1. Home
  2. Video
  3. Hyundai Elantra N je zamalo svrgnuo Hondu Civic Type R u trci
Hyundai Elantra N je zamalo svrgnuo Hondu Civic Type R u trci
2

Hyundai Elantra N je zamalo svrgnuo Hondu Civic Type R u trci

397
2
Podelite sa prijateljima:

Hyundai pravi ime performantnom podmarkom N. Elantra N ima mnogo prednosti za svoju cenu, i bukvalno diše za vratom (ili bolje rečeno zadnjim branikom) Hondi Civic Type R, koja je moćnija, ali i skuplja. Elantra N je dobra ponuda sa dovoljno snage da zabrine vlasnike Type R-a.

Hyundai ima turbo dvolitarski četvorocilindraš koji proizvodi 280 konjskih snaga i 392 Nm obrtnog momenta, koji pokreće prednje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača, kao i kod Civica. Međutim, japanski model je u prednosti iako takođe koristi dvolitarski četvorocilindraš sa turbo punjenjem, jer motor proizvodi malo više snage, isporučujući 320 KS i 422 Nm obrtnog momenta.

U najnovijoj trci Edmunds Carsa, Elantra je bila na početku prve trke ispred Honde. Civic je sustigao do kraja linije od četvrt milje (402 m), a zatim je nastavio dalje. I drugi put je bio isti rezultat – Elantra jednostavno nije imala snage da održi korak kada su oba automobila krenula. Dodatna snaga Honde dala je jasnu prednost u odnosu na N, a rezultati su to i dokazali.

Po svakoj meri, Civic je bio za mrvicu bolji od Elantre. Honda je dostigla 60 milja na sat (96 km/h) za 5,7 sekundi u odnosu na 5,9 i prešla je četvrt milje za 0,3 sekunde brže od Hyundaija—14,0 sekundi pri 105,0 mph (169 km/h) u poređenju sa 14,3 pri 101,5 mph (163 km/h).

Civic je takođe nadmašio Elantru pogledu takozvane „g“ sile, iliti po srpski rečeno gravitacione sile, izdržavši 1,34 g, a Elanta 1,31 g. Te male prednosti su omogućile Hondi da završi Edmundovu trku U-drag za 37,8 sekundi pri 118,8 mph (191 km/h). Elantra N je to uradila za 38,6 sekundi pri 114,8 mph (185 km/h).

Pogledajte video i odgovorite na pitanje „da li su Hondina dodatna snaga i performanse vredni premijum cene“?

AutoRepublika

(397)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D-r

Ako mogu Audi, BMW i Mercedes debelo naplatiti svoj „premium“ status, što ne bi i Honda svoj kvalitet?

MRN

Sad pogledah cene u Nemačkoj.
Jedan je 38.850,00 EUR ili 40.800,00 EUR ( zavisno od vrste menjača ), a drugi je 58.900 EUR.
Treba i to imati u vidu.