1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Škoda ukida tri hiljade radnih mesta ako, ovakav kakav je sada, zaživi Euro 7
Škoda ukida tri hiljade radnih mesta ako, ovakav kakav je sada, zaživi Euro 7

Škoda ukida tri hiljade radnih mesta ako, ovakav kakav je sada, zaživi Euro 7

322
9
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač automobila iz Češke Republike koji posluje u sastavu mega koncerna zvanog grupacija Volkswagen, Škoda će morati da otpusti oko tri hiljade ljudi, uz istovremeno ukidanje nekih evropskih modela, u slučaju da zakonodavci Evropske unije izglasaju primenu emisionog standarda Euro 7, u onoj formi u kojoj je trenutno na snazi. Ovo je rekao član upravnog odbora Škode u emisiji koju je u nedelju emitovala televizija.

Predloženi standard Euro 7, o kom će se unutar Evropske unije tek raspravljati i lomiti koplja u kasnijem delu godine, doneće stroža ograničenja u pogledu štetnih emisija vozila, a što se, možda i ponajpre tiče i azotnih-oksida.

Predlagači iz EU su izjavili da se koristi koje implementacija standarda Euro 7 donosi u oblasti zdravlja ljudi, daleko prevazilaze štetu, odnosno troškove koje uzrokuje. Ipak, neki proizvođači su upozorili na to da će primena ovih standarda doneti nepodnošljivo visoke tropkove razvoja. Šef Daimler Trucksa, Martin Daum je još 10. marta kazao da će primena standarda doneti milijarde novih troškova ovom privrednom segmentu.

„Ako Euro 7 prođe u aktuelnom obliku, to bi dovelo do toga da Škoda Auto mora da zatvori jednu fabriku, pošto će prestati s proizvodnjom omanjih modela poput Fabije, Scale, Kamiqa. To praktično znači da imamo tri hiljade radnika manje, i to optimistički posmatrano,“ reče Martin Jan, član upravnog odbora brenda iz Češke Republike, u pomenutoj televizijskoj polemici.

Ukupno bi pod rizikom bilo i više od deset hiljada radnih mesta u matičnoj državi konstruktora, pri čemu Jan misli i na one entitete koji posluju u oblasti snabdevačke industrije za Škodu, ali i ostale marke.

Pomenuta tri manja Škodina modela predstavljaju skoro trećinu prodajnog miksa brenda sa sedištem u Mladoj Boleslavi. Podatak se odnosi na realizaciju ostvarenu tokom 2022. godine.

Ministri saobraćaja iz Češke Republike, Nemačke, Italije, Poljske, Portugalije, Rumunije, Mađarske i Slovačke Republike su se sastali prošlog ponedeljka kako bi polemisali o naporima koje ulažu povodom predloga teksta i implementacije emisionog standarda Euro 7.

AutoRepublika

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Informacija je pun pogodak! To je jedan od najjacih razloga za ukidanje EURO 7! Pitanje proizvodjaca je sasvim logicno: cemu ta tehnoloska komplikacija koja izaziva velike troskove kada ce ubrzo zatim gorivni motor biti zabranjen??? Medjutim, imam ovde jednu, jos goru informaciju: prelazak na e-vozila izazvace u samo u Nemackoj ukidanje 447.000 radnih mesta! Do sada su se pobornici e-vozila trudili da umire politicare i narod da ce prelaz sa gorivnih na e-vozila proci bezbolno, da ce se sva radna mesta sacuvati, bice potrebna samo prekvalifikacija, sto u proizvodnji znaci nekoliko meseci nove obuke. Kad ono medjutim – najnovija analiza… Pročitaj više »

moron

„Nemci nisu ni glupi, ni ludi, ni ograniceni.“

Ali, u Evropskom parlamentu su i njihovi poslanici (već) glasali da Euro 7 stupi na snagu 01.07.2025, kao što su glasali i da od 2035 nema prodaje SUS-a u Evropi.

Tako da ovo što ti pominješ je (delom) tzv. „naknadna pamet“. Ili, što bi narod rekao: „Došlo mu iz dupeta u glavu“.

s mile

Užasno je kako politika i neki smerovi se slepo prate, nema sada nikakvog odbijanja, mora se prihvatiti. Da li je u pitanju euto 7, ili ukrajina. Mora se slepo ići ka nekom cilju. Ma koja cena bila.

Nadam se da će euro 7 ostati na papiru, a i da će obe strane RU i UKR sesti i naći mirno rešenje. Bez kumovanja USA

moron

Sve se slažem sa tobom i mada se ovde trudim da nikada ne čitam i ne pišem komentare sa bilo kojom dozom politike (jer na kraju to uvek ode na neko zlo ), nadam se da će ti se ostvariti i sve želje iz poslednjeg pasusa.

BB

Mislio je reći „Narod nije glup nimlud ni ograničen, ali njihovi predstavnici jesu“ 😉
Jer njihove predtavnike je izabrao neko preko okeana i što je veći idiot to je njemu korisniji…

moron

A što ne kažu kako i koliko višegodišnje smanjenje obima prodaje Škode prethodnoh pet godina ( što nema bilo kakve veze sa Euro/ ) utiče na potrebu za radnom snagom u fabrikama škode ?

Da li je npr. 2017 ili 2018. bili prodato skoro 50% više škoda nego u 2022 ?

Je li to bilo zbog Euro 7 ?

Matija

To je bio uticaj krize izazvane koronom – godine 2020, 21 i 22. Na koronu se nadovezao rat u Rusiji koji je izazvao opsti porast cena. Kupovna moc gradjana je za te 3 godine prilicno opala.

Matija

Dopuna informacije kao odgovor na nekoliko pitanja iz drugih komentara. Predstavnici Nemacke u EU su glasali za EURO 7. Pre nego sto je izvrseno glasanje u EU parlamentu u Nemackoj se vodila zestoka borba „ZA“ i „PROTIV“ovih propisa. Pobedila je demokratija protiv zdrave pameti. Posle prvog glasanja u EU vatra se nije ugasila, auto industrija je pojacala pritisak na politicare, ne samo u Nemackoj vec i u Francuskoj i Italiji i u jos nekoliko drugih zemalja gde postoji proizvodnja. U poslednjem trenutku ministar saobracaja Nemacke, Folker Vising, odlucio je da upotrebi svoje pravo da kao ministar samostalno donese svoju odluku,… Pročitaj više »

S mile

U EU, skupa radna snaga, skupi energenti… pa ko je jos lud da investira u EU