1. Home
  2. Vesti
  3. Cene elektromobila se poravnavaju s onim po kojima se prometuju konvencionalni
Cene elektromobila se poravnavaju s onim po kojima se prometuju konvencionalni
3

Cene elektromobila se poravnavaju s onim po kojima se prometuju konvencionalni

449
3
Podelite sa prijateljima:

Zaključak je izveden na temelju činjenice da uvodna verzija Teslinog Modela 3 staje 9 hiljada dolara manje od prosečne maloprodajne cene svih automobila na američkom tržištu. I ne samo to, pored Tesle Modela 3 i Model Y, koji predstavlja drugi deo najpopularnijeg dvojca električnih automobila američke marke, košta manje od pomenute prosečne cene vozila na američkom tržištu, što se da pročitati u izveštaju novinske agencije Bloomberg.

Novinari te redakcije su naveli da bi cenovni rat mogao da baci finansijski teret na leđa Tesli u godišnjem iznosu od čak 1,2 milijarde američkih dolara, ali ni nagrada nije zanemarljiva, a ogleda se u postizanju pariteta, izjednačenosti cena EV s naknadama koje se plaćaju za benzince i za kamionete.

Bazični varijetet Teslinog Modela 3 sa zadnjim pogonom košta 38.990 američkih dolara, doduše bez državnih nameta i zavisnih troškova nabavke, a to je za8,7 hiljada dolaramanje od prosečne cene koja se plaća za automobile i kamionete na tržištu SAD-a. Konkretno, Model 3 je pristupačniji od BMW-ove Serije 3 i Mercedesove B Klase, pri čemu naglašavamo da u oba slučaja pričamo o početnom paketu opreme. Razlika je 6,5 hiljada dolara u odnosu na BMW i 5,8 hiljada dolara u odnosu na predstavnika trokrake zvezde.

Iako u obzir nisu uzeti porezi i zavisni troškovi nabavke vozila, važno je reći da nije ukalkulisana ni subvencija za kupovinu EV, koja u Americi iznosi 7,5 hiljada dolara. Kada se sve to sračuna, novinari iz, verovatno još uvek najmoćnije države sveta, tvrde da Model 3 košta kao Toyota Corolla, analizirano s aspekta troškova vlasništva nad vozilom.

Evo i malo pojedinosti vezanih za premise na kojima počiva izneti zaključak. Godišnji trošak goriva za Toyotu Corollu iz modelne 2023. godine, a prema lokalnom protokolu EPA, iznosi 1.650 dolara. Uvodna varijanta stiže s preporučenom maloprodajnom cenom (MSRP) u nivou od 21,9 hiljada dolara. Godišnji trošak poseda Corolle, na period od 36 meseci, ugrubo izračunato iznosi 26.850 dolara.

Ako ponovimo sličnu priču i za Model 3, pri čemu je kao referentan naveden Njujork, proizilazi da vlasništvo nad Teslom donosi trogodišnju uštedu od tri hiljade dolara, a uz to su dodate i uštede na saveznom nivou u Americi (7,5 hiljada dolara subvencija) i na lokalnom nivou (2 hiljade dolara podsticaja). U finalu, posed Modela 3 na period od tri godine iznosi oko 26.490 dolara (opet, bez poreza i zavisnih troškova nabavke).

Dodatno, skrećemo pažnju da bi trebalo imati na umu i to da će se brojke razlikovati po regionima Amerike, a ove procene su konzervativne jer ne uzimaju u obzir troškove održavanja, porez na dodatu vrednost i eventualne druge namete. Ali, tvrdnje o ujednačenosti cena verovatno nisu preuveličane.

Međutim, sniženja cena i ulaganja u finiširanje razvoja i uspostavljanje procesa proizvodnje Cybertrucka su dovele do osetnog sniženja profitnih stopa marke, pa je tako ona ranije bila 26%, dok je u trećem tromesečju ove godine pala na 18,1%. Tesla je u pomenutom kvartalu prodala za oko 30 hiljada vozila manje u odnosu na tromesečje koje je neposredno prethodilo, što se reflektuje cifrom od 435.059 isporuka.

Priča postaje sve zanimljivija jer na američko tržište uskoro pristižu još neki priuštivi modeli, poput onih koji će se zvati Chevrolet Equinox EV i Volvo EX30. Pride, očekuje se početak prodaje i drugih pristupačnijih elektromobila…

AutoRepublika

(449)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ako Tesla 3 bazno košta 38.990, kako onda njen „trogodišnji posed“ košta 26.490 ?

Koji je to model poseda? Ekonomska konstrukcija takvog obezbeđenja korišćenja vozila ?
Šta se tu sve i kada plati i vrati ?

BB

Ništa nisam razmio, časna riječ…

s mile

Mišljenja sam da EV treba da bude manje opremljen od SUSa, kako da kažem, da bude skromniji opremom, da bi bio konkurentniji sa cenom. Svakako da ne treba da ima snagu od 500ks, već 60-120ks, što je dovoljno većini kupaca. Max brzina 130kmh, i kraj.

Mora se zarad cene, ograničiti karakteristike, da bi se omasovila kupovina. EV ima velike prednosti za relacije do 300km, što verovatno 90% vozača koristi.

Tesla ima finu logiku, jednostavnost, i to mi se sviđa, a odlične karakteristike u baterijskom smislu i brzini punjenja