1. Home
  2. Vesti
  3. Luka de Meo tvrdi: „Nijedan evropski brend više ne razvija nove motore SUS“
Luka de Meo tvrdi: „Nijedan evropski brend više ne razvija nove motore SUS“
9

Luka de Meo tvrdi: „Nijedan evropski brend više ne razvija nove motore SUS“

1.98K
9
Podelite sa prijateljima:

Sav novac u automobilskoj industriji sada ide u elektromobilnost i vodonik, rekao je šef Renaulta Luka de Meo na događaju Politico. Prema njegovim rečima, sadašnji motori biće samo ažurirani prema novim standardima.

„Mislim da niko u Evropi ne razvija potpuno novi motor. Sav novac ide u električnu ili vodoničnu tehnologiju“, rekao je generalni direktor Renault Grupe.

Neki od motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji su danas dostupni biće ugašeni u narednim godinama, dok će preostali morati da se ažuriraju kako bi ispunili još uvek nejasni standard Euro 7.

Zahvaljujući razvoju sintetičkih goriva, postoji tračak nade da se motori sa unutrašnjim sagorevanjem neće potpuno ugasiti. U izveštaju koji je Reuters objavio ranije ove nedelje, navodi se da Evropska komisija priprema plan da dozvoli proizvođačima automobila da prodaju nove automobile sa motorima SUS na takozvana e-goriva nakon 2035. godine, a Italija, na primer, takođe lobira za izuzeće za biogoriva.

Luka de Meo je opisao sintetička goriva kao „specijalističko rešenje“, ali je priznao da predstavljaju priliku. On je dalje rekao da će proizvodnja goriva i motora prilagođenih njima morati značajno da se poveća kako bi imali jake lance snabdevanja.

Zabrana prodaje novih automobila na motore sa unutrašnjim sagorevanjem trebalo bi da stupi na snagu u Evropskoj Uniji 2035. godine. Međutim, mnogi proizvođači automobila već su najavili planove da pređu na potpuno električni pogon pre sredine naredne decenije. Jaguar će to učiniti već 2025. godine, a Renault, Volvo, evropski Ford, Bentley i Rolls-Royce će to učiniti do 2030. godine.

Za sedam godina većina brendova grupe Stellantis napustiće benzinske i dizel motore. Audi će od 2026. godine plasirati samo električne automobile i namerava da prekine proizvodnju modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem do 2033. godine. BMW i Mercedes su se obavezali da će preći na samo električne automobile pre 2030. godine, ukoliko to postane obavezno na nekim tržištima EU.

Volkswagen, Škoda, Seat i Cupra izrazili su želju da pređu na električni portfolio lansiranjem mnogih modela sa „nultom“ emisijom u narednim godinama. Neevropski brendovi kao što su Kia i Hyundai prodavaće samo električne automobile na Starom kontinentu od 2035. godine, pet godina nakon luksuznog brenda Genesis.

AutoRepublika

(1975)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Totalno pomračenje uma.

BB

Ne sikiraj se, tvoja prva ljubav ne stari…
Nekako mi se čini da će u EU, veoma brzo, najpopularniji auto biti Lada Niva 🤣😂🤣😂

Renault Terminator

Očekivao sam od ovog lika mnogo…a ono truba samo takva.Nije Ghonu ni ono crno ispod nokta.Izgleda da sam ja sa Renaultom završio,što sam vozio-vozio sam.

Zoca

Ma ima da vozimo ,makar sa motorima od moto-kultivatora ili kosilice..Hahaha…

Renault Terminator

Ako ništa drugo,guraćemo tačke i vikati brm,brm😁…

Matija

Sa dozvolom za sinteticka goriva svi ce se vratiti gorivnim motorima. Jedan od razloga bice da uopste nije moguce proizvesti toliko e-vozila koliko je realno potrebno. Drugi razlog, pravi „katalizator“ za ponovni razvoj gorivnih motora, bice razlika u ceni izmedju gorivnih i e-vozila. Svi pokusaji da nas ubede u pad cena elektricnih su propali, tu nema pomoci!

BB

Ta sintetička goriva će tek napraviti pometnju u EU auto industriji… ostali svijet će živjeti normalno… To ti je „Vodu vari vodu ‘ladi“ princip, znači uložiš značajnu energiju (odakle, vjerovatno ugalj, navta, gas itd..) da bi to spojio u nekakvo gorivo, i onda uzmeš efikasnost svih procesa (ugalj u termolektrani 25%, prenosna mreža 90%, razne mašine i postrojenja 80%, transport do kupca 85%, korisnost u motoru 40%, i to sve kad izmnožiš dobiješ duplo golo – bolje odmah trpati energiju koju već imaš u nafti (kroz obično gorivo) ili uglju (kroz električne aute)… Priča tipa proizvodnja struje od vjetra i… Pročitaj više »

Matija

Fala ti ko bratu! Tu pesmicu crvrkucu i vrapci na grani. 🙂

YugoFlorida

Koliko bolesnihodluka se donosi, ne samo u auto industriji, bojim se da će doći do nečega mnogo lošeg.