1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Novi Peugeot 3008 definitivno sa siluetom kupea
Novi Peugeot 3008 definitivno sa siluetom kupea
6

Novi Peugeot 3008 definitivno sa siluetom kupea

2.45K
6
Podelite sa prijateljima:

Pre dan-dva smo objavili test nedavno lansiranog Renaultovog aduta iz ovog segmenta, model Austral kao naslednik Kadjara, dok se zahvaljujući talentu redakcije Kolesa, danas bavimo automobilom koji će naslediti veoma uspešni rivalski krosover Peugeot 3008. Inspiracija za render je kao i obično, stigla na temelju prvih špijunskih fotografija noviteta u razvoju.

Kompaktni SUV 3008 se pojavio u gami francuske kompanije tokom 2008. godine, ali je kao takav više pripadao segmetnu MPV vozila. Premijera prvog kombi-pokolenja je upriličena na Salonu automobila u Parizu, dok se četvorotočkaši druge iteracije i dan-danas sklapaju. Mesto debija naslednika MPV-a je isto – pariska smotra automobilskih proizvođača i entuzijasta, dok je za trenutak premijere izabrana jesen 2016. godine.

Dalje, analizirani SUV je restilizovan, dok je takvo izvođenje postalo javna stvar u 2020. godini. Tada su se pojavile i prve glasine da bi ultra popularni i super atraktivni krosover, u narednom naraštaju mogao da postane automobil sa siluetom kupea. Kako bilo, na te spekulacije je stavljena tačka, jer na temelju špijunskih fotografija koje pomenusmo, može biti izvučen definitivan i pouzdan zaključak da će zaista 3008 preći u kupeolike krosovere.

Novica će biti izveden u stilo ostalih kolega-novajlija lavovskog brenda. Dok je karoserija testnih primeraka skrivena pod debelim slojem kamuflažnih traka, ipak je moguće zapaziti uske, tanane farove s očnjacima koji igraju ulogu dnevnih svetala i dolaze u LED tehnologiji. Najuočljivija razlika u odnosu na još uvek aktuelni model 3008 se ogleda u izrazito naglašenim, u stvari osobenim C stubovima, pa se automobil može nazvati i liftbekom. Neizbežna je opaska da novitet svojom formom uveliko podseća na model Peugeot 408, inače predstavljen tokom prošlog leta.

Za naslovnu fotografiju smo izabrali zadnjicu 3008-ice, želeći da naglasimo bitnu karoserijsku promenu na tom delu, pa da pojasnimo da se očekuje masivan poklopac prtljažnika, takođe tanka vodoravna stop-svetla (opet „zaLEDjena), s karakterističnim uglovitim svetlosnim potpisom i mesto predviđenim za pričvršćivanje registarske tablice, nešto niže – na odbojniku.

Što se tiče tehničkih specifikacija, odnosno priče o mehanici, ovde nema nikakvih zvaničnih informacija. Očekuje se ipak da budući SUV bude pogonjen benzinskim, hibridnim i električnim pogonskim sklopovima. Najveća je verovatnoća da će biti utemeljen na nekoj varijaciji arhitekture zvane EMP2 (Efficient Modular Platform), a ona je osnova i za mnoge nove adute braće iz Stellantisa. Mislimo na modele Citroena, Opela, pa i samog Peugeota. Eto prilike da najavimo i test Astre za sledeću subotu, kao reprezenta četvorotočkaša koji počiva na istoj platformi.

Elem, za kraj ćemo još navesti da je premijera novog krosovera s oznakom 3008, očekivana već naredne godine.

AutoRepublika

(2450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ni malo mi se ne dopada. Lista stilskih gresaka je suvise dugacka da bih se upustao u detaljnu analizu. Glavni prigovor je: masivno telo karoserije i vrlo niska stakla. Tenk.

s mile

ne sviđa mi se kupeolika karoserija, nigde, osim na pravom kupeu.

TheStig

Jeftina kopija audija q3 sportbacka. Francuzi i ovo malo sto su znali oko automobila, dizajn, sad su usrali.

Matori

Više mi liči na siluetu krmače.

TheStig

Hahahah kralju 🤣

moron

*ebeš kola kojima je fokus na dizajnu po cenu funkcionalosti …