1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Automobil koji je promenio američku automobilsku industriju
AR pijaca klasika: Automobil koji je promenio američku automobilsku industriju

AR pijaca klasika: Automobil koji je promenio američku automobilsku industriju

922
2
Podelite sa prijateljima:

Ford Thunderbird devete generacije na prvi pogled izgleda kao svaki drugi automobil iz ranih osamdesetih godina prošlog veka. Ne možemo reći ni da je bio pretežno privlačan ili da je doneo neku posebnu tehnologiju, ali je njegova uloga u istoriji američkih četvorotočkaša ogromna. Naime, bio je to prvi model „preko bare“ koji je doneo aerodinamičnu školu u velikoj meri i pokazao se velikim komercijalnim uspehom.

Detaljnu istoriju ovog automobila ćemo napisati u više detalja nekom drugom prilikom jer ne želimo da ovo bude istorijska lekcija, ali je generalna ideja bila ona da je Ford prolazio kroz veliku krizu kod kuće krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Ponuda kockastih automobila je postajala vremešna i iako je i dalje postojao veliki broj tradicionalnih kupaca kojima se dopadala, mlađarija je ipak više bila oduševljena modernijim vozilima iz Evrope i Azije.

Na sreću Forda, dizajnerski studio američke divizije kompanije je predvodio Džek Telnak, koji je proteklih desetak godina proveo u Evropi i bio je zato veoma upoznat sa aerodinamikom. Uspeo je da ubedi čelnike firme da bi takav pravac mogao da prođe i u Americi, a dobio je odrešene ruke baš u vreme kada je došlo do velikih promena na čelu Forda (Henri Ford II se penzionisan i zamenio ga je značano mlađi Filip Kaldvel).

Telnak je bio jedan od dizajnera modela Sierra na evropskom tržištu i primenio je isti princip i kod kuće. Njegov „laboratorijski miš“ za testiranje reakcije američke publike je bio model Thunderbird, inače veoma proslavljeno ime „preko bare“, ali sa velikim padom popularnosti prethodnih godina.

Potpuno novi Thunderbird devete generacije je debitovao 1983. godine i u svakom pogledu se razlikovao od prethodnika. To se pre svega odnosi na dizajn koji je inspirisan Fordovom evropskom divizijom, a spomenućemo da je otpor vazduha snižen sa 0,50 kod prethodnika na 0,35 na novitetu. Thunderbird je doneo još jednu novinu, a to su kombinacija 2,3-litarskog turbobenzinca i petostepeni manuelni menjač. Takođe su postojali i poveći atmosferski benzinci sa šest i osam cilindara za one tradicionalne kupce.

Svi strahovi da je automobil previše radikalan su nestali onog momenta kada je Thunderbird stigao u izložbeno-prodajne salone. Pronašao je više od 120 hiljada kupaca na svom debiju ili oko tri puta više nego godinu dana ranije, a Telnak je primenio isti princip i na nekim drugim komercijalno uspešnim Fordovima kao što su Tempo i Taurus. Takođe je predstavio firmu u šampionatu NASCAR-a sa mnogo uspeha. Uspeh ovog modela nije prošao nezapaženo kod konkurencije i uskoro će i General Motors i Chrysler primeniti isti pravac.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1984. godine i nalazi se u gradu Smitfild unutar američke savezne države Virdžinije. Do sada je prešao oko 72 hiljade kilometara. Voleli bismo da možemo reći kako se ispod haube nalazi spomenuti turbobenzinac, ali ne. Zapravo ga pokreće atmosferski 4,9-litarski benzinac sa osam cilindara.

Razvija 140 konjskih snaga dok je menjač četvorostepeni automatski. Fabričke informacije kažu da ubrzanje od nule do 100 km/h traje 9,7 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana na 200 km/h. Pošto se Thunderbird smatrao premijum klasom u svoje vreme, od opreme poseduje praktično sve što se moglo poželeti u spomenuto vreme.


Aukcija je donela 31 ponudu, a najviša je iznosila 8.111 američkih dolara.

Zoran Tomasović

Slike: Bring a Trailer

(922)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Neko iz mase

„labaratorijski“ – autoru medalja za ignorisanje pravopisa.

Yankee

Ne znam koji mi Thunderbird Mk9 vise dopada.

Iz NASCAR-a …

comment image

… ili iz NHRA.

comment image