1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen poslednji proizvedeni primerak Bugattija Chirona
Predstavljen poslednji proizvedeni primerak Bugattija Chirona
0

Predstavljen poslednji proizvedeni primerak Bugattija Chirona

113
0
Podelite sa prijateljima:

Hiperautomobil Bugatti Chiron debitovao je početkom 2016. godine, a odmah je objavljeno da će tiraž modela biti 500 primeraka. Tek sada, osam godina kasnije, poslednji Chiron sa serijskim brojem 500 napustio je kapiju fabrike Bugatti u Molsemu u Francuskoj.

U stvari, potražnja za ovim automobilima je nadmašila proizvodne mogućnosti kompanije, jer je još u januaru 2022. godine Bugatti objavio da je svih 500 automobila našlo kupce. I tek sada je poslednji primerak ugledao videlo.

Oproštajni kupe se zove Bugatti Chiron Super Sport L’Ultime. Za tako nezaboravan primerak izabrane su iste boje karoserije kao i za debitantski automobil iz 2016: to su tamnoplava Atlantic Blue i svetlo plava French Racing Blue, međutim, „razvodnica“ između njih sada ne ide duž linije u obliku slova C na bočnom zidu, već kao gradijent na vratima.

Bočne strane su ukrašene rukom ispisanim nazivima mesta i događaja koji su „pomogli da se stvori legenda o Chironu“.

Felne su ofarbane u iste plave boje. Opet, rukom pisani natpisi #500 su razbacani po automobilu, kako ne bi posmatrač zaboravio o kojem Chironu je reč.

Kućišta retrovizora su ukrašena francuskom trobojkom, a rešetka hladnjaka sa jedinstvenom šarom i logotipom kompanije imaju već poznatu šemu boja Atlantika.

Unutrašnjost hiperautomobila je napravljena u istoj paleti boja. Odlikuje ga tamnoplava kožna obloga, mat obloga od ugljeničnih vlakana i svetloplavi detalji. Ovo je boja koja se koristi za L’Ultime i #500 natpise na centralnom tunelu, kao i vez na naslonima za glavu.

Sedišta imaju šavove u bojama francuske zastave.

Tehnički, poslednji primerak je modifikacija Bugattija Chirona Super Sporta. Nisu najavljene nikakve modifikacije, pa osmolitarski W16 motor sa četiri turbo punjača razvija 1.600 KS i 1.600 Nm.

Uparen sa sedmostepenim preselektivnim automatikom, ubrzava hiperautomobil do 440 km/h (brzina je elektronski ograničena), a „šprint“ od 0 do 100 km/h se dešava za 2,4 sekunde.

Bugatti Chiron je možda na zalasku, ali jedinstveni W16 motor, koji datira iz Veyrona iz 2005. godine, „živeće“ još neko vreme. Oni će biti opremljeni modelima Bolide i W16 Mistral, izgrađenim na istoj bazi kao i Chiron. Upravo bi spajder Bugatti W16 Mistral trebalo da bude poslednji iz ove dugogodišnje porodice. A da bi ga zamenio, već se priprema novi hibridni hiperautomobil sa monstruoznim atmosferskim V16 motorom čiji se debi očekuje u junu.

AutoRepublika

(113)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments