1. Home
  2. Vesti
  3. U Rusiji počela primena saobraćajnih propisa za vozače električnih trotineta
U Rusiji počela primena saobraćajnih propisa za vozače električnih trotineta
2

U Rusiji počela primena saobraćajnih propisa za vozače električnih trotineta

116
2
Podelite sa prijateljima:

Prvi dan marta je doneo i početak primene propisa kojim se reguliše ponašanje učesnika u saobraćaju koji za prevoz koriste električne trotinete i ostala srodna sredstva iz klase urbane mobilnosti. Predviđene su i kazne za nepoštovanje ovih odredbi, i one prevedene u dinare, idu u intevalu od 1.200 do 2.350.

U ostala prevozna sredstva iz korpusa mikro mobilnosti, pored električnih trotineta, ili skutera kako to kažu Anglosaksonci, spadaju i monocikli (s jednim točkom) kao i sve slične naprave. Sada je za vozače svih njih, po prvi put donet zakon kojim se regulišu pitanja opremljenosti, snage motora i ograničenja brzine kretanja. Ove novine su usmerene na jačanje bezbednosti (ovog vida) gradskog prevoza, a koji je poslednjih godina postao ekstremno popularan svuda, pa i u najvećoj zemlji na svetu.

Da bi neko sredstvo prevoza pripalo ovoj kategoriji ono ne sme da bude teže od 35 kilograma, dok im je maksimalna brzina kretanja zakonski ograničena na 25 km/h. Vozačima sprava iz ove kategorije je dozvoljeno da se kreću duž trotoara, šetališta i biciklističkih staza. Jedini legitimni vozači naprava mikro mobilnosti su oni koji su stariji od 14 godina, a sama vozila moraju bit opremljena svetlim i crvenim farovima, kao i kočnom sistemom.

Ostala ograničenja se tiču propisa koji nameće neophodnost kretanja ovih vozila desnom kolovoznom trakom, i to samo u onim gradskim zonama u kojima je najviša dozvoljena brzina kretanja na granici od 60 kilometara na čas, uz još jedan uslov koji se tiče toga da na tim deonicama mora biti dozvoljeno kretanje i biciklista.

Dalje, vozači trotineta i sličnih prevoznih sredstava moraju u saobraćaju dati prednosti pešacima u situacijama kada im se putevi ukrštaju, imajući u vidu i brzine međusobnog kretanja. Dakle, svojom kretnjom, nemaju pravo ometati pešake. Verovatno je izlišno naglašavati, ali da kažemo da je i ovoj kategoriji vozača zabranjena konzumacija alkohola i sličnih materija (u smislu dejstva na sistem rasuđivanja čoveka).

Još nešto, uvedene su plave oznake za plaćeno parkiranje i dva putna znaka koji označavaju mesta za dopunu električnih automobila i zabranu vožnje autobusima. Uvedena je i zabrana kretanja i zaustavljanja automobila na bezbednosnim ostrvima na drumu, a pojašnjena su pravila za vožnju kružnim tokovima.

AutoRepublika

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kad li će kod nas bilo kakva pravila da uvedu za ovu grupu učesnika u saobraćaju …

BB

Za koji dan…