1. Home
  2. Vesti
  3. Momci u plavom odbijaju da penzionišu model Ford Crown Victoria
Momci u plavom odbijaju da penzionišu model Ford Crown Victoria
2

Momci u plavom odbijaju da penzionišu model Ford Crown Victoria

2.65K
2
Podelite sa prijateljima:

Pre svega nekoliko sedmica smo pisali da će poslednja dva primerka modela Ford Crown Victoria koja su u službi taksi udruženja biti povučena s ulica Njujorka do kraja godine. Najveći američki grad ima veoma striktna pravila u vezi starosti taksi automobila, i iako su ona privremeno obustavljena zbog epidemije virusa korone, sada su opet na snazi.

S druge strane, policijske snage nisu dužne da prate slična pravila i samim tim mnogi od njih još uvek koriste ovaj legendarni automobil. A najveći od njih je Los Anđeles gde se na ulicama još uvek nalazi nekoliko stotina primeraka.


Ford je prestao sa proizvodnjom Crown Victorije na kraju 2011. godine posle više od tri decenije na istoj platformi nazvanoj Panther. Dok su drugi odseci masovno prelazili na neke modernije automobile, kao što su Ford Taurus, Chevrolet Impala i Dodge Charger, Los Anđeles je baš pred kraj karijere ovog četvorotočkaša naručio 600 primeraka.

Većina njih je u upotrebi do današnjeg dana, a informaciju je potvrdio jedan od „glavonja“ pod imenom Dejvid Dejvis. On kaže da grad još uvek koristi 429 jedinica, a razlog leži u tome da je Crown Victoria izuzetno pouzdan automobil i pored svakodnevnih iživljavanja. Čak i u onim situacijama kada bude u sudaru ili se nešto pokvari, otpadi su puni ovih ranije korišćenih automobila, da se preko noći svaki detalj može popraviti ili zameniti.

Dejvis takođe priznaje da je grad dobio tih poslednjih 600 jedinica po izuzetno niskim cenama (uz ogromne popuste), pošto je serijska proizvodnja prilazila kraju, ali da to ne umanjuje njegov uspeh. Kalifornija je inače poznata po veoma blagim zimama, pa samim tim Crown Victoria nema nekih problema sa korozijom čak ni nakon nekoliko decenija upotrebe.


Većina policijskih odeljenja širom Amerike danas najviše koristi model Ford Police Interceptor Utility, a reč je o policijskom izdanju civilnog krosovera pod imenom Explorer. Ovaj model je dobio solidne ocene na testovima, mada je imao mnoštvo opoziva, uostalom kao i svaki drugi Ford, a policijske snage su se najviše žalile kako dim iz auspuha ulazi u kabinu.

I pored toga, „Explorer“ je i dalje glavni izbog momaka u plavom, ali kao što smo videli iz primera Los Anđelesa, i dinosaurus poput Crown Victorije još uvek ima svoje mesto.

AutoRepublika

(2651)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Svaka im čast.
Lepo je znati da su postojali i ovako pouzdani automobili. I ovakv stav policije negde u odnosu na njih.

s mile

Uvek treba naći balans, ovaj auto je nabavljen povoljno, jeftin za održavanje, ali verovatno puno troši u gradskoj vožnji.
S druge strane, bilo je vesti gde su kupili nova EV, koja su skupa, cenim veoma skupa za održavanje i sa malom autonomijom, ali su „ekološka“…

uvek će biti onih za jedne ili za druge… Balans je važan