1. Home
  2. Vesti
  3. (Američko) tržište električnih automobila se ipak nije „ohladilo“
(Američko) tržište električnih automobila se ipak nije „ohladilo“
0

(Američko) tržište električnih automobila se ipak nije „ohladilo“

154
0
Podelite sa prijateljima:

Jedna od tema koju često možemo čuti u automobilskim medijima je ona na račun koliko je tržište električnih četvorotočkaša oslabilo. Priča se obično da svi oni koji su želeli automobile na struju su ih i kupili i da ih niko više neće, a kao dokaz se spominje podatak da firme sve manje novca investiraciju u takva vozila i daju prednost hibridima.

Međutim, koliko pogledamo prodajne rezultate na američkom tržištu, videćemo da takva tvrdnja zapravo i nije istinita. Tokom prvog tromesečja ove godine je isporučeno 268.909 električnih automobila ili za 2,6% više u poređenju sa istim periodom protekle godine. I neki ozbiljni igrači kao što su Tesla, Volvo, Chevrolet i Volkswagen zaista jesu imali poveći pad prodaje, ali su takve cifre nadoknadili Ford, BMW, Rivian i Porsche.

Gledajući cifre u tabeli, kolege sa sajtova kao što su Bloomberg i Cox Automotive kažu da električni automobili zapravo i nemaju probleme već problem leži samo u Tesli. Ovaj američki proizvođač vozila je prodao više četvorotočkaša nego svi konkurenti zajedno, pa samim tim svaki njegov pad će rezultirati time da celokupno tržište oseti posledice. Nije nam baš najjasnije zašto je Tesla manje popularan osim možda zbog toga da se većina modela nisu promenili od kada su debitovali, pa možda mušterije na ovaj način govore Ilonu Masku (iz Republike Srpske ;P ) da je vreme za nešto novo.

Veliki pad od 55,8% je imao i Chevrolet, ali General Motors ne paniči pošto će ove godine u izložbeno-prodajne salone stići čak tri nova modela. To su Equinox, Blazer i Silverado. Volkswagenovi problemi sa porodicom automobila sa značkom ID su rezultirali u padu prodaje od 36,8%, a ništa bolje nije prošao ni Volvo.

Sa druge strane, Fordova odluka da snizi cene svojih četvorotočkaša na struju je rezultara u isporuci od 20.223 vozila ili čak 86,1% više nego godinu dana ranije. BMW se takođe može pohvaliti sa 62,6% više mušterija, a Rivian je rešio problem sa proizvodnjom i u drugom tromesečju se popeo na odlično treće mesto najpopularnijih električnih marki.

Bloomberg i Cox Automotive dodaju da je isporuka vozila na struju značajno usporila i da je većina proizvođača odustala od one originalne ideje da eliminišu modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva do 2030. godine. Takva vest će sigurno obradovati mnoge…

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments