1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. HWA nastavlja s evolucijom Mercedes-Benza 190
HWA nastavlja s evolucijom Mercedes-Benza 190

HWA nastavlja s evolucijom Mercedes-Benza 190

282
1
Podelite sa prijateljima:

Nemačka inženjerska kompanija HWA je dobila ime po inicijalima svog tvorca Hansa Vernera Aufrehta, koji je bio među utemeljivačima kompanije AMG, a koja je sada, kao što znamo, u vlasništvu koncerna Mercedes-Benz. Danas se HWA bavi motosportom, tehničkom ekspertizom, pa čak i stvaranjem maloserijskih motora, gde kao primer možemo navesti hiperautomobil Pagani, koji je inače legalan za uličnu primenu.

Međutim, prošle godine kompanija je odlučila da se priseti svog nasleđa, pa je u skladu s tim najavila prvi restomod, HWA Evo. Prvi primerak je sada spreman.

Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II

Prototip je bila homologacijska limuzina Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II, koja je proizvedena u tiražu od 502 primerka. Iako bi trebalo reći da će donatori delova restomoda, naravno, biti masovno proizvedeni primerci „stodevedesetke“, iz razloga što u njima i dalje gotovo da neće ostati originalnih delova.

Istorija fabričke verzije Evo seže u osamdesete, kada je Daimler-Benz odlučio da probije u šampionat touring automobila DTM. Ovo je zahtevalo homologaciju serije drumskih automobila, pa se prvo pojavila verzija Evo I sa motorom koji je modifikovao Coswort, a kasnije i Evo II, na koji je AMG već bacio oko (i ruke).

Originalna karoserija Mercedesa je ogoljena i ojačana čeličnim i aluminijumskim delovima u skladu sa savremenim standardima, sve da bi se restomod sklopio. Karoserija je tada „obučena“ u panele od ugljeničnih vlakana koji repliciraju izgled originalnog Evoa II. Uprkos sličnosti sa originalom, aerodinamički komplet za karoseriju je razvijen počevši od nule, uzimajući u obzir savremene zahteve i tehnologije. Na primer, sila vertikalnog aerodinamičnog pritiska pri brzini od 200 km/h dostiže 80 kilograma.

Umesto originalnog četvorocilindarskog Cosworthovog motora M102, HVA Evo restomod je opremljen modifikovanim biturbo agregatom s indeksom Mercedes-Benz V6 3.0. Njegova moć u osnovnoj verziji doseže 450 konjskih snaga i 550 Nm, a pri naručivanju paketa Affalterbach, snaga dobacuje do celih 500 „konjića“.

Motor je ugrađen iza prednje osovine kako bi se obezbedila idealna statička raspodela težine duž osovina (50:50). Menjač je šestostepeni manuelni, pogon je na zadnje točkove. Maksimalna brzina kretanja osnovne verzije je na nivou od 270 km/h, a sa paketom Affalterbach restomod ubrzava sve dok ne dostigne 300 km/h.

Sistem ogibljenja je takođe pretrpeo sveobuhvatnu rekonstrukciju. Unaokolo su postavljena dvostruka poprečna ramena i podupirači KW sa mehaničkim podešavanjem, ali se elektronski kontrolisani amortizeri nude uz opredeljenje za ulaganje u dodatnu opremu. Kočni sistem nudi diskove prečnika 380 milimetara i čeljusti sa šest klipova napred, dok zadnja osovina pruža diskove od 360 mm i čeljusti sa četiri klipa. Ugljenično-keramičke kočnice su dostupne kao deo s liste opcionala.

Ukupan broj ovako skockanih restomoda po imenu HWA Evo će biti stotinu. Od toga je tri četvrtine već „uvaljeno“, i to uprkos suludoj ceni koja pre obračuna poreza na dodatu vrednost iznosi 714 hiljada evra.

AutoRepublika

(282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Meni je ovo jako lijepo i rado bi posedovao i vozio ovakvu Mečku,ali cijena nema veze sa životom,potpuno nerealna i pretjerana u svakom pogledu.Ovaj auto će kupiti samo onaj ko zaista ima viška para u džepu i ne zna šta će sa njima,oni koji zaista vole ovaj auto moće samo da maštaju o njemu.

Izmenjeno 10 dana pre od strane Renault Terminator🇷🇺Z