1. Home
  2. Istorija
  3. Na današnji dan je poslednji Yugo sišao sa proizvodne trake
Na današnji dan je poslednji Yugo sišao sa proizvodne trake
18

Na današnji dan je poslednji Yugo sišao sa proizvodne trake

22.34K
18
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci će verovatno reći da je Yugo bio najgori ikada proizveden automobil, i neko će možda i poverovati, ali mi koji smo imali prilike da se sretnemo sa njim ipak znamo da je pružao taman onoliko koliko je koštao. Zvuči pomalo neverovatno da je prošlo čak petnaest godina od kada je poslednji Yugo sišao sa proizvode trake, a to se desilo baš tog jedanaestog dana novembra, 2008. godine.

Naš mališan je razvijen krajem sedamdesetih godina prošlog veka da bi popunio prazninu između modela Zastava 101 i Zastava 850.

Prvi prototip je kompletiran u oktobru 1978. godine i poklonjen je predsedniku Titu, da bi serijska proizvodnja startovala dve godine kasnije. I imaće više nego uspešnu karijeru pošto je isporučeno 794.428 primeraka, iako će mnogi kritikovati i reći da je bio zastareo od prvog dana, pošto je pozjamio mnogo toga sa Fiata 127.

Yugo je takođe jedini automobil iz istočne Evrope koji se prodavao u Sjedinjenim Američkim Državama kao fabrički model (Škoda Favorit se uvozila „preko bare“ daleko ranije, ali samo od strane privatnih kompanija). Većina primeraka je napustila fabriku sa 1,1-litarskim benzincem i 55 konjskih snaga i petostepenim manuelnim menjačem. U izboru su takođe bile i verzije sa benzincem radne zapremine 903 kubika kao i s moćnijim 1,3-litarskim benzincem. Najpopularnija konfiguracija je bila heč sa troje vrata, a napravljena je i mala serija kabrioleta (navodno svega 200 jedinica).

Yugo je definitivno pokazivao godine još tokom devedesetih godina prošlog veka, ali teška ekonomska kriza u državi i kasnije bombarodvanje fabrike u Kragujevcu su sprečili da planirana zamena stigne na vreme. Tek 2008. godine se u celu priču umešao Fiat i ponudio da otkupi 67% firme, dok je preostalih 33% vlasništva ostalo u rukama domaćih političara. Nekadašnja firma Zastava Automobili je prestala da postoji, a na njenoj bazi je nastao Fiat Automobili Srbija.


Kao što smo spomenuli, poslednji Yugo je sišao sa proizvodne trake na današnji dan, ali je fabrika nastavila sa radom još desetak dana. Tog 21. novembra 2008. godine je napravljen i poslednji „Stojadin“, čime je firma otišla u istoriju.

Svi se sigurno pitaju šta se desilo s tim poslednjim modelom. Pa sama priča je zapravo veoma zanimljiva i kolege iz novina Novosti su pre nekoliko godina napisali zanimljiv tekst na tu temu. Naime, tog kobnog 11. novembra 2008. godine je napravljeno devet Jugića, a onaj poslednji je ispraćen suzama zaposlenih uz pesmu „A sad adio“.

Originalno je objavljeno da će biti kolekcionarski primerak zajedno sa još dosta drugih bitnih modela u istoriji Zastave, kao što su prvi i milioniti „Stojadin“, zatim trkačka izdanja Zastave 101, modeli sa ekspedicije Kragujevac -Kilimandžaro, rani primerci „Fiće“ i „Tristaća“, prototip limuzinskog izdanja Floride i drugih.

Muzej je trebalo da ostane u delu fabrike gde su se modeli baš proizvodili, ali je taj deo firme pripao Fiatu. Vozila su poslednji put viđena 2013. godine i iako postoji tvrdnja da se nalaze u Fiatovom delu kompanije, drugi ipak veruju da su ih Italijani poslali pod presu. Tu priču detaljnije možete da pročitate ovde.


Zastava je na taj način otišla u istoriju posle proizvodnje više od četiri miliona jedinica, od čega je petina izvezena u preko sedamdeset država širom sveta. A poslednji Yugo, gde god da si, počivaj u miru…

Zoran Tomasović

(22338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Pocivaj u miru“ nije bas pravi zavrsetak za ovu pricu! Bilo bi bolje „vozi u miru“! 🙂 Imao sam dva Jugica, prvi je bio iz generacije pre izvoza u USA a drugi posle. Isti auto a razlika nebo i zemlja! Eneterijer prvog izgledao je primitivno a kod drugog bas kultivisano! Bio je to dobar autic, pruzao je tacno ono za sta je bio namenjen: mali, okretan, dovoljno brz i skroman. Za nase puteve trebalo je da dobije robustnije osovine, to bi bilo sve sto bi kod njega trebalo izmeniti. Njegov naslednik? Bilo bi lepo, Dejan i Laslo su se potrudili… Pročitaj više »

Bungi

Nikad nije urađen potpuni redizajn kao što je to urađeno na Fiat Unu.Prednji kraj i svjetla bih uradio kao Opel Korsa 1 posle redizajna a zadnju haubu i svjetla u stilu Reno Clio 1 i Sitroen Saxo.Ostaje još “ samo“ modernizacija unutrašnjosti, prednjeg i zadnjeg vješanja.Kad čovjek sabere koliko je to posla, može komotno projektovati i novi model.

Matija

Ma, kakav redizajn! Nije Zastava sposobna za tako nesto. Neki amater iz njihovog „razvoja“ napravio je novu plasticnu masku ispred hladnjaka i nesto na branicima. To je sve. Sto je najgoe, Jugo je bio lepsi bez toga!

Stefan

IN je dizajniran pod nadzorom Heulieza. Jedan od zahteva je bio da se ne promeni ni jedan metalni panel da bi mogle da nastave da se koriste iste masine jer za nove para nije bilo. Rezultat je takav kakav je, u tom trenutku je delovao mnogo modernije od starog modela. Kvalitet plastike je nazalost otuzan, pa zub vremena dolazi do izrazaja vise nego na originalnom modelu.

Bungi

To ti vjerujem.Prošle godine sam vidio tuning Yuga gdje je lik prednji branik i farove Seat Ibice prošle generacije nakačio napred.Totalna katastrofa. Oble linije 30 godina mlađeg automobila budžiš na kockastu karoseriju.?Ja kad bih to radio, bilo bi u skladu sa epohom u kojoj je nastao.5-7 godina mlađe i ništa više.

YugoFlorida

U Kragujevcu se i dalje vozi srebrni primerak Koral Ina, koji na haubi ima ispisano Poslednji proizvedeni automobil Koral In 794.428. Neobično je kako to da drugi automobil u odnosu na ovaj koji se svuda vrteo kao poslednji ima takvu nalepnicu na haubi. Takođe, 1.1 motor je imao 55 ili 60 konjayu zavisnosti da li je imao jednogrli ili dvogrli karburator. Bio je takođe i model sa elektronskim ubrizgavanjem, koji je imao 63 KS. Ranih 90ih pokrenut je projekat modernizacije Juga, koji je uključivao potpuno novu karoseriju, koju je dizajnirala Pininfarina. Auto je trebalo da postane mali hečbek s 5… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Jel pravi Fiat još 500l u Kragujevcu ili je sve stalo?

YugoFlorida

Stalo je, 500La više nema, sprema navodno proizvodnja nekakvog dilda na struju.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ajd nek prave bilo šta,samo da nije katanac.

nevernik

Ne znam u Americi ali jugo je najgori auto koji sam ja imao a promenio sam ih 7, 8 do sada. 45ica me je ostavljala vise puta na sred puta zbog banalnih stvari. Korozija je išla tako brzo kao da nije ni imao lak na sebi. Dve generalne, 3 puta obrađivana glava, federi iz sedišta redovno cepali pantalone, jedina dobra stvar je bila što ga je bilo lako gurati. 90ih delovi mala privreda lanac i lančanici nisu mogli sastaviti 2k kilometara. Jugo ne znam šta je ali auto nikad nije bio.

Milos

Svaka ti je ko Njegoševa
To sranje sam više gurao nego što sam vozio

Milos

Jugo je moj ostvareni san, nikada ga nisam gurao jeste mi zupcasti pukao na 100.000 i napravio polugeneralnu ali desavalo se to i na skupljim vozilima, a po snegu i sa celavim gumama je isao kao metak.

Yrraf

„Na današnji dan je poslednji Yugo sišao sa proizvodne trake“

U suštini 10-15 godina prekasno. Da je situacija bila drugačija poslednji Jugo bi bio Jugo Ciao i onda su trebali osvežiti koliko se da Floridu i krenuti da razmišljaju o nasledniku. Kako su u međuvremenu automobili rasli, taman je Florida došla u klasu Juga.

Bole

Uh najlepse se zaradjivalo na jugicima. To se prodavalo kao salata😁

Lepinalepi.rs

Ako vam zatrebaju majice, duksevi ili slike na platnu sa redizajniranim Yugom, to možete ovde kupiti 🫡
http://www.lepinalepi.rs/zastava-1372

Lazar

Nikad vise Zastava! Yugosloveni su bili osudjeni da voze lampariju iz Kg zato sto je za strani auto carina bila 100%. Najezim se na sam naviz grada Kragujevac a kamoli na Zastavu. Hvala vam

BB

Komentar vrijedan pozorišnog komada „Pokondirena tikva“.

Yugo-fan

Ponosni sam vlasnik jednog 2008 god minivan 1.1 yuga vlasnik sam vec 10god menjao samo ulje filtere i gume nije da ga hvalim ali nemam da kazem nista lose za svakodnevno jurcanje je idealan uz sve to prede kao mali lavic.. 🥰