1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Istraživači sa švedskog univerziteta razvijaju prednji kraj kamiona koji će spasavati živote pri sudaru
Istraživači sa švedskog univerziteta razvijaju prednji kraj kamiona koji će spasavati živote pri sudaru
1

Istraživači sa švedskog univerziteta razvijaju prednji kraj kamiona koji će spasavati živote pri sudaru

93
1
Podelite sa prijateljima:

Sudari između teških kamiona i automobila često se završavaju smrtnim ishodom za putnike u automobilu. Da bi se smanjio broj fatalnih sudara, tim sa švedskog Tehnološkog univerziteta Chalmers razvio je novi prednji deo kamiona koji bi bio u stanju da smanji deformaciju unutrašnjosti automobila za 30 do 60 procenata na testovima sudara. Logično, što je unutrašnjost manje oštećena, manji je i rizik od povreda i moguće smrti putnika u vozilu.

Kako istraživačka grupa objašnjava u saopštenju, sudari kamiona i automobila činili su između 14 i 16 procenata svih fatalnih nesreća u kojima su učestvovali putnici u automobilima i u EU i u SAD. U više od 90 odsto saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali kamioni, druga strana, obično putnik, gine.

Savezni zavod za statistiku takođe u svom izveštaju „Nezgode teretnih vozila u drumskom saobraćaju 2020” piše da su zbog veličine i mase teretnjaka oštećenja i povrede mnogo opasnije za putnike u vozilima nego za same korisnike teretnog vozila. Od žrtava u kamionskim nesrećama 2020. godine, 7.117 su bili putnici u teretnim vozilima, a 22.765 ostali učesnici u saobraćaju. Od poginulih, 124 putnika u teretnim vozilima, a 492 drugih učesnika u saobraćaju. „Rizik od stradanja u „udesu kamiona“ je stoga skoro četiri puta veći za druge osobe koje su učestvovale u nesreći (uključujući putnike) nego za putnike u teretnom vozilu“, kaže se u izveštaju.

Prema švedskim istraživačima, najčešći tipovi nesreća su čelni sudari na seoskim putevima i udari pozadi na autoputevima u kojima se kamion zaleće u zadnji deo automobila ispred – da bi putnici u automobilu preživeli, kabina automobila mora ostati što manje taknuta. Ali ni moderni automobili nisu mogli da „prežive“ u sudarima sa teškim kamionima.

Zato je švedski istraživački tim sada dizajnirao novi prednji deo kamiona koji ima za cilj da učini proces udara bezbednijim za putnike u automobilu. Na fotografijama koje je objavio univerzitet, prednja strana izgleda kao izbočena kutija ojačana letvicama. „Unutrašnji dizajn prednjeg dela novog kamiona sastoji se od aluminijumskog saća“. „To je struktura sastavljena od ponavljajućih šestougaonih cevi napravljenih od aluminijumske folije“, objašnjava Robert Tomson sa univerzitetskog odeljenja za bezbednost vozila.

Ovo je idealno za laganu strukturu koja apsorbuje energiju jer se oko 97 procenata zapremine sastoji od vazduha. „Aluminijumsko saće se koristi u mnogim barijerama za testiranje sudara za stvaranje distribuirane sile i apsorpciju energije. Promenom debljine filma možemo promeniti svojstva sile i deformacije“, kaže Tomson. Pored toga, dizajn nudi neophodnu fleksibilnost u proizvodnji za kreiranje prototipova i demonstriranje mogućnosti implementacije.

AutoRepublika

Izvor: Der Spiegel

(93)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Koncept zastite putnickih automobila pri sudaru sa kamionima zove se „zastita partnera“. Negde 2007 godine ucestvovao sam u jednom takvom projektu kod Mercedesa. Projekat je isao u dva pravca: zastita putnickog automobila i zastita vozaca kamiona u slucaju sudara sa drugim kamionom. Napravio sam koncepte koji su posle zestoke interne svadje u samom Mercedesu prihvaceni. Rukovodilac razvoja kamiona Mercedesa licno me je posetio na radnom mestu i zahvalio mi se. Veliko priznanje! Medjutim, od svega toga nije bilo nista. Nekoliko godina kasnije sreo sam kolegu sa kojim sam radio u istom projektu i pitao ga sta je bilo sa tim… Pročitaj više »