1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada preprodavcima automobila ne krene po planu…
AR pijaca klasika: Kada preprodavcima automobila ne krene po planu…

AR pijaca klasika: Kada preprodavcima automobila ne krene po planu…

561
15
Podelite sa prijateljima:

Chrysler 300 će u penziju na kraju godine i na taj način će biti okončana osamnaestogodišnja karijera jednog od najuticajnijih američkih automobila tokom proteklih nekoliko decenija. Proizvodio se u dve generacije od 2005. godine, i pronašao je više od 1,2 miliona kupaca širom sveta.

Nekada ste mogli da ga kupite i u Evropi i Aziji, ali tokom zadnjih nekoliko godina se nudi isključivo u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku.

Model 300 nije bio nov ni kada je originalno debitovao, pošto je pozajmio mnoge komponente ogibljenja od Mercedesove E Klase, ali je kombinovao sve one poželjne karakteristike koje Jenkiji vole. Pričamo o fantastičnom retro stilu, bogatom izboru motora sa šest i osam cilindara, dugačkim linijama, dosta opreme i još mnogo toga.

Perfektan je za vožnju na duže relacije, u šta se uverio i autor ove priče koji poseduje limuzinu 300 iz 2019. godine.
Chrysler nam je podario specijalno izdanje za kraj. Zvao se 300C i mogao se pohvaliti sa 6,4-litarskim motorom Hemi sa osam cilindara i razvijao je 485 konjskih snaga i maksimalnih 644 Nm obrtnog momenta.

Ime je pomalo konfuzno, pošto je ovo „C“ u prošlosti bilo rezervisano za 5,7-litarski benzinac, a ko je hteo onaj radne zapremine 6,4 litre je birao konfiguraciju nazvanu SRT-8. Daleko od toga da neko može da nađe primedbu, pošto je novi 300C u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 4,3 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 256 km/h, ali eto ostaje žal što Chrysler nikada nije ugradio čuveni Hellcat sa preko 700 „konja“ kao što je to uradio u slučaju bratskog modela po imen Dodge Charger.

Proizvodnja je organičena na samo dve hiljade jedinica za Sjedinjene Američke Države, odnosno još 200 primeraka za Kanadu, pa su mnogi požurili sa narudžbama u želji da ga brzo preprodaju i lepo zarade.

Ali u životu ništa nije sigurno pa tako ni planirani profit. Naime, 300C je imao fabričku cenu od 56.595 američkih dolara, a kupci su morali da plate značajno više ako su želeli da budu među s(p)retnicima i da limitirana ponuda bude isporučena baš njima.

Jedan takav primerak se pojavio na sajtu za preprodaju pod imenom Cars & Bids i do sada je prešao tek 144 kilometra. Nalazi se u gradu Hantington Bič unutar američke savezne države Kalifornije i fabriku je napustio sa dosta opreme. Pričamo o 20-inčnim felnama, panoramskim krovom, zadnjim diferencijalom s orgraničenim proklizavanjem, 8,4-inčnim monitorom, čak devetnaest zvučnika, automatskim klima uređajem i o još dosta toga.


Osamnaest ponuda nam kažu da je interesovanje postojalo, ali ne po ceni koju je prodavac želeo. Najviša ponuda je iznosila 47.350 „zelembaća“ i 300C je ostao neprodat, barem za sada… Ne sumnjamo da će prodavac jednog dana ipak dostići željenu vrednost i potreban je samo jedan kupac koji ima visoko mišljenje o njemu…

Zoran Tomasović

(561)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

1. Veoma dobar auto, estetski i tehnicki! 2. Cena je optimalna. 3. Dizajn – nije retro vec moderan, tipicno americki – veliki i snazan. 4. Opet se ponavlja taj periferni detalj da „300C pociva na bazi starog Mercedesa“! Konkretno, radi se o zadnjoj osovini, to je sve. Sve ostalo je novo i originalno. 5. Prodat je u 1,2 miliona primeraka i za nastavak tog uspeha potrebna mu je intenzivnija evolucija a ne samo fejslifting! 6. Polovni primerci bice pogodni za tjunovanje – na primer, za ugradnju tog cuvenog Hellcat motora. 7. Model bi mogao dalje da zivi sa e-pogonom, recimo… Pročitaj više »

Yankee

Kada je novi Chrysler 300 debitovao 2005. godine, dizajn jeste bio retro. Maska hladnjaka, farovi, zadnji deo, itd su precrtani sa 1957 Chryslera 300.

comment image

Matija

Slicnosti ima i to se zove tradicija ali nisu precrtani, njihova geometrija je sasvim drugacija. To se zove evolucija. I ovaj na tvojoj slici je bas lep!!!

Renault Terminator🇷🇺Z

Uzmaj ovo Zoki i zaključaj u garažu…nek stoji i čeka😉.

Matija

Bar 5-6 komada….

Renault Terminator🇷🇺Z

Što bi rekli – ako more.

Yankee

Da su ugradili Hellcat u njega, vrednost bi bila daleko veca. Ovako su samo napravili novog SRT-8 od pre 10-ak godina, potpuno isti motor. Nece nikada imati kultni status kao Charger Hellcat.

Yankee

Sa druge strane, ovo je unikat… Tip je u 300 ugradio Hellephant crate motor, u sustini tjunovani Hellcat sa 1000 ks koji Chrysler prodaje kao zaseban artikal za sve one koji se bave tjuningom, restauracijom klasika i slicno.

comment image

Matija

Kakva lepota!

Matija

Ko ti, bre, brani da ugradis taj Hellcat?! Isplatice ti se ta investicija i to visestruko!

Yankee

Hellcat kao crate kosta od $15.000-23.000, zavisno od verzije. To je samo za motor – tu nije uracunata ugradnja i ostale modifikacije koje moras da uradis ako vec podizes snagu sa fabrickih 370-470 ks na 700-800 ks – menjac, ogibljenje i jos mnogo toga.
U sustini, ugradnja Hellcata bi bila pakleno skupa i vlasnik bi morao da ga proda za minimalno $120.000+ ako bi se posao isplatio.

Alternativa je kao sto rekoh da kupis Dodge Charger Hellcat. Ima Hellcat direktno iz fabrike i ostale modifikacije da podrzi toliku snagu – kosta $80.000.

comment image

Matija

OK, to je mnogo laksa varijanta. Posle 2035 isplatice se svaki ulozeni dolar!

S mile

Kako mi se svidjao kad je izasao, i sad mi se svidja. Nekako mu je dizajn dugotrajan.

Voleo bih da imam Matijin vokabular da opisem sta zapravo osecam 😁

Matija

🙂 Sapni mi sta mislis a ja cu da prevedem!

Zoca

U poslednjem serijalu Breaking Bad(Cista hemija)Volterova limuzina .