1. Home
  2. Vesti
  3. Opel Mokka dobio hibridni pogonski sklop
Opel Mokka dobio hibridni pogonski sklop
1

Opel Mokka dobio hibridni pogonski sklop

90
1
Podelite sa prijateljima:

Popularni SUV nemačkog Opela, koji posluje unutar koncerna Stellantisa, je dobio hibridnu alternativu koja će figurirati kao spoj između tradicionalne konvencionalne i čisto električne varijatne. Krosover o kom pričamo se zove Mokka i u drugom naraštaju, koji je i danas aktuelan, je predstavljen tokom 2020. godine.

Utemeljen je na francuskoj modularnoj platformi CMP (Common Modular Platform), koju je svojevremeno razvila grupa PSA što je učinila u kooperaciji s kineskim Dongfengom. Ovaj SUV se sklapa u Poiziju u zemlji Gala, a prema statistici koju vodi JATO Dynamics, tokom prošle godine je isporučeno 104.676 primeraka Mokke, što je za 8% više nego u godini koja je prethodila. Međutim, takav tiraž nije bio ni približno dovoljan da se ugrozi glavni rival iz Volkswagena. Naime, na T-Roc je u istom dvanaestomesečnom periodu pare potrošilo 204.610, što pravnih – što fizičkih lica, uz rast popularnosti od 13%.

Opel Mokka sada ima verziju sa tradicionalnim motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, kao i potpuno električnu varijantu. Sada je porodica proširena srednjom verzijom, koja je opremljena hibridnim pogonskim sklopom, inače zasnovanom na 1,2-litarskom benzinskom turbo motoru od 136 konjskih snaga (najviši obrtni moment je 230 Nm). Isti radi u tandemu sa elektromotorom koji proizvodi 28 KS i 55 Nm. Tu je i elektrifikovani šestostepeni menjač sa dvostrukom spojnicom. Inače, krosover Opel Frontera koji je debitovao sredinom prošlog meseca (zamenio je Crossland), opremljen je sličnim sistemom.

Nemačka kompanija je istakla da je hibridni Opel Mokka smanjio potrošnju goriva i emisiju CO2 za približno 20% u poređenju sa ugljovodoničnim krosoverom. Prosečna potrošnja benzina novog proizvoda je 4,9 litara na prevaljenih 100 kilometara (kada se izračuna pomoću pravila iz ciklusa WLTP). Poređenja radi, SUV sa konvencionalnim motorom i osmostepenim automatskim menjačem ima deklarisanu potrošnju od 6,1 litra na 100 km.

Objavljeno je da hibridna varijanta može da radi isključivo na struju kada se vozi pri malim brzinama kretanja. Istina, domet u „zelenom“ režimu je veoma skroman i iznosi svega oko jedan kilometara. Činjenica je da litijum-jonska baterija, koja se puni tokom kočenja, pruža skoro zanemarljivo mali kapacitet (pa valjda stoga proizvođač i nije naveo ovaj podatak).

Hibridna Opelova Mokka nudi tri režima vožnje. To su Eco, Normal i Sport. Kompanija je izračunala da je potrebno 9,1 sekunda da se ova verzija krosovera ubrza od nule do „stotke“. Maksimalna brzina hibridnog krosovera je 207 km/h. Gotovo da nema vizuelnih razlika u odnosu na verziju sa tradicionalnim benzincem, osim možda natpisne pločice na vratima prtljažnika. U kabini je promenjena grafika virtuelnog uredjaja i ekran informativno-zabavnog sistema, a koji je osetljiv na dodir.

Evropski distributeri već beleže narudžbine nove modifikacije Opela na štiklama. Cena je takođe već znana, pa možemo preneti da na nemačkom tržištu ne možete dobiti hibridnu Mokku ako nemate najmanje 31.915 evra. Taman je dobro mesto da podsetimo da „obična“ Mokka tamo staje minimalno 28.565 evra.

AutoRepublika

(90)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Činjenica je da litijum-jonska baterija, koja se puni tokom kočenja, pruža skoro zanemarljivo mali kapacitet (pa valjda stoga proizvođač i nije naveo ovaj podatak).“

Zato je to naveo Peki u testu od prethodne subote ( za 208 ):

„Napaja se iz male litijum jonske baterije skromnog kapaciteta od 0,9 kWh (0,432 kWh neto kapaciteta), smeštenoj ispod vozačevog sedišta.“