksterijera, i ne mnogo više, ali uoči 125. rođendana Fiata sada je mnogo jasnija slika šta očekivati kada bude pušten u proizvodnju kasnije ove godine. Fiat je najavio cenu ispod 25.000 evra za električni model (bez subvencija), dok će blago-hibridni benzinac koštati ispod 19.000 evra u Italiji.

Nova Panda će sve svoje ključne osnove deliti sa modelima iz grupe Stellantis na platformi Smart Car, što znači da će biti dostupna od lansiranja kao električni automobil ili kao MHEV.

Kao i njegov francuski brat, novi Citroen e-C3, Fiatova električna Grande Panda će imati bateriju od 44 kWh koja može da pređe do 360 km, iako ova konačna cifra tek treba da bude potvrđena u zvaničnoj „WLTP“ deklaraciji. Još uvek nisu otkrivene cifre vezane za performanse, ali Panda neće biti daleko od vremena potrebnom e-C3 za ubrzanje od 0 do 100 km/h (11 sekundi) i maksimalne brzine od 135 km/h.

Ova baterija pokreće prednji elektromotor od 83 kW (113 KS), koji pokreće prednje točkove. Uprkos prednjem motoru, Panda će i dalje imati mali prtljažni prostor od 13 litara ispod haube u kojem se nalazi jedinstveni spiralni kabl za punjenje, koji štedi prostor kada se odloži.

Pored potpuno električnog modela, postojaće i opcija sa blago-hibridnim pogonom, uparujući 1,2-litarski trocilindrični motor sa malim električnim motorom. Snaga je ocenjena na 100 KS sa obrtnim momentom od 120 Nm, a snaga i moment se prenose na prednje točkove preko ručnog menjača.

Fiat nije najavio nikakvu potencijalnu zamenu za legendarnu Pandu 4×4, ali su šanse za direktnu zamenu male s obzirom na to da sistem pogona na sva četiri točka teško može biti integrisan u Stellantisovu platformu Smart Car na kojoj je nova Grande Panda zasnovana.

Unutrašnjost Grande Pande je takođe sada u potpunosti otkrivena, pokazujući još više fanki izgled od eksterijera. Njegov dizajn je inspirisan legendarnom fabrikom Lingotto u Torinu, koja je dugi niz godina bila sedište Fiata i koja je imala ikoničnu probnu stazu ovalnog oblika na svom krovu.

Ova ovalna tema se ponavlja više puta u unutrašnjosti Pande, uparena sa nizom kontrastnih materijala uključujući teksturirane tkanine, tonirani akril i svetlu plastiku. Kombinacija boja heroja otkrivena na slikama sadrži upečatljivu kombinaciju plave tkanine sa žutim detaljima, inspirisanu Fiatovom idejom da je „Fiat Panda za svet automobila, kao što su plave farmerke za svet mode“.

Grande Panda će imati kombinaciju dva digitalna interfejsa, jedan ekran od 10 inča postavljen iza retro stilizovanog dvokrakog volana, a drugi ekran osetljiv na dodir od 10,25 inča sa potpuno novim kontrolnim sistemom. U kabini takođe postoji dovoljno prostora za odlaganje, sa do 13 litara prostora u različitim kockama u unutrašnjosti.

Sa nešto manje od četiri metra dužine, Grande Panda je oko 250 mm duža od automobila prethodne generacije, što bi trebalo da znači više putničkog i prtljažnog prostora nego u tesnom prethodniku. Prtljažni prostor je ocenjen na 361 litar.

Spolja, hrabar i kockast stav Grande Pande, sa vertikalnim prednjim krajem i nagnutim zadnjim vetrobranom, sve su u znaku njegovog pretka koji je čuveni dizajnirao legendarni automobilski dizajner Đorđeto Đuđaro. Uprkos tome što je Panda sa pogonom na prednje točkove, postoji mnogo drugih referenci robusnije Pande 4×4, uključujući aluminijumske felne, kontrastne trake i natpis „Panda“ utisnut na vratima.

Dizajn Grande Pande takođe pozajmljuje mnogo od koncepta ‘Mega-Panda’ koji je otkriven ranije ove godine. LED diode sa kvadratnim pikselima i „potpis“ dnevnog svetla u obliku slova X su među detaljima koji se prenose, kao i Fiatov logo koji je pomeren na sjajnoj crnoj rešetki Grande Pande i trodimenzionalnom dizajnu zadnjeg svetla.

Grande Panda je prvi u novoj porodici modela inspirisanih Pandom, a Fiat se obavezao da će lansirati po jedan novi model svake godine do 2027, a svi će koristiti istu platformu Smart Car i jezik dizajna i deliće zajedničku filozofiju „funkcionalnost nikada ne bi trebalo da postoji bez zabave“.

Na osnovu drugih konceptnih automobila koje je Fiat predstavio u februaru zajedno sa Mega-Pandom, linija će na kraju uključivati porodični krosover, fastbek i kamper, ali još uvek nije jasno koji od njih stiže sledeći.

U intervjuu za britanski Auto Express ranije ove godine, izvršni direktor Fiata Olivije Fransoa rekao je da će ova nova serija modela „deliti taj pristup praktičnosti, prostranosti i jednostavnosti, očigledno pozajmljujući neke od ikonskih znakova Pande iz osamdesetih, to je za sigurno”.

Za kraj, Grande Panda će se proizvoditi u Kragujevcu…

AutoRepublika

(8631)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Samo da ne bude preskup sa benzicem.Na onaj drugi sa baterijama ne racunam.

MRN

Dizajn mi je ok.
Za sve ostalo, treba najpre videti uživo.

s mile

Ako je ova žuta ( a verovatno jeste ) naj apucanija tj najbolja… kakve li će biti one u osnovnoj, tj nižim nivoima opreme. Generalno, za FIAT, ja sam razočaran dizajnom. Nekako su mi stari modeli Fiata bili puno lepši od konkurencije.

Porediti Punto, tj Grande punto i npr VW Polo
Fiat Bravo i VW Golf
meni su talijani lepši

Cuore sportivo

Mile, kocka je kocka, ne može kocka biti lijepa. Svaka panda je ruzna osim zadnje koja je obla i predzadnje koja al samo u izvedbi 4×4

BB

Priča Huso Hasi: Od kad mi je hodža rekao da je kocka haram, ja ti samo sitni šećer u kahvu mećem … 😜

Rikošet

Na ovoliko modela koji im leže na istim platformama i koji tako smanjuju troškove razvoja i proizvodnje na „minimum“ Stellantis je mogao da ponudi pošten pogon, a ne ove trocilindarske čarolije kao jedino rješenje.

Budućnost automobilizma će biti preskupa da bi bila masovna, jer ako će automobil do četiri metra dužine koštati 25.000 Eura, a do juče se nov Sandero Mk1 mogao kupiti za 7.000 Eura sve je jasno..

MRN

Što se tiče toga da je Sandero „juče“ bio 7.000 evra, pogledaj ti molim te koliki je bio opšti rast cena svega u medjuvremenu. Cene automobila ne mogu ostati imune na opšti rast cena, inflaciju i obezvredjivanje novca. Pa ne treba da čudi ni to što „danas“ Sandero na dilerskim oglasima košta i po 16.500-17.000. Naravno, sa 3 cilindra. Kao što ne čudi da danas postoje dva modela Dačije koja mogu da koštaju preko 30.000 evra. Doduše, tada oba sa 4 cilindra. A što se tiče 3 cilindra u Pandi … Pa, imaš SAMO mogućnost za 3 cilindra u Nissan… Pročitaj više »

Rikošet

U Tiguanu, Karoqu, Kodiaqu, T-Rocu, Formentoru, Ateci… imaš 1.5 TSI, 2.0 TSI i 2.0 TDI sa četiri cilindra. Svi ovi modeli cijenom su manje više slični opremom uporedivim Stellantisovim i Nissanovim modelima koje „pogone“ tri cilindra. Reci mi kako je moguće da jedni za slične ili iste pare, a nekad i manje nude četiri cilindra i da povrh svega zadrže dizel od dva litra, a drugi koji su trenutno najprofitabilniji ne mogu da ponude ništa više od 1.2 motora i tri cilindra. Toyota u hibridima gura 1.8, 2.0 i 2.5 motore, Mazda ima 2.0 i 3.3 dizela, BMW, Mercedes, Audi,… Pročitaj više »

MRN

Ja nisam ni načelan mrzitelj 3-cilindraša, niti sam promoter motora PSA 1,2 T.
I mislim da postoje i odlični 3-cilindraši. Jedan od njih je svakako i 1,0 TSI – kada nije uparen sa 5MT.
Kao što generalno ne volim „loše motore“, ma čiji da su. One koji su se takvim pokazali u praksi. A ima ih dosta talvih i sa 4 cilindra, pa i sa više 😊 Svih brendova. Mnoge su i ti sa 4 i više clindara „u crno zavili“.

Cuore sportivo

Budućnost ko preživi. Auta neće ni trebati bit će robo taksi. Uglavnom plan je da se pobije svo stanovništvo, samo pola milijarde da ostane…

BB

Kakav tobo taxi… Konj će opet da uzme primat u prevozu i to za bogatije slojeve 😉

Zoca

Stelantis ne mari puno, ako ne prodje Srbija je ionako trećinu uložila u FAS.To je bogata zemlja.

Matija

Vec sam dosta toga rekao na racun nove Pande. Ovde samo najvaznije:

– Pixel dizajn deluje jeftino i haoticno.
– Velikim natpisima pretvorili su auto u konzervu.
– Komplikovana, „iseckana“ geometrija blatobrana.

Nedostaje stilska jednostavnost prve Pande! To je bila osnovna definicija njenog karaktera!

s mile

Ukratko, moglo je i Trebalo je to puno bolje…

Sandro

ovde sve sami dizajneri… koliko ste vozila vi nacrtali??

Matija

Kada sam birao sebi zenu, pre toga ni jednu nisam nacrtao! 🙂

M M

Kakav droć od auta. Pa zar mora ovako prosto, kao vojno vozilo. Cemu ovako oštre i kockaste linije?
Na nesreću, nećemo s ovim odmaći dalje od onog nesretnog 500L
Unutra enterijer haos, bez kontinualnosti, jeftinoća…..
Ovo utisnut naziv u lim vrata….. Beda, ko kamionska prikolica.

A i šta smo drugo očekivali. Jedva čekam Vučića da sedne u ovu konzervu. Da pravi spektakl letećeg automobila, mega giga industije

MRN

„Na nesreću, nećemo s ovim odmaći dalje od onog nesretnog 500L“

Eh, taj 500L je bio najbolje vozilo koje sam ikada kao vlasnik imao 😊 Možda je to zato nikada nisam imao tu sreću da posedujem neko drugo vozilo „pravoga brenda“ 😊

„utisnut naziv u lim vrata….. Beda, ko kamionska prikolica.“

Na ovo sam pao sa stolice 😊

M M

Za ovaj tvoj „drugi stav“ u komentaru, oko 500L ——– ti se ne računaš, jer nisi standardan ili klasičan 🙂 Baš kao što 500L nije bio

Sad kad bolje pogledam New Šumadinca, podseća me na Sanđero Step – al- way, samo kao neka vojna varijanta, za specijalce 🙂

Izmenjeno 1 mesec pre od strane M M
Laki

👍👍

Alxx

Dizajn je odličan. Samo ostaje pitanje cene…

Cuore sportivo

Citroen C3 me oduševio, baš je prelijep. Inače prošli mi je jedno od najružnijih auta ikad, muka mi kad ga vidim. Ova Panda me razočarala. Tužan sam da Italijani izgube na polju dizajna, međutim ovdje je riječ o pandi, koja nekom kao meni ko ne voli kockasta auta je oduvijek ružno auto, osim ove zadnje koja nije kockasta, koja je bila maksimalno obla. Znači većina ljudi voli zaobljena vozila, manjina voli kockasta. Ja spadam u većinu. Eh, međutim sva sreća što je unutrašnjost vozila PRELIJEPA!!! Sve do dana dok nije zvanično predstavljena, nisam imao pozitivno mišljenje, sad sam oduševljen. Mnogo,… Pročitaj više »

BB

Meni se više sviđaju kockasta vozila, a ova Panda je vizuelna veza sa prvom Pandom. Meni je simpatičan ovaj auto, a da li će uspjeti na tržištu zavidi dosta i od cijene

Matija

Da nema naslova, nikada ovaj auto ne bih doveo u vezu sa starom Pandom!

BB

zato su napisali sa strane 😉

Azazelo

Ko ce da vam kupi taj auto sta vam je?! 13s do 100 130km/h??? Jeste li pri sebi? Dobro necu na trke u redu ali treba pratiti malo konkurenciju. Ovo ce biti samo jos jedna katastrofa u nizu…