1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo je bio poslednji projekat Pontiaca pred gašenje
Ovo je bio poslednji projekat Pontiaca pred gašenje
5

Ovo je bio poslednji projekat Pontiaca pred gašenje

568
5
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci će reći da najviše žale za Pontiacom od svih domaćih automobilskih brendova koji više ne postoje. Nije da Pontiac nije imao veliku konkurenciju ispred sebe, pa ćemo tako spomenuti i Plymouth, Oldsmobile, Mercury i mnoge druge, što u velikoj meri govori kakvo mišljenje Jenkiji imaju o njemu.

Ova divizija General Motorsa se proslavila tokom šezdesetih godina prošlog veka, kada je predstavila kultne modele kao što su GTO i Firebird, a poslovaće od 1926. do 2010. godine.


Nažalost, Pontiac je bio deo mnogo većeg problema unutar General Motorsa tokom svetske recesije pre petnaestak godina. O ovome je nedavno pričao i Bob Lac, nekada jedna od visoko pozicioniranih osoba unutar kompanije, i prisetio se dana kada su političari preuzeli upravu nad firmom.

Lac kaže da se jako borio da Pontiac opstane i pokušao je da opravda postojanje preko raznih istraživanja koja pokazuju da Pontiac ima bazu među najmlađim kupcima „preko bare“ i da polako stiče svoj identitet. Međutim, političarima je bio trn u oku podatak koji otkriva da Pontiac godinama nije profitabilan, i samim tim je morao da bude ugašen.


Poslednji automobil brenda će sići sa pokretnih traka četvrtog dana januara 2010. godine, a reč je o limuzini pod imenom G6. General Motors je nedavno otvorio svoje arhive i pokazao nam na čemu je Pontiac radio u vreme kada je odluka pala da više nema budućnost. Konkretno, reč je o konceptu sa značkom G8 koji je trebao da donese novi dizajnerski pravac za firmu i možete da ga vidite na priloženim fotografijama.
Pontiac je i ranije koristio takvo ime za serijski automobil, iako zapravo nije bio antentičan Jenki, već samo prepakovani Holden Commodore sa australijskog tržišta. Nudio se u nekoliko konfiguracija, od čega je vrhunac predstavljalo izdanje GXP sa 6,2-litarskim benzincem iz Chevroleta Corvette sa 415 konjskih snaga i šestostepenim manuelnim menjačem. G8 će vremenom da stekne kultni status i danas je veoma poželjan kolekcionarski primerak.


Istoimeni koncept je zadržao konfiguraciju limuzine, ali nije mnogo toga delio sa prethodnikom. Pružao je značajno niži prednji deo dok je zadnji deo bio inspirisan tadašnjim blizanačkim roudsterima unutar General Motorsa, onim pod imenim Saturn Sky i Pontiac Solstice. G8 je doneo i podeljenu masku hladnjaka, što je ujedno bio zaštitni znak Pontiaca, mada je teško očekivati da bi baš takav ušao u serijsku proizvodnju.

Koncept je kompletiran krajem 2008. godine u studiju u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, ali nikada nije prikazan javnosti zbog opisane situacije. Na sreću, nije završio pod presom već ga je General Motors zadržao u svom čuvenom hangaru u saveznoj državi Mičigen zajedno sa još stotinama koncepata, prototipova i retkih četvorotočkaša koji su se pojavljivali kroz istoriju.


Neki sajtovi kažu da G8 nije trebalo da bude samo sledeća generacija Pontiacove limuzine, već i one predstavljene od strane Holdena. Australijski brend će da posluje sve do 2020. godine, a Commodore će da postane prepakovan Opel Insignia sa evropskog tržišta.

Nismo sigurni da bi ovaj koncept promenio situaciju u Pontiacu ili Holdenu, ali na kraju dana, ipak je zanimljivo videti šta su stilisti i inženjeri radili tokom poslednjih par godina u firmi…

AutoRepublika

(568)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

gašenje pontijaka je samo najavilo masovno gašenje sportskih mašina za koje ne treba prodati bubreg ili se doživotno zadužiti da imaš auto koje skoro sposobno kao i porše,
kada se danas pogleda, samo je mustang ostao zato što fordu znači njegovo ime i verujem da i sama firma ne zarađuje na njemu, već im služi kao nekakav prestiž, a primer pontijaka su i novi z4/supra koji neće imati naslednike, nisanov gtr koji se skoro 20 god proizvodi i ko zna kada će električni doći, pa čak i prebogati mercedes je odustao od cl/s kupe, itd

Yankee

Nece se ovo dopasti Matiji sta cu reci, ali problem Pontiaca je sto je imao previse „petrolheads“, a premalo menadzera. Pontiac je uvek imao izuzetno pozeljne automobile cak i kada je ugasen, ali je iz godine u godinu gubio novac. Na kraju kada su politicari preuzeli komandu nad GM-om, bilo je „nije bitno koliko je pozeljan/popularan kada svake godine nije profitabilan“.
Krajem 1990-ih godina sam za malo kupio Pontiaca. Grand Prix (sa slike) mi je bio u izboru i bas sam se bio zagrejao, ali sam na kraju kupio Dodge Intrepid jer je imao mnogo bolji V6 motor.

comment image

M M

To što je Pontijak nestao, je dobra vest. A nisam znao.
Još da nestane Kadilak, Krajzler, Mustang i ostali osmobil debilizmi auto industrije sa Amer kontinenta. I da civilizuju one Japan poluproizvode za amet tržište.
Pa da pričamo o ekologiji na globalnom nivou, i da se ja malo poradujem….. Ameiku treba civilizovati ko i ostali svet, posebno u autoindustrji

Mustang

tebe treba civilizovati,
odvesti te na neki sajam da vidiš da ima i drugih auta osim golfa oktavije pasata a4 itd konzervi koje se prave za par hiljada evra a prodaju 10x skuplje,
a ne da ti lokalne birtije i vikend roštilji budu institucije za upoznavanje automobilizma 🙂 🙂 🙂

Radovan

Pa ako nestanu tvoji „favotiti“, odose i VW, tzv Mercedes, mozda Bmw malo duze bude otresao nogicom na samrti pod RR. kao sto su se pre 30 god japanci stidljivo kupovali,pa koreanci, tako je danas i sa kinezima. To sta se nekom svidja, nema veze sa onim sto ti treba i sa onim sto imas u dzepzu. Bogati evropljani nekad imali limuzinu i neki auto srednje klase, u garazi cabrio i motor, oni avanturisti i kampera, danas su dosli na Daciju i el biciklu