1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai ne isključuje mogućnost plasmana vozila koja bi sagorevala sintetičko gorivo
Hyundai ne isključuje mogućnost plasmana vozila koja bi sagorevala sintetičko gorivo
0

Hyundai ne isključuje mogućnost plasmana vozila koja bi sagorevala sintetičko gorivo

217
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je južnokorejska grupacija okupljena oko matične marke Hyundai odlučna, pa čak i optimistična u smislu oslanjanja na elektrifikaciju i vodonik, čelnici preduzeća ne zatvaraju vrata mogućnosti korišćenja i sintetičkih goriva u budućnosti. Drugim rečima, moguće je da će i Hyundai nastaviti s produženom ponudom konvencionalno pogonjenih vozila.

Poznato je da je u svetskim razmerama odmakao proces elektrifikacije i postepenog ukidanja motora s unutrašnjim sagorevanjem. Ogroman broj, ako ne i sve do jedne, kompanija se zavetovalo da promoviše celokupnu gamu vozila s električnim pogonom, i to do kraja ove decenije, dok su neke firme, poput ovde pomenutog Hyundaija, rešile da se poigraju i s pogonskim sklopom iz segmenta FCEV.

Ipak, to nije sprečilo neke konstruktore da pokušaju misiju spasenja motora SUS, za šta šansu vide kroz odobrenu produženu upotrebu sintetičkih goriva, a čija je osobenost da sagorevanjem ne zagađuju dodatno. Njihova najveća mana je visoka cena.

Hyundai još uvek nije krenuo tim putem, ali je na okruglom stolu organizovanom u sklopu Sajma mobilnosti u Seulu, predstavnik komapnije Hyundai Motor Company (HMC) izjavio da kompanija već razmatra takvu mogućnosti. Po rečima rukovodioca odeljenja za planiranje divizije Hyundai Azija, Vu Suk Kim je rekao da firma trenutno radi na razvoju baterijskih i vodoničnih vozila, ali ne ostalih tipova automobila i goriva. Barem ne u ovom momentu.

Jin Ča, popredsednik firme i rukovodilac odeljenja korporativne strategije i planiranja Hyundaija, dodao je sledeće reči: „Možda se neko od naših inženjera i fokusira na pitanje razvoja sintetičkih goriva, ne znamo baš u detalje kako izgleda radni dan svakog od njih, ali, u ovom trenutnku ne razmišljamo o komercijalizaciji sintetičkih goriva. S druge strane, Bog sveti zna šta nosi sutra.“

Podsetićemo da smo nedavno izvestili kako je, na pritisak uglavnom nemačke administracije, Evropska unija dozovlila mogućnost prodaje motora SUS i posle 2035. godine na tlu našeg kontinenta, ali samo ako su prilagođeni da sagorevaju pomenutu ekološku vrstu goriva. Drugim rečima, vozila koja će tada biti legalno prodavati, biće lišena mogućnosti da kao energent uopšte koriste dizel ili benzin.

AutoRepublika

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments