1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Vlasnici električnog Harley Davidsona uz motocikl dobijaju struju za 5.000 km
Vlasnici električnog Harley Davidsona uz motocikl dobijaju struju za 5.000 km

Vlasnici električnog Harley Davidsona uz motocikl dobijaju struju za 5.000 km

610
6
Podelite sa prijateljima:

Harley Davidson je nedavno počeo da prima uplate za svoj prvi električni motocikl koji nosi LiveWire oznaku. Iako ima izuzetno visoku početnu cenu od čak 29.799 dolara, firma iz američke savezne države Viskonsin obećava da će LiveWire pružati svaki deo 116-godišnje istorije i tradicije čuvenog proizvođaća i da sigurno neće razočarati.

Spomenućemo da je u stanju da pređe 176 kilometara kombinovane vožnje sa jednim punjenjem baterije i da može da ubrza do 100 km/h za samo 3,5 sekunde, a pri tom bi trebao da bude jednostavniji za vožnju pošto nema kvačilo ili menjač.

Da bi privukao još veći broj mušterija, Harley Davidson je postigao dogovor sa firmom Electrify America. Ovaj proizvođač je u vlasništvu Volkswagena, ali sarađuje i sa konkurencijom sa ciljem da pruži veliki broj brzih punjača i samim time olakša vlasnicima doživljaj. Svaki vlasnik LiveWirea će biti u situaciji da dobije 500 kWh “besplatne” struje, odnosno cena iste će biti uključena u prodajnu vrednost dvotočkaša. Kada se zna da motocikl poseduje baterije kapaciteta 15,5 kWh, to bi u teoriji trebalo biti dovoljno za oko 30 doopuna.

Ako upotrebimo matematiku i fabričke brojeve dolazimo do zaključka da je vlasnik u stanju da pređe oko 5.000 kilometara vožnje u kombinovanom ciklusu, a ukoliko za primer uzmemo samo gradsku vožnju (kada LiveWire može da pređe 234 kilometara između punjenja) ušteda je još veća.

Electrify America će instalirati oko 45 novih punjača u američkom glavnom gradu Vašingtonu u narednih 30 meseci, a do 2021. godine proizvođač će se moći pohvaliti sa čak 3.500 punjača širom Amerike. Zahvaljujući brzim punjačima, motocikli kao što je LiveWire je u stanju da napune 80% ukupnog kapaciteta baterije za manje od 40 minuta. Pritom, moguće je u potpunosti napuniti ih za oko sat vremena.

Električni motocikl je još jedan od očajničkih pokušaja kompanije iz Milvokija da preokrene lošu situaciju u svoju korist. Prošle sedmice proizvođač je objavio partnerstvo sa Qianjiang Motorcycle Company iz Kine za proizvodnju jeftinijih modela za azijska tržišta, ali možda ni to neće biti dovoljno.

Naime, kroz priču sa našim izvorima zaposlenim direktno u američkoj kompaniji, saznali smo da će legendarni proizvođač biti primoran da proglasi bankrot, odnosno uđe u stečaj ukoliko se nešto drastično ne promeni u narednih pet do deset godina.

AutoRepublika

(610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, sa ovom cenom i autonomijom, stečaj im je zagarantovan i pre planiranog roka … Mada, sada pogledah „cjenik“ njihovih raznih modela za Srbiju. Cene i već sada idu do (meni) neverovatnih 45,100 €.

Balkanboj

Izgleda da klijentela Harlija polako nestaje. Fizički. Sumnjam da će milenijalci kupovati Harlija ili slične, ako neko i bude uzimao motor veća je šansa da uzme nesto lakše i modernije. Pa i električni motor. Takodje nedge pročitah kako tradicionalni kupci Harlija u Amerikama sve manje kupuju istog jer više nije „made in USA“ nego uvoz. A izgleda da se takve stvari ne smeju dirati (t.j. premeštati proizvodnja).

Yankee

HD sve modele koje prodaju u Americi proizvode u Americi. U Aziji proizvode samo modele za ostatak sveta. Milenialsi ne mogu da priuste Harley, preskup je za njih. I onda pogledas cene polovnjaka koje su ogromne i odlicno zadrzavaju cene. Recimo moj brat je pre par godina kupio HD Sportster iz ’96 za $3.500, vozio ga je 2 godine i prodao za $3.200. Za takvu sumu mozes da kupis daleko skuplji model Japanca ili Britanaca. HD i dalje kontrolise veci deo trzista teskih kruzera nego svi konkurenti zajedno. ALI postali su „previse veliki“ tokom 1990-ih godina da danas imaju previse… Pročitaj više »

Rajko

Nece HD preživeti od dobre prodaje polovnjaka.

Yankee

Nece, ali ti govori zasto mladji vozaci ne kupuju HD – jer jednostavno ne mogu da ga priuste. HD nikada nije ni ciljao na mladje kupce vec one starije od 40 godina koji imaju novca za potrositi – ne samo na motocikl vec i na svu opremu (jakne, cizme, itd.).

Rajko

Ovima je bankrot vidjen. Kao sto posle noći dolazi dan. Bolje da predju na proizvodnju trotineta i rolera dok je vremena.