1. Home
  2. MotoRepublika
  3. EICMA 2018 – Rekapitulacija Salona motocikala u Milanu
EICMA 2018 – Rekapitulacija Salona motocikala u Milanu
0

EICMA 2018 – Rekapitulacija Salona motocikala u Milanu

400
0
Podelite sa prijateljima:

EICMA je centralni događaj godine za motociklističku industriju. Ovogodišnje izdanje manifestacije donelo je brojne novitete ali i jasne okvire u kojima će se kretati svet dvotočkaša u narednom periodu. 

Za razliku od automobilskih salona, istovetne fešte za motocikle nemaju problem nedostatka publike. Proizvođači se i dalje rado pojavljuju na ovakvim događajima, a kako EICMA važi za najveći takvog tipa nije iznenađenje da nije bilo izostanaka nekog od većih proizvođača. poptuno suprotno, većina marki sačuvala je najveće i najozbiljnije premijere upravo za Milano.

Stručnjaci smatraju da je motociklistička industrija u krizi. Zbog toga je prošle godine održan nezvanični sastanak nekolicine velikih azijskih i evropskih proizvođača koji su raspravljali o budućnosti motociklizma. Analitičari navode da je nedostatak novih proboja na polju tehnologije, kao i sve stroža regulativa povodom emisije štetnih gasova, uz prisustvo ride share kompanija značajno otežala život proizvođačima motocikala.

Ipak, daleko od toga da imena poput Yamahe, Kawasakija, Harleya i drugih nemaju svoj predlog za rešenje aktuelne krize koja je pogodila evropsko i severnoameričko tržište dvotočkaša.

U Milanu na osnovu premijera jasno su se mogli uočiti trendovi koji trenutno vladaju, ili će preuzeti primat u narednim godinama.

Enduro je u modi

Pre desetak godina enduro klasa motocikala nije bila ni izbliza velika koliko je danas. Prosto, ovakav tip motocikala koji se nameće kao izbor za one koji žele polivalentnu mašinu, a ujedno pogodan i za više vozače, postao je „zlatna koka“ za nekolicinu proizvođača. Ovde se u prvom redu valja skrenuti pažnja na BMW, jer je R1200GS dugo godina nosio prodaju ove marke na svojim plećima.

Kada smo već kod plavo-belog propelera Bavarci su u Milanu predstavili detaljno revidiranu perjanicu odnosno R1250GS kao i novi F850GS. Na ovom polju aktivan je bio i KTM koji je prikazao model 790 Adventure namenjen da popuni prazninu u enduro gami Austrijanaca.

Kawasaki je u Milanu izložio sada tehnološki napredniji Versys 1000, a svog enduro aduta u prvi plan izbacila je i Yamaha sa novim modelom Tenere 700.

Koliko je zapravo cela klasa dobila zamaha ukazuje i odluka Moto Guzzija da se vrati nakon modela Stelvio sa motociklom nešto drugačijeg koncepta. U pitanju je model oznake V85 koji jasno puca u dve mete: enduro i retro klasu.

Yamaha Tenere 700

Koncepti koji život znače

Kada jedan proizvođač predstavi određeni novi koncept on najčešće pokušava uraditi dve stvari: prikazati novi pravac u dizajnu, novu tehnologiju i slično, ili želi opipati puls tržišta i videti reakcije publike.

U poslednje vreme među moto markama dominira potonji stav – opipavanje pulsa potrošača. Koliko je to bitno pokazuje primer Honda Neo Sports Cafe Concept koji je svojevremeno oduševio sa svojom pojavom, nije prošlo dugo, a pragmatični Japanci pretrvorili su ovaj konceptualni model u serijsku izvedbu sa oznakom CB650R.

Ove godine posebnu pažnju privukao je fantastični koncept MV Aguste Superveloce 800. U pitanju je motocikl koji evocira uspomene na sedamdesete godine iz prošlog veka. Kao što je bio slučaj i sa navedenim Hondinim modelom, ni Superveloce 800 neće dugo ostati samo koncept jer je serijska proizvodnja planirana za narednu godinu.

MV Agusta Superveloce 800

Dobar dan osamdesete, doviđenja šezdesete

Bilo je onih koji su verovali da će retro klasa nakon inicijalnog buma brzo nestati, no očito da su mnogo pogrešili. Kako se „moda vrti u krug“ tako i retro izgled modernih motocikala sa nostalgičnim notama iz šezdesetih ustupa mesto novom trendu. Osamdesete se vraćaju na velika vrata.

Suzukijeva Katana nije bila premijera u pravom smislu reči u Milanu, ali kao da jeste, jer je pojava ovog motocikla izazvala veliko interesovanje. Katana je svoju slavnu karijeru počela 1981. godine, a Suzuki je očigledno među prvima namirisao ovaj trend povratka devetoj deceniji prethodnog veka.

Ipak, imaju još šezdesete šta da kažu. Pa je tako Triumph predstavio dva specijalna izdanja modela Bonneville. Ducati je dodatno proširio Scrambler porodicu novim varijantama, a na ovu temu imao je šta da kaže i Kawasaki sa modelom W800 u izvedbama Cafe i Street.

Kawasaki W800 Cafe

Elektrifikacija kuca na vrata

U prethodnih nekoliko godina među velikim proizvođačima motocikala o elektrifikaciji govorilo se retko i pomalo stidljivo. Ove godine na Milanski salon izvršena je prava invazija kineskih kompanija, raznih startapova koji su predstavili svoje električne dvotočkaše.

Nije tajna da kineska vlada podržava lokalne preduzetnike da se upuste u „avanturu“ sa električnim vozilima, bilo da ona imaju četiri ili dva točka. Ali, ove godine su i konvecionalni proizvođači motocikala bili izuzetno aktivni po ovom pitanju.

Harley-Davidson, verovatna marka za koju se verovalo da će poslednja da se priključi električnom talasu, predstavio je svoj „zeleni“ model – LiveWire. Amerikanci su ovaj motocikl predstavili pre nekoliko godina, ali samo kao konceptualni model. Da imaju velike planove sa njim pokazali su momentalnim angažovanjem LiveWire-a kao prevoznog sredstva Kapetana Amerike u jednom od filmova iz franšize Avengers. 

Elektromotor omogućava odlično ubrzanje stoga je i logično da nađe primenu u nekom sportskom motociklu. Kymco je u Milanu prikazao supersportski SuperNEX. U pitanju je električni motocikl koji do „stotke“ ubrzava za oko 3 sekunde. Maksimalna brzina je 250 km/h.

Kompanija Arc, u koju je nedavno investirao Jaguar Land Rover, predstavila je električni cafe racer pod imenom Vector. Saopšteno je da će biti izrađeno svega 399 primeraka, a početna cena iznosiće 117.000 američkih dolara. Arc Vector raspolaže sa 138 konjskih snaga i koristi bateriju od 16,8 kWh.

Čak je i čuveni Ural u Milanu prikazao potpuno električni model u tipičnoj postavci za ruskog proizvođača. Rusi planiraju da svog električnog aduta „ubace u igru“ naredne godine.

Harley-Davidson LiveWire

Epilog

Broj prodatih motocikala u Evropi i Severnoj Americi ne ide u prilog velikim proizvođačima, ali očigledno je da dolazi do izvesnih promena. Pomalo tradicionalne marke otvaraju se za nove ideje i nove pravce razvoja motocikala što je u svakom slučaju povoljna okolnost za čitavu industriju.

Elektrifikacija koja je ovih dana glavna reč u automobilskoj industriji u narednom periodu postaće sve prisutnija i među moto markama. Zbog realno većih troškova razvoja potpuno električnih motocikala i skutera moguće je da će se motociklistički brendovi okrenuti stvaranju partnerstava zarad lakše tranzicije.

Elem, ovogodišnji sajam u Milanu bio je čini se znatno bogatiji od prošlogodišnjeg izdanja. Ako je ceniti po onome što se dalo videti na severu Italije motocikli, bar u ovom trenutku imaju izglednu i svetlu budućnost.

Đorđe Platiša 

 

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments