1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Pratimo možda poslednje izdanje Salona automobila u Frankfurtu!
Pratimo možda poslednje izdanje Salona automobila u Frankfurtu!
5

Pratimo možda poslednje izdanje Salona automobila u Frankfurtu!

1.38K
5
Podelite sa prijateljima:

Potpuna neizvesnost vlada nad budućom sudbinom Salona automobila u Frankfurtu, posebno u ovom obliku kakav je trenutno aktuelan. Brojni proizvođači automobila su kritikovali format manifestacije a neki od ključnih igrača na tržištu razvoja vozila, jednostavno nisu ni uzeli učešća u ovogodišnjem izdanju smotre, koju je juče otvorila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Proizvođači automobila trenutno razgovaraju o novom konceptu koji bi ponajpre promovisao novi koncept mobilnosti a ne kao do sada nov automobil, preneo je nemački Handelsblatt. U opticaju je čak i ideja o cirkularnom događaju, to jest onom koji bi se poput karavana selio iz jednog u drugi nemački grad, s tim da bi ih na listi bilo ukupno četiri, navodi se u pomenutom izveštaju.

Nije naodmet ponoviti da su ovogodišnje izdanje Salona automobila u Frankfurtu, iz razonraznih razloga propustila imena poput Toyote, Peugeota, Citroena, Ferrarija, Nissana, Volvoa, a ni Kia nije bila prisutna, ali verujemo da nije puno nedostajala, s obzirom na prezentaciju koju je imao Hyundai. Vidljivo je bilo i odsustvo svih marki iz sastava džinovske Fiat Chrysler korporacije.

Čak i oni izlagači koji su uzeli učešća na događaju, tačnije mnogi od njih su to uradili sa osetno manje entuzijazma i manje bombastičnim postavkama u poređenju sa ranijim istupima na istom mestu.

„Značaj sajamskih manifestacija se izmenio. Fokusiraćemo se u budućnosti više na tehnologiju a manje na konkretan proizvod,“ izjavio je Nikolas Peter, finansijski direktor kompanije BMW, a njegove reči je preneo Handelsblatt.

BMW je upravo jedan od izlagača koji je redukovao nivo svog ovogodišnjeg nastupa. Zakupljen prostor je po površini bio za skoro dve trećine manji od uobičajenog, a isto važi i za kompletan budžet.

Daimler je bio milosrdniji prema privrednom društvu koje se bavi organizacijom sajamskih događaja u Frankfurtu, a i prema svojim markama Mercedes i Smart. Naime, Švabe su smanjile izdvajanja za ovu namenu za mnogo skromnijih 30%, kako prenosi pomenuti nemački list.

Ove godine je i sveukupni broj izlagača redukovan za 20%, pa ih je bilo oko 800, a izložbena površina je pretrpela pad od 16%. Učesnici smotre su zakupili ukupno 168.000 kvadratnih metara izložbenog prostora pod frankfurtskim svodovima.

Čini se da ima i previše razloga za održavanje najavljenog sastanka u vezi ideja o budućnosti manifestacije, a kome će prisustvovati proizvođači automobila i predstavnici Asocijacije automobilske industrije VDA, koja i organizuje ovaj događaj.

Handelsblatt je citirao odlazećeg predsednika asocijacije VDA, Bernarda Mateza, inače bivšeg čelnika nemačke divizije Forda, koji je izjavio da telo kojim rukovodi razrađuje novi pristup za pozicioniranje ovog salona automobila. Matez je najavio povlačenje s ovog mesta u samo predvečerje održavanja ovogodišnjeg Salona automobila u Frankfurtu, a ostaće na funkciji do kraja godine, iz tehničkih razloga.

Iz VDA nije stigla nikakva reakcija na upit koji je redakcija specijalizovanog internet dnevnika Automotive News Europe poslala u vezi članka koji je objavio Handelsblatt.

Bivši šef Opela, Karl Tomas Nojman veruje da salon neće poživeti dovoljno dugo da bi bilo upriličeno naredno izdanje koje je bilo u planu za 2021. godinu. Njegov tvit je probudio setu kod automobilskih zanesenjanka, navodeći da je ovogodišnji sajam „tužna i bleda senka“ onoga što je nekada bio.

Njegove prognoze su, kao što smo izneli, išle u smeru neodržavanja „Frankfurta 2021.“, koji se inače do sada odigravao svake druge godine, menjajući smene s Parizom.

AutoRepublika

(1377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Poslednje izdanje baba -Angele zasigurno.Sajmovi ce opstati kad smanje apetite…

moron

Kada proizvođači jednom smanje budžete za ovu vrstu manifestacije, teško će se kasnije eventualno odlučiti da ih uvećaju. Možda je Nemcima najbolje da poruše sajamske hale i našim neimarima daju da na mestu toga izgrade neki tamosnji „Beograd na vodi“.

Zoca

Ne znam vise sta reci o drzavnoj bruci sa kockama na Trgu ,ali ne mogu se oteti utisku da su stavili povece da ne bi posluzile kao oruzje u demonstracijama?

DOn

koliko sam vidio u subotu je bila odlicna posjeta, cak se i xceed mogao provozati.

DOn

Ipak mene je najvise iznenadio WEY vv7, nisam nikad cuo za tu firmu, znam samo da su kinezi, 4-5 auta su imali na standu, svu dokumentaciju dobijes online kad skeniras kod, a nije da je ima nesto, jos rade na sredjivanju papira, pa se prodaja ocekuje 2020 ili 2021. U kini sa full opremom kosta 45 000 eura, ma sta god ta full oprema znacila.
Izrada djeluje prvoklasna kao i materijali, za ostalo se i ne moze suditi jer nije bilo moguce izvrsiti test voznju.