1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. MR test: BMW R 1250 GS
MR test: BMW R 1250 GS

MR test: BMW R 1250 GS

2.35K
37
Podelite sa prijateljima:

Milosrdni bokser

Nema tog motocikliste, koje god da su mu potrebe, pobude i preferencije, a da nije čuo za BMW-ov enduro GS. Za neke je baš to – plemeniti moto krosover GS (Gelände/Straße, odnosno teren-drum), za druge je Gej Es – oličenje pozerstva, razmetanja formom bez obraćanja pažnje na suštinu, sprava za efektno pokazivanje, u stvari, prikrivanje posedele kose i manjka testosterona. Šta je GS u stvari? Ne, ne, šta je GS u stvari iz ugla nekog ko poseduje sedu kosu, nema potrebe da se motociklom valja po blatu, a uzgred i nema ništa protiv gejeva. Ne moto-gejeva, onih pravih, manjinskih seksualnih stvorenja.

U najkraćem, naslov sadrži odgovor na retoričko pitanje!

Prvo vozačko iskustvo sa ovim modelom BMW-a se dogodilo pre tačno dvanaest meseci kada sam birao motocikl za sebe. Nisam imao određeni model u glavi, pa čak nisam bio opredeljen ni u odnosu na to u kojoj klasi bi trebalo da pripada, kao i kod kog brenda ću da pazarim, ali sam svakako znao da je, prateći situaciju tokom leta na parkinzima i odmarilištima duž autoputa, otprilike osam od deset dvotočkaša nosilo oznake ovog modela. Da se našalimo malo, preostala dva dvotočkaša iz uzorka su bili bicikli.

Kako onda da se takav motor ne uzme u razmatranje? Nije moglo bez njega da prođe, ali nije se moglo ni s njim nadalje. Izbor je na kraju relativno kratke pretrage, kao što sam već pisao na drugim mestima, pao na rivalski KTM 1290 Super Adventurer R, i sada nakon vikend avanture koja je trajala nekih 33o kilometara, pitam se jesam li pogrešio u izboru. Naravno, ne želim da se ovde previše bavim poređenjima, spremam uporedni test gde ću ispucati sve što imam na tu temu da zborim. A imam štošta!

Prvi susret je često i sudbinski. U slučaju nas dvoje, GS-a i mene, hemija se nije rodila. Najpre mi je uši zaparao kamazovski zvuk motora tipa bokser, a onda je menjač pokazao da je jogunast pri prvom kontaktu i ubacivanju u prvu brzinu. Odvozao sam koji krug, nedovoljno iskusan i nedovoljno očaran onim što sam kao osoba kojoj benzin teče kroz vene mogao da doživim vozeći motocikl.

I stvarno, čuveni dvocilindarski motor, postavljen veoma nisko uz tlo, je zaštitni znak Bavaraca. Sa 1.254 kubika i 136 konjskih snaga jeste impozantan i snažan, upečatljiv čak jer ima (za motocikle) mamutski najviši obrtni moment (143 njutn metra). Nakon što se povratite od šoka, u neverici da ste pomislili da konkretan model ima dizel motor, malo po malo, čak i zvuk ovog pogonskog bloka se uvlači pod kožu i u srce.

Zaista zvuči kao radna mašina, onako robusno i muški – ništa tu nije feminizirano. Naprotiv, testosteron 100%. Kućišta koja kriju cilindra čine da motocikl ima šire grudi od bodibildera, dok je pogonska sila koju kreiraju sasvim dovoljna da žestoko prevaziđe uobičajene potrebe ciljanog kupca, kao i vozačke mogućnosti te persone i kvalitet putne infrastrukture. Avaj, rivali, i to svi do jednog, nude jače mašine. KTM-ova zver raspolaže sa 160 „konja“, Ducatijeva i svih 170 „grla“ (mada iz motora tipa V4).

To što motor proizvodi neobično baritonske (bokserske)) tonove i obavezno budi komšiluk ujutru pri prvom startovanju, savršeno se uklapa s prirodom menjača. Verovatno je i najslabija tačka celog spleta komponenti i sistema na ovom motociklu. Prilično je neotesan i najčešće se u pokušaju da se iz prvog stepena prenosa pređe u drugi, završava na leru (pozicija N) što može biti baš nezgodno, posebno kada ste mozgom u režimu „daj da šmugnem ovde brzinski“. Pri flertovanju s ostalim stepenima prenosa, izuzev sitnog koškanja koje smo imali, drugih problema s menjačem nije bilo.

Pa opet, dok sam motor u kompletu, dakle i zvuk i proizvod rada istog, izistinski zavoleo tokom vikend testa, menjač nisam i neću i iskreno se nadam da će se stvari promeniti s dolaskom nove generacije endura koji će poneti naziv R 1300 GS. Premijera istog je zakazana za 28. septembar ove godine i jedva je čekam.

Nekako mi se po prirodi nametnulo da priču o GS-u krenem od osovine motor-menjač, a zapravo, centralni utisak, onaj koji je sveprožimajući nakon što sam se jutros rastao od njega, jeste tuga, čemer i bol što ga vratih vlasniku, Delti Motorsu.

Ne bih patio toliko da vozilo nije jedan zaokružen proizvod sa jedinom manom u vidu menjača koji nije loš, ali nije ni nešto posebno dobar. Preciznije rečeno – nije na nivou ostalih delova. A za pohvalu je svašta nešto.

Posle motora, hvalospeve zaslužuje sistem oslanjanja, po mom dubokom ubeđenju i najuspeliji sistem na celom vozilu. Šta znače telelever i paralever, znaju inženjeri u BMW-u, verovatno i za mehaniku i mašinstvo nadareni čitaoci, što ja svakako nisam. Ali, znam da prepoznam uticaj koji ovaj sistem ostvaruje na bezbednu i stabilnu vožnju. Testirani primerak je nudio mogućnost podešavanja krutosti sistema ogibljenja (putem tastera na guvernaru) i, iako je razlika između režima Dynamic i Road osetna, nijednog trenutka nije neprijatno (lelujavo ili odviše tvrdo).

Dalje, ni na jednom drugom motociklu nisam osetio toliku neutralnost u ponašanju konstrukcije vozila prilikom forsiranog kočenja kao što je to u stanju da ponudi ovaj model. Neprijatnog porinjanja prednjeg kraja vozila nema ni u naznakama. Stvarno fantastičan osećaj. Pride kočnice su veoma efikasne, lako se doziraju i ulivaju ogromno poverenje. Neki drugi modeli nude „ubojitiju“ zadnju kočnicu, ali potpuno je nebitno, ovde je takođe odlična i što je još važnije, kočnice su veoma lake za upotrebu. Jedno vreme je BMW odjavio Brembo, ali evo ga opet i „nije loše“ što je tako.

Povrh toga, ovako kratko i debeloprst kakav sam, oduševljen sam mogućnošću podešavanja položaja ručice kvačila i kočnice. Znatno olakšava život!

Neposredno pre testnih vožnji od petka popodne do ponedeljka ujutru, bio sam na poligonu, odnosno na dodatnoj obuci, što zaista preporučujem svim vozačima. U jednom trenutku, od bezbroj sličnih, s jakim osećajem rotacije mozga, stadoh da dođem sebi i probam da konsolidujem strateški uznemiren centar za ravnotežu. Tu se zbio trenutak u kom instruktor kaže „Uzmi moj GS, probaj, oseti razliku“.

I zaista, u trenutku su poligonske „osmice“ i unakrsni krugovi postali tečni kao Užičko kolo, a ja sam naprasno postao za klasu bolji vozač nego do pre par sekundi. Dakle, nestvarno je kako se,  u odnosu na KTM i Ducati, preteški enduro ponaša kao balerina kada je potrebna agilnost i brzo naginjanje vozila kako bi se krug ili krivina zatvorili. Ne samo to, svaki novi krug, kao hartija od vrednosti, donosiocu obezbeđuje adekvatnu naknadu u prirastu samopouzdanja.

Zašto je to tako, mislim u odnosu na rivale, ne znam. Verovatno sve ima ulogu, i kraći hod sistema ogibljenja i manji prednji točak, ali najpre će biti da je nisko težište presudno, a ono je omogućeno upravo bokserskom konstrukcijom agregata i prenosom snage na zadnji točak putem osovine, a ne lanca. Posledična mana se ogleda u prirastu težine vozila, ali ona i ne smeta kada je smeštena toliko blizu tla.

U ostalim segmentima, kakve god ocene da dobije ovaj BMW, kao što se da videti i na ulicama metropola i evropskim autoputevima, ove do sada opisane osobine su sasvim dovoljne da bude toliko čest, da se praktično smuči ljudima koji su u potrazi za iskazivanjem osobenosti.

Upravo tu bi konstruktor i mogao da napravi pomak i da dodatno poboljša već vanserijske prodajne rezultate. Naime, nadam se da će se Bavarci dosetiti, recimo da ponude više varijacija, i to jasno izdiferenciranih – barem perjem, ako nikako drugačije, odnosno da će ponuditi kupcima na čiji sentiment gađaju, da se osete posebnim, a ne kao što se osetila Leontina Vukomanović u onoj pesmi iz mladosti ciljne grupe ovog dvotočkaša, a koja se zove „Bila sam samo jedna od sto“.

Međutim, te ostale osobine koje pomenuh nedavno u tekstu, uopšte nisu loše. Naprotiv, i one prate iskazanu zrelost i celovitost proizvoda. Na veomim udobnim sedištima se sedi relativno nisko i nema osećaja zamora, farovi rade savršeno a posebno su efektni farovi za maglu, koji su najmanje zbog magle a zapravo imaju istu funkciju kao dekolte, to jest vrište „ZAPAZI MEEE“.

Greota je ne pomenuti sistem za odvod izduvnih gasova koji podilazi prizemnim nagonima vozača i posebno simpatično pucketa pri oduzimanju gasa. Nasuprot tome, kada vozite stabilno i brzo autoputem, a ja sam vozio brzinom kretanja do 140 km/h, (ovaj potpuno nov, nerazrađen) motor je lišen značajnih vibracija, a „kazaljka“ broja obrta radilice (nema lanca – zaista je kolenasto vratilo) je u debelo u zelenoj zoni.

Ne zamerite, da li beše 4 ili 5 hiljada obrtaja, da me ubiješ ne mogu da se setim, ali suština je jasna. GS je odličan i kao kruzer. Nije najbitnije, ali jeste impresivno s aspekta inženjerskog postignuća: potrošnja motocikla na testu je bila 4,9 litara na stotinu kilometara. Bravo i za to.

Baksuz će zameriti nešto sitniji ekran odlične rezolucije. Softver je rađen pre izvesnog vremena pa više i nije taze, ali nije ni bitno. Srećniji bih bio, posebno na autoputu, da je vizir bio nešto veće površine, ali ni ovako nije loše.

Što se tiče dizajna, ljudima nikada udovoljiti. Meni su rivali lepši, drugome neće biti. Ali, zaista to i nije toliko bitno. Teško, baš teško već jeste konkurenciji da se nosi sa ovako zaokruženim proizvodom, a šta ih tek čeka nakon dolaska na svet nove generacije, e to spada u kategoriju „ne dao ti Bog“.

Elem, ovaj model je moguće kupiti još uvek, i ponuda će se nastaviti zasigurno i do duboko u 2024. godinu. Specifikacije konkretnog modela su date ispod:

R 1250 GS Trophy

Na kraju, u zaključak bi se moglo izdvojiti to da je BMW R 1250 GS jedan kultivisani i zreo proizvod koji vredi svakog dinara, a ne traži se baš malo za posed istog. Za svaku je preporuku, posebno za one koji tek uče da voze jer GS će sakriti greške vozača, ispeglaće ih na način da niko ni ne vidi da ste pogrešili.

Koliko mi se ovaj BMW dopao, možda će još više da rasvetli i upotreba atributa „milosrdni“ u naslovu. Naime, duboke sam vere, ako ćemo da se na tren prebacimo na polje religije, da je Bog najveći, ne zato što je svemoguć i pravedan, već zato što zna da prašta, zato što je milosrdan.

Eto, to je centralni utisak nakon testa.

Zvezdan Božinović

(2347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

37 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bole

Vrhunac njemackog inzinjeringa, racunajuci i autoindustriju. Gledao sam video u kojem prikazuju autopilot za ovaj motor. I tu odprilike i vidim najveci problem ovog „prevoznog sredstva“. Nije to motor u pravom smislu rijeci jer mu po meni fali nesto sirovo. Suvise je izrafiniran da bi mu se pilot zvao bajkerom. Zaista vrhunsko sredstvo za prevoz od tacke A do B i to na vrlo duge staze, ali za ljude koji traze pouzdan i jednostavan prevoz, a ne za one koji uzivaju u samoj voznji. U svakom slucaju vrhunska masina.

Njegova Visost

Da nisam gledao Milana strongmana( po gradji smo tu negdje) i njegove probleme sa BMW motorom (ne znam koji to bjese) , tamo negdje u spaniji, rekao bih da to neko k i valja, ovako …prvo Honda, pa Talijani, onda mozda kawasaki kad voziš po putu ….al nije mi to područje pa se ne bih stel mesat.

Bole

Zato moja Honda Vtwin ne staje. Prije cu ja da crknem nego ona. Ako nece da upali 99.9999% joj je prazan rezervoar. Od struje na njoj samo signalizacija i svjecice.

Njegova Visost

Grcino, se vidimo sutra na Stelviu? Kakav si ti bajker ak ne bus došao na čuveni prijevoj i odvezao turu,a? Samo nas jebe jedna činjenica – vrijeme. Sutra najavise grmljavine opasne po život i imovinu, a ja bas sutra mislio tamo, inače sam trebao biti već juce. I tako narednih 10 dana ako je vjerovati Apple aplikaciji Weather će da bude kiša i veselje. Abam ti Alpe i sreću. Nekad se bolje rodit bez one stvari neg bez sreće …. Cakli,cakli caklilo vedri vedri vedrilo, jedna ovca sirotica, daj Boze sunca bjese jedna dječja pjesmica indijanska za razvedravanje 🙂

s mile

Transalpina i Transfagarašan…. ima jedan putopis koji bi bio od koristi…;-)

ja se nadam da ću u Avgustu na Balea lake….

Njegova Visost

Dakle, iz naslova vidimo da je to vozilo za pedercine ! Ček, zar ne vozi policija takve?
Uvijek mi je bio sumnjiv, žbir jedan :-)))))

MRN

Boja za ovo čudo po ceni od 1.220 evrija? Pa, „džabiji“ je bilo koji standardni metalik za „trojku“ ( oko 1.040 evrija mislim ). 😊
A i ova sama ukupna vrednost opcionala (6,345,00) je baš pozamašna.

BB

Pa koliko košta ovo čudo ukupno?

Mrzi đe da uđem u BMW salon koji je 150 đ od kuće 😜…

MRN

Taj ti čita testove detaljno kao i drug Iznogud … 🙂

MRN

Deo teksta koji se odnosi na utiske sa menjačem ( to teško ubacivanje u prvu i problem šaltanja u drugu) se tiče neke davne testne vožnje Tomosa APN-6 ili baš ovog GS-a ?

🙂

MRN

Svakako je lepo što imamo ovu novu vrstu sadržaja i testova. Bar dok im je sezona.
Za sve koji to samo vole i/ili „teraju“ , a i one koji bi malo da prošire vidike. Jbg, dosta toga se promenilo od moje mladosti, kada su mi kao „vrh“ delovali i MZ 250 i Jawa 350 🙂

Nik900

To sa menjacem je na svakom tako i tu nema leka zbog konstrukcije ,menjac je odvojen od agregata nije isto ulje ako se secam vozio brat pa mi pricao.on se kune u gs a mene je odbilo to sa menjacem kad sam isao da gledam gs……i sta kazes sta je bolje ktm ili bmw…..

Renault Terminator🇷🇺Z

KTM je „Hergestellt in Österreich“,e sad dal je na njemu zaista sve Austrijsko ili ne pitanje je.

Branko

Ima tu dosta Indijskog, što nije nužno loše, jer bi već do sada bankrotirali. U KTM-u već dugo ima 49,9% dionica Indijski Bajaj…

Renault Terminator🇷🇺Z

Sumnjao sam ja od početka..samo nisam imao dokaze😁.
A da je loše…nebi vedrili i oblačili godinama na trci Pariz-Dakar.

MRN

Tehnika i ti sistemi bezbednosti su napredovali brzinom svetlosti u odnosu na vreme tvoje i moje mladosti. Samo je najslabija karika i dalje ostala ista. Čovek.

Branko

Pozdrav MRN i Zvekiju, Hvala na testu! Vozim motore od 11-te godine, pa smatram da mogu ponešto reći o tome. Imao nekoliko MZ-a, Jawu nikad! Uvijek smo prezirali vozače Jawe…😁 Šalu na stranu, izvozio sam gotovo sve što je bilo dostupno u Jugi, od Tomos automatic-a NT i 3; APN 4 i 6, 14 TL, 15 SLC i Electronic 90; Rog Pony Express, MZ TS 250/1 i ETZ 250. Nakon toga Honda CX 500 N, Yamaha FZR 1.000 Ex-up, Gilera Runner FXR 180 (dvotaktna!); Cagiva Raptor 1.000, Honda VFR 800, Suzuki GSX-R 1.000 K4, K5, K7; Hayabusu prve i druge… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Branko
MRN

Eto, ko bi rekao da jedan akademski gradjanin i profesor, koji na oko deluje i da je ekološki osvešćen (jer vozi PHEV), može imati i drugu, tamnu stranu svoje ličnosti i biti takav „divljak“ 😂😂😂

Nego, „leba ti“, to veoma davno, dok si jahao te teške trovače-dvotaktaše, zašto su ti MZ i ETZ bili „In“, a šoferi Jawa su ti bili „Out“ ?
😂

BB

U mom selu (od mog oca) osta situacija… MZ obožavan, a Jawa – nije to to… Zašto? Niko da mi kaže. A meni Jawa daleko bolje izgledala, dva cilindra, sa ove strane auspuh, ma kompletan izgled. Ali džaba, MZ je bio obožavan, vjerovatno gdje je njemački, pa makar i Istočni… Isto tako su voljeli Wartburg, kao čvrsta karoserija… A imali smo jednog ibselu kojinje baš provjeravao čvrstoću Wartburg karoserije,đkesečno je bar dvaput bio na krovu sa njim, ja sam brojao do 25 različitih primjeraka uništenih… Da je radio kao kaskader, mogao se obogatiti 😜

MRN

Logično objašnjenje.
Nemac je Nemac.
🙂

Bungi

Uvijek sam mjerkao ovaj agregat kao potencijalnog darodavca za restmod VW bube 1200.Čak je i kubikaža slična.Taj bokserčić prosto moli nekoga od nas da ga ugradimo u folciku.

Yrraf

Imao ga drugar, i prodao posle godinu dana i uzeo Honda Afrika Twin 2017. Ja sam laik, ali mi Honda lepša.

BB

Drug MRN je porastao bar još 3 cm kad je vidio da je gazda konačno se smilovao da testira BMW ne sa tri nego sa DVA cilindra 😂🤣😂

MRN

Uh, koje si ti zlo od čoveka 🙂

Ivan

Ovaj motocikl nema konkurencije, to je klasa za sebe. Ko misli da je neka Africa Twin ili Tracer slično GS-u ili ga nije vozio ili nema veze sa motorima. Ne postoji motor koji je udobniji za duga putovanja i koji se lakše vozi od GS-a a da je ovih gabarita. Ti što kažu da je nepouzdan su opet ili samo čuli priče od nekog ili kupili loše održavan primerak sa ko zna kojom kilometražom. Na posletku sve se kvari pa ne vidim da neko piše o tome kad mu crkne Honda ili Ducati …

Aleksandar

Sve ste upravu što ste napisali,jako lepo i opsežno jer ja sam novi vlasnik ovog GS-a,baš ovog jer sam skontao po slikama i broju tablica

Aleksandar

Hvala na brizi,motor je stvarno očuvan,jedina stvar koja mi malo smeta na njemu je menjač koji se čuje kad iz neutrala ubacam u prvu.Neznam zašto je BMW dozvolio da nereši još uvek taj problem.Nadam se da se slazete sa mojom konstatacijom.?

Aleksandar

Hvala vam puno na mišljenju,vidim da delimo isto iskustvo,takodje sve najbolje…