1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kontingent tridesetogodišnjih ZIL-ovih kamiona na prodaju
AR pijaca klasika: Kontingent tridesetogodišnjih ZIL-ovih kamiona na prodaju

AR pijaca klasika: Kontingent tridesetogodišnjih ZIL-ovih kamiona na prodaju

12.86K
7
Podelite sa prijateljima:

Ukupno je pedesetak kamiona s oznakama ZILa ponuđeno na prodaju u Ruskoj Federaciji. Primerci koji traže novog vlasnika su označeni sa 133G40 i proizvedeni su pre tridesetak godina. Oglašivač navodi da su sva vozila u voznom stanju.

Teškaši su pogonjeni dizel motorom sklopljenim u fabrici izgrađeoj u gradu Jarcevo. Inače, preduzeće je razvijalo agregat pod imenom ZIL-645 još od 1972. godine. Međutim, maloserijska proizvodnja ovog agregata je pokrenuta tek nakon petnaest godina u odnosu na taj datum, a u 1992. godinu, inženjeri zavoda u Jarcevu su sklopili oko desetak hiljada pogonskih blokova.

Dizel motor je bio u stanju da razvije pogonsku silu koja je ekvivalent 165 konjskih snaga, a pored dizela, mogao je da sagoreva i mešavinu. Agregat je bio uparen s petostepenim ručnim menjačem koji u prvo vreme nije imao čak ni sinhronizovane brzine. Kada je transmisija dobila sinhrone, već je nudila devet stepeni prenosa.

U isto vreme, obimi proizvodnje su nastavili da se smanjuju od godine – do godine. Tako je do početka dvehiljaditih godina, proizvodnja jedinice s indeksom ZIL-645 potpuno obustavljena.

Tačan broj ponuđenih primeraka kamiona s oznakom ZIL-133G40 je 47. Nosivost ovih teškaša je na nivou od deset tona i svi do jednog iz ovog kontingenta su pre mnogo godina prošli kroz postupak konzervacije. Nijedno od vozila ne poseduje saobraćajnu dozvolu, a da bi bili registrovani, novi vlasnici će morati da prilože originalne ugovore o kupoprodaji koji se dobijaju uz kupljena teška komercijalna vozila onog doba. Oglašena cena pojedinačnog vozila iznosi 700 hiljada ruskih rubalja, dok nam Google tu cifru prevodi u našu valutu ispisujući sledeće: 6.965 EUR.

Još ćemo navesti da su (ovde ponuđeni) kamioni iz serije ZIL-133G40 došli kao sledbenici troosovinskog teškaša s oznakom ZIL-133GYA. Istovremeno, vozila su opremljena savremenijom kabinom iz porodice modela 4331. Iako i ruski motor važi za efikasniji u energetskom smislu, neki primerci modela ZIL-133G40 su iz fabrika izlazili i pogonjeni američkim blokom Cat 3116. Proizvodnja ZIL-a iz serije 133G40 je zaokružena 1999. godine.

Na kraju ćemo reći da je početkom prošlog meseca, oglašen još jedan ZIL u Rusiji. Reč je o modelu iz porodice 131 i poseban je po tome što je prerađen u kamper. Neobično vozilo poseduje pogonski sklop od dvesta konja i ponuđeno je po ceni od 30 hiljada evra.

Ko voli priče na ovu temu, evo preporuke za izvanredan i celovečernji tekst o modelu ZIL-167.

AutoRepublika

(12856)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Da je bliže, kupio bih jedan od ovih…

S mile

Za neku sumsku avanturu ko rodjeni… ili za nase drvare.. neunistivi…trose sta sipas…

Matori

Da, taman da zanove „Džemsove“ na Suvoj planini.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ruska raga.

Rade

Nije nasa valuta eur.

Renault Terminator🇷🇺Z

Nadamo se da neće ni biti a ni postojati više😁.