1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Jeep Wrangler s motorom Hemi V8 se vraća u stroj
Jeep Wrangler s motorom Hemi V8 se vraća u stroj

Jeep Wrangler s motorom Hemi V8 se vraća u stroj

96
2
Podelite sa prijateljima:

Pre tačno tri meseca, Jeep je najavio da će Jeep Wrangler izgubiti moćni V8 motor Hemi. Pretpostavljalo se da će proizvodnja ovih motora biti zaustavljena zbog strogih ekoloških propisa, a premoćni Jeep Wrangler Rubicon 392 je tada dobio oproštajnu specijalnu verziju, Final Edition. Ali sada se ispostavilo da to uopšte nije konačno: Jeep Vrangler Rubicon 392 će se vratiti u modelskoj godini 2025!

Podsetimo, indeks 392 označava zapreminu motora u kubnim inčima, jer se ispod haube nalazi atmosferski Hemi V8 motor 6.4, koji razvija 477 KS i 637 Nm. Uparen sa osmostepenim automatskim menjačem, pogoni robusno terensko vozilo sa čvrstim osovinama i obezbeđuje dinamiku superautomobila: 4,5 sekundi do 97 km/h i četvrt milje (402 m) za 13 sekundi. Svi ovi parametri će ostati u ponovo „rođenom“ modelu za 2025. godinu.

Koji je razlog povratka? O ublažavanju ekoloških standarda ne treba ni govoriti, a zvanična verzija kaže da su nakon najave konačnog izdanja, fanovi Jeepa izrazili nespremnost da se oproste od top verzije. Jednostavno rečeno, potražnja je nadmašila ograničenu ponudu od 3.700 primeraka serije Final Edition, a Stellantis je odlučio da posluša „vapaj“ kupaca.

Da se ne lažemo, profit je glavna pokretačka sila njihove odluke. Wrangler Rubicon 392 koštao je 99.995 dolara, dok je „obični“ Wrangler sa V8 motorom koštao 92.000 dolara. U svakom slučaju, to je skoro tri puta veća cena od početne verzije V6.

Zanimljivo je da je i verzija za 2025. označena kao Final Edition, ali ni količina „dodatne proizvodnje” ni cena još nisu objavljeni, jer će proizvodnja ovih mašina početi tek u prvom kvartalu sledeće godine.

AutoRepublika

(96)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Sasvim primeren motor za ovu napravu 😊

Matija

Tolika motorcina nema primenu ni na terenu ni na putu, pogotovu ne kod terenskog vozila. Ali „think big“ objasnjava sve. Stvar mentaliteta a ne potrebe.