1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Za cenu novog Mondea možete kupiti polovni Bentley. Nemojte!“
AR pijaca klasika: „Za cenu novog Mondea možete kupiti polovni Bentley. Nemojte!“

AR pijaca klasika: „Za cenu novog Mondea možete kupiti polovni Bentley. Nemojte!“

3.24K
1
Podelite sa prijateljima:

Sećate li se ove rečenice Džejmsa Meja u jednoj od epizoda „Top Geara“? Čuveni voditelj se jednom pohvalio kako je kupio Bentley iz osamdesetih godina prošlog veka, i da ga je koštao manje novca nego što bi platio za novi Ford Mondeo. Brzo je shvatio zašto je to tako, pošto se automobil dosta kvario i bio dosta skup za održavanje, pa je gledaocima savetovao da ne ponove njegove greške.

To nas dovodi do modela Bentley Turbo RT iz ove priče…


Jedna od najvećih zanimljivosti na račun britanskih brendova zvanih Bentley i Rolls-Royce, je bila ona da su retko kada tokom svoje istorije javno pričali o snazi svojih modela. Na ono pitanje „koliko konjskih snaga taj i taj Bentley/Rolls-Royce razvijaju?“, odgovor bi uglavnom bio – „Dovoljno“.

Ali Bentley je nekada bio čuveno ime u svetu profesionalnog auto-moto sporta i čak je i slavio na čuvenoj trci 24 sata LeMansa, pa se početkom osamdesetih godina prošlog veka rodila ideja o novom modelu visokih performansi. I ovaj put, čelnici britanskog giganta su bili više nego voljni da pričaju o snazi.

Turbo R se proizvodio od 1985. do 1997. godine uz još dve godine još moćnijeg i ekskluzivnijeg modela pod značkom Turbo RT. Po mnogim karakteristikama je bio povezan sa modelom Mulsanne, ali je pretrpeo velike modifikacije na račun ogibljenja, kočnica i ostalih sportskih detalja.

Pokretao ga je 6,75 litarski turbobenzinac sa osam cilindara što je bilo dovoljno za 296 konjskih snaga, ali za našu priču je mnogo bitniji spomenutu Turbo RT. On je podigao snagu na okruglo 400 „grla“ zahvaljujući neimenovanoj tehnologiji iz šampionata Formule 1.

Spomenućemo da je menjač bio četvorostepeni automatski. Daleko od toga da je ova limuzina zaista bila nešto preterano sportska pošto je cilj bio da se zadrži luksuz kakav dolikuje brendu kao što je Bentley. Masa je iznosila čak 2,5 tone, ali i pored toga, za svoje dimenzije Turbo RT je bio fantastičan. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,6 sekundi, a maksimalna brzina je iznosila 243 km/h.

Bentley će da napravi 7.230 primeraka standardnog R-a, ali svega 252 jedinice specijalnog RT-a iz naše priče. Veliku ulogu u tome je igrala i ogromna cena od čak 211.600 američkih dolara ili približno 400 hiljada „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Ovaj Turbo RL se nedavno pojavio na aukcijskom sajtu „Bring a Trailer“ i nalazi se u gradu Monterej unutar američke savezne države Kalifornije. Prešao je oko stotinu hiljada kilometara i poseduje svu onu premijum opremu koju bismo očekivali od brenda kao što je Bentley. O samom vozilu se ne zna mnogo, i napominje se samo da je proveo poslednjih 28 godina u Kaliforniji i da su svi sitni problemi uklonjeni.

Sećate li se rečenice Džejmsa Meja sa početka priče? Zaista je moguće kupiti fantastično očuvan Bentley po veoma pristojnoj ceni, pošto je neko uspeo da pazari ovu limuzinu za svega sedamnaest hiljada dolara. Videćmo da li se isplatilo ili je „Kapetan sporosti“ ipak bio u pravu…

Zoran Tomasović

(3243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Prije bi izabrao Ford Mondea…ali pod jednim uslovom,moram imati motor sa 4 cilindra😁.