1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Novajlija ste u svetu motocikala? Evo šta treba da znate
Novajlija ste u svetu motocikala? Evo šta treba da znate
1

Novajlija ste u svetu motocikala? Evo šta treba da znate

497
1
Podelite sa prijateljima:

Sedam saveta od suštinskog značaja za novopečene vozače dvotočkaša.

Dobijanje dozvole, samo je prvi korak ka tome da sebe možete nazvati motociklistom. Na drugom mestu, morate posedovati motocikl. Savet, što se toga tiče je sledeći: ukoliko niste verzirani mehaničar, najbolje je da kupite nov dvotočkaš, u onoj meri u kojoj možete da ga priuštite, dakle, onaj koji možete da priuštite, nemojte biti finansijski rob svog prvog motocikla.

 

Imajte u vidu da ćete par puta pasti s njega, da će doći do ogrebotina, možda i oštećenja, i svo to sticanje iskustva je lakše kada se na umu ima da je „sve plaćeno“. To može da podrazumeva i dodatni period štednje, kao i spuštanje standarda, da bi se priuštio motocikl koji verovatno nije onako „seksi“ kako biste to želeli. Opet, bolje je i to nego da dugujete i bivate u depresiji zbog pada cene nečega što i dalje nije vaše.

Kada se sve „psihološko-finansijske kockice“ slože, evo šta treba da imate na umu:

„Soljenje pameti“

Motociklisti obožavaju da dele savete, od kojih nisu baš svi dobri. Zapravo, dobar deo je za izbegavanje. Kako budete ulazili dublje u svet bajkera, otkrićete specifične subkulture unutar različitih grupa. Neki motociklisti posebnu pažnju obraćaju na kacige, neki obožavaju monstruozne izduvne sisteme, neki debele žene (šalimo se malo)… Otkrićete i veliki broj teoretičara zavere. Poenta je u sledećem: nisu svi bajkeri „suva inteligencija“, tako da savete treba da uzmete sa dozom rezerve.

Ovo će vam pomoći da budete iskreniji prema sebi u vezi s tim kakav zapravo motocikl želite, koja vrsta vožnje vam odgovara, i na koji način ćete redukovati rizike koji su sastavni deo vožnje na dva točka. Na kraju krajeva, vi ste osoba na koju se vaše odluke u najvećoj meri odnose i one ne moraju da budu istovetne s tuđim. Vaš „ortak“ možda smatra da je Harley-Davidson Breakout sjajan model za ulogu prvog motocikla, ali vi niste on. Ne žurite sa istraživanjem i proučavanjem materije, da biste na kraju doneli pravu odluku.

Radite ono što vam se kaže

Ukoliko ste regularan vozač novijih modela automobila, možda niste detaljno upoznati sa održavanjem i servisiranjem. To je nešto što želite da naučite kada ste motociklista. Tačno je da su moderni dvotočkaši pouzdani, ali je priroda motocikala takva da mali problem često može da prouzrokuje veliki. Primera radi, ukoliko vam automobil stane u nekoj vukoj….i tokom oluje, vi ćete ostati u kabini (suvi) i čekati na šlep. Ukoliko se motociklista nađe u identičnoj situaciji, izložen je kiši i hladnoći, tako da kako vreme prolazi, sve je više mokar i sve mu je hladnije. Nije baš prijatno, zar ne?

Amerikanci imaju sjajan izraz vezan za rutinsko održavanje – „BOLT“, gde se „B“ odnosi na „brakes“ (kočnice), „O“ na „oil“ (ulje), „L“ na „lights“ (svetla) i „T“ na „tires“ (gume).

Ove stvari treba redovno i često proveravati, na šta vam je verovatno skrenuo pažnju i instruktor. Evo korisne rutine „pred poletanje“: proverite pritisak u pneumaticima dok su hladni. Ukoliko je sve u redu, proverite nivo ulja. Imajte na umu da motocikli mogu brzo da potroše ulje, posebno kada se voze oštro i kada su nešto stariji. Kada startujete mašinu, proverite svetla, uključujući i pokazivače pravca. Možda stop svetlo u ovom slučaju može predstavljati mali problem, ali uz malo mašte, i to je lako rešivo. Pre samog kretanja na put proverite i obe kočnice, nije naodmet.

Ukoliko ste novajlija, gotovo sigurno je vaš motocikl pokretan lancem. Ništa ne košta da ga „cimnete“ pre vožnje, i uverite se da nije labav, a ni previše zategnut. Pri redovnom servisu, lanac treba da se proveri detaljnije, u skladu sa uputstvom.

Uprljajte ruke ponekad

Jasno je da je održavanje od ključnog značaja. Možda niste ljubitelj „okastih“ i „vilastih“, možda ne znate šta je „gedora“, ali je sada pravo vreme da to naučite. Postoje brojne stvari koje možete sami odraditi, poput promene ulja, čišćenja i podešavanja lanca. Ukoliko nemate iskustva s ovim stvarima, tu je „njegovo veličanstvo“ YouTube sa brojnim objašnjenjima kako stvari treba da se rade. Verovatno ćete u ovom procesu pronaći svoju omiljenu garažu i naučiti mnoge stvari koje i niste planirali.

S druge strane, mnogima neće biti lako da pronađu prostor, vreme, strpljenje, pa i samouverenost da rade samostalno na svojoj mašini. Ipak, trud se na kraju isplati.

Budite sigurni da vam motocikl odgovara

Ovo je na neki način povezano s prethodnim delom oko održavanja.  Obratite pažnju na to da li vam je motocikl komforan, da li su ručke tačno tamo gde treba da budu s aspekta ergonomije. Da li je sedište na odgovarajućoj visini, da li su pozicija poluge kvačila i pedala kočnice pozicionirane tako da odgovaraju prirodnim pokretima? Mnoge stvari se mogu podešavati. Obratite pažnju na to.

Radite ono što vam se kaže, II deo

Pored provera „pred poletanje“, korisno je podsetiti se osnovnih načela. Ovo može iskusnim vozačima da izgleda glupo, ali može da donese isključivo koristi. Bez obzira na godine provedene na dva točka, s vremena na vreme treba „vežbati“. Prazan parking je idealno mesto gde možete praviti uska skretanja, naglo kočiti, odnosno raditi sve ono što ste radili tokom učenja.

Naravno, „starim kukama“ će ovo biti pomalo smešno i smatraće da im ovako nešto nije potrebno, međutim, primera radi, možete se naći u sledećoj situaciji: morate da napravite polukružno skretanje i to na mestu prepunom kolega bajkera (bašta kafića). S obzirom na nedostatak rutine, epilog može biti takav da budete predmet smeha, a kasnije i višemesečne zaj…cije.

Pokrite zadnjicu (kao i ostatak tela)

Nosite opremu. Tačno je da ona ne košta malo, naprotiv, ali danas postoje načini da se prođe i nešto jeftinije.

Ponovo u spas stiže internet. Pretražite oglase, društvene mreže, forume… sigurno ćete pronaći ono što vam je potrebno a da ne potrošite malo bogatstvo na opremu. Takođe, postoje novi proizvodi dobrog kvaliteta, koji nisu preskupi.

Ono što treba da kupite novo je naravno kaciga. Obratite pažnju i na čepove za uši. Sem što štite sluh, poboljšavaju koncentraciju i redukuju umor.

Preuzmite odgovornost kako za svoje postupke tako i postupke drugih

Vi vozite vaš motocikl i šta god da se desi, vi ste odgovorni. Možda je bolje to reformulisati na sledeći način: osoba koja će u najvećoj meri osetiti posledice nekog incidenta ste – vi. Ostali učesnici u saobraćaju će raditi gomilu glupih stvari koje će vas razbesneti, i u jednom trenutku, poželećete da odgovorite. Međutim, na YouTubeu možete pronaći brojne video klipove gde možete videti kako se to često završava. Umesto toga, budite pametni, smireni i predviđajte rizične i opasne situacije.

AutoRepublika

(497)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Vozih ovo sokoćalo u vojsci neko vreme. Za života, dovoljno 🙂