1. Home
  2. Vesti
  3. Alpina veruje u budućnost performantnih dizel vozila
Alpina veruje u budućnost performantnih dizel vozila
0

Alpina veruje u budućnost performantnih dizel vozila

380
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom godina, proizvođači su razvili odnos od obožavanja do izbegavanja, prema dizel agregatima, a sve kao posledica strogih emisionih zahteva. Opšte je zapažanje da dizel tehnologija nije čista, zbog čega su mnoge marke već odlučile da se odreknu usluga motora koji energiju dobijaju sagorevanjem nafte.

S druge strane, ima proizvođača, kao na primer BMW, Volkswagen, Mazda i Mercedes koji i dalje veruju u budućnost dizela, prevashodno zbog podobnosti za upotrebu u SUV segmentu. Veliki i teški automobili zaista trebaju masivan obrtni momenat u kombinaciji sa niskom potrošnjom, a to je polje na kome dizel dominira. O odnosu najvećih svetskih proizvođača prema dizel tehnologiji, pročitajte više u Glasu Republike.

Izgleda da su zagovornici primene dizela dobili još jedno uticajno pojačanje. Radi se o nezavisnoj tjunerskoj kompaniji BMW-a, Alpini. Prvi čovek kompanije Andreas Bovenzipen smatra da postoji budućnost za dizel pogonske sklopove.

Bovenzipen kaže da BMW poseduje dovoljno tehnoloških rešenja kako bi održao dizel čistim. Koriščenje modernih katalitičkih konvertora i AdBlue tečnosti, dokazano obezbeđuje niske nivoe emisija azotnih oksida. Prilično je uveren da je tehnologija koju BMW koristi, odličan način da se ostane usaglašen sa najnovijim i najstrožijim propisima. Deluje kao da nije uplašen novim setom testova i kao da iskreno veruje u svoje tvrdnje.

Alpina je marka koja ne štedi sredstva za razvoj dizel tehnologije. U stvari, njihove poslednje kreacije su listom pogonjene dizel agregatima, kao na primer XD3 i XD4. Oba ova modela su zasnovana naravno na BMW tehnologiji, ali uz Alpina dodatke, koji omogućavaju dostizanje čak 900 Nm obrtnog momenta. Čelnici Alipne su veoma ponosni na ove cifre i očekuju odličan odziv kupaca.

S druge strane, dok Bovenzipen snažno podržava dizel, ne može se baš reći da je oduševljen hibridnom tehnologijom. Argumentacija mu je jasna: dodatne komponente, u prvom redu baterije, čine vozilo drastično težim, a to je upravo ono što sportski modeli ne smeju da budu.

Dakle, iako je BMW već ušao u svet hibridne tehnologije, doduše još uvek samo u kombinaciji sa četvorocilindarskim agregatima, Alpina za tako nešto još uvek nije spremna.

 

(380)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments