1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Navigacija u tri reči za svako mesto na planeti – Mercedes-Benz i what3words
Navigacija u tri reči za svako mesto na planeti – Mercedes-Benz i what3words

Navigacija u tri reči za svako mesto na planeti – Mercedes-Benz i what3words

350
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz je obelodanio svoje planove da postane prvi proizvođač automobila na svetu koji će ugrađivati glasovni navigacioni uređaj kome će biti dovoljne tri specifične reči kako bi vas uputio na bilo koju egzaktnu adresu na svetu.

Inovativni sistem adresiranja koji je razvio what3words je omogućio kompaniji Daimler da i na ovom polju preuzme liderstvo u tehnološkim inovacijama.

what3words je globalni sistem adresiranja. Bukvalno svaka kvadratna površina na zemaljskoj kuglu, dimenzija 9 kvadratnih metara, ima svoj naziv reprezentovan u tri reči. Na primer, adresa sa tri reči: ///genau.freundin.tagebuch predstavlja površinu na samom ulazu u Mercedes-Benz postrojenja u Štutgartu.

Ovaj sistem će se naći u sledećoj generaciji luksuznih limuzina koju Mercedes-Benz planira da izbaci na tržište 2018. godine. Sve što vozač treba da uradi, jeste da otkuca ili izgovori tri reči kako bi sistem prepoznao o kojih 9 kvadratnih metara na planeti se radi. Demonstraciona verzija ovog inovativnog sistema adresiranja je prezentovana na početku frankfurtskog salona automobila.

Sistem koji je razvio what3words, eliminiše brojne frustracije vozača koje uzrokuje korišćenje tradicionalnih navigacionih sistema, i kao takvo predstavlja prvo navigaciono rešenje koje je razvijeno posebno za namene glasovnog unosa.

Prednosti koje Mercedes-Benz korišćenjem ovog sistema stiče, se odnose na veći stepen pouzdanosti, u odnosu na klasična rešenja sa poštanskim brojevima i ostalim nužnim parametrima za unos u navigacioni sistem, dozvoljavajući vozaču da sa velikim stepenom preciznosti dobije egzagktna navigaciona uputstva.  Ne samo što pokriva kompletnu površinu Zemlje, nego je u stanju i da vas dovede do lokacija koje nisu adresirane, poput plaža, parkova, šuma i slično.

Prema istraživanjima koje je sproveo čuveni JD Power, ispostavilo se da su najčešće pritužbe vlasnika novih automobila usmerene, upravo na neprecizne i teške za upotrebu, navigacione sisteme.

“Naš pristup se ogleda u potpunoj posvećenosti želji da kupcu pružimo najbolje, najjednostavnije i najopuštenije iskustvo sa korišćenjem sistema koji ugrađujemo u naša vozila” – izjavio je Sadžad Kan, potpredsednik sektora za digitalizaciju vozila i mobilnost u okviru kompanije Daimler AG. “Adrese sročene u tri reči su veoma jednostavne za korišćenje, pouzdane i precizne u navigaciji do bilo kog odredišta”, dodao je on.

“Tradicionalne adrese i nazivi ulica, jednostavno nisu određivane sa ciljem optimizacije glasovnog unosa u navigacioni sistem” navodi Kris Šeldrik, direktor i suvlasnik what3words. “Na engleskom izgovorena adresa Ammanford Road 15 kao i adresa u istoj ulici, ali nekoliko zgrada dalje, Ammanford Road 50 su veoma komplikovane za raspoznavanje od strane uređaja za navigaciju. Pride, postoji 14 različitih ulica u Londonu sa nazivom “Church Roads”, ili čak 632 ulice koje nose naziv “Juarez” u Meksiko Sitiju. Pored toga, razne ulice u svojim imenima kriju i odrednice kojih nema u rečniku, ili čiji izgovor je veoma komplikovan za raspoznavanje. Mercedes-Benz je poznat u svetu kao tehnološki lider, pa i nije iznenađenje što je baš ovaj brend, taj koji će prvi ugrađivati naše rešenje u svoje automobile.”- završava on.

Sistem funkcioniše tako što vozač izabere tri reči koje putem glasa, ili manuelnog unosa, ubaci u sistem, a na osnovu čega what3words tehnologija ove reči konvertuje u koordinate. Navigacioni sistem zatim šalje instrukcije vozaču koje su zasnovane na instaliranim mapama. Tehnološo rešenje what3words je trenutno dostupno na 14 različitih jezika, uz nove jezičke opcije u razvoju.

Izvor: what3words

(350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments