1. Home
  2. Vesti
  3. Drastično se uvećavaju kazne za saobraćajne prekršaje u Italiji
Drastično se uvećavaju kazne za saobraćajne prekršaje u Italiji
0

Drastično se uvećavaju kazne za saobraćajne prekršaje u Italiji

159
0
Podelite sa prijateljima:

Ministar saobraćaja u italijanskoj vladi, Mateo Salvini ima nameru da predloži značajno teže kaznene mere za vozače koji ne poštuju propise, kako bi se obezbedilo što manje vesti u rubrikama koje se bave saobraćajnim nezgodama.

Pomenuti ministar, zajedno s ekipom saradnika, je zaslužan za pripremu predloga amandmana zakona koji bi vozačima doneli drastično veće kazne u slučaju povrede propisa u saobraćaju, što podrazumeva i lakši gubitak prava na upravljanje motornim vozilom (u slučaju učestalih nedela). Postupak podrazumeva dalji tok razmatranja i procuduru usvajanja, a kada (i ako) do toga dođe, vozači će morati da budu obazriviji, pri čemu se misli i na kolege za volanom iz drugih država.

„U našem zakonu se akcentira momenat prevencije, ali ne smemo zapostaviti ni mere oštre represije. To posebno važi za pijane i drogirane, oni kreiraju smrtnu opasnost za ostale učesnike u saobraćaju i trebalo bi ih lišavati mogućnosti da legalno voze,“ govorio je Salvini za novinsko izdanje Il Mattino.

Ministar ne krije da ga na dodatnu strogoću u ovom pogledu tera sumorna statistika mrtvih na italijanskim putevima i autoputevima. Prema podacima iz evropske baze podataka o saobraćajnim nezgodama, cifra od 53 smrtna slučaja na milion stanovnika (preliminarni podatak za 2022. godinu) ne samo da znatno premašuje prosek Evropske unije (koji je na koti od 46), već i ne pokazuje smanjenje u odnosu na prošlu 2019. godinu pre izbijanja novog korona virusa.

Očekuje se pokretanje nove i žustre debate o dozvoljenoj količini alkohola u krvi vozača. U Italji je ona na granici od 0,5 promila, ali su sve glasnije ideje da bi tolerancija trebalo da bude svedena na nulu.

Salvini ima ideju i da vozače oduči od upotrebe mobilnih telefona dok su aktivni u saobraćaju iza volana. Ovakva dela bi mogla biti tretirana kao „posebno neodgovorno ponašanje“, što bi vodilo ka brzom „oduzimanju dozvole“.

Predloženim izmenama zakona se podiže i bezbednost vozača i putnika na vozilima s manje od četiri točka. Biciklisti dobijaju bolju zaštitu, uz uvođenje odredbe o mandatornoj najmanjoj udaljenosti ostalih vozila od njega tokom preticanja, koje se postavlja na najmanje metar i po. Sličan propis je već na snazi u većini zemalja Evropske unije. Dodatno, vozači električnih trotineta će biti obavezani da nose kacige, a sama vozila tog tipa će biti predmet registracije i obaveznog osiguranja, kao i sva druga prevozna sredstva.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments