1. Home
  2. Vesti
  3. Grupacija VW kreće s uvozom u Evropu elektromobila sopstvene proizvodnje iz Kine
Grupacija VW kreće s uvozom u Evropu elektromobila sopstvene proizvodnje iz Kine
2

Grupacija VW kreće s uvozom u Evropu elektromobila sopstvene proizvodnje iz Kine

393
2
Podelite sa prijateljima:

Koncern Volkswagen će započeti s praksom uvoza električnih automobila iz ponude sopstvenih brendova, iz Kine u Evropu, počevši od 2024. godine. Prvenac u sprovođenju navedene prakse će biti SUV po imenu Cupra Tavascan.

Automobili koji nose ambleme nekog od brendova unutar grupe Volksvagen, i koji su proizvedeni u Kini, uskoro će se uvoziti u Evropu. Proizvođač automobila je potvrdio informaciju krajem prošle nedelje, otkrivajući da će prvi korak preduzeti Cupra koja će početi da proizvodi nadolazeći SUV po imenu Tavascan u fabrici u Anhuiju, u Kini, u kojoj Nemci rade zajedno sa kineskim JAC-om. „Fabrika u Anhuiju bila je fabrika sa pravim kapacitetom i tehnologijom u vreme planiranja proizvodnje“, rekao je portparol Volkswagena, a preneo je američki Bloomberg.

Tako će se ovoj poslovnoj praksi koju već primenjuju Tesla, BMW i Renault pridružiti i Volkswagen. Naime, pomenuti zapadni proizvođači u Narodnoj Republici Kini sklapaju svoja vozila s oznakama Model 3, iX3 i Dacia Spring. Eksperti konsultantske kuće PwC očekuju da globalni proizvođači automobila uskoro iz Kine u Evropu dopremaju oko 800 hiljada vozila godišnje.

SUV Cupra Tavascan je u konceptnoj formi predstavljena još 2019. godine, ali se na tržištu neće naći pre nego za modelnu 2024. godinu. Biće zasnovan na modularnoj platformi MEB, a ona je namenjena električnim automobilima. Među najbližom rodbinom ovog krosovera se ističu modeli Škoda Enyaq iV, Volkswagen ID.4, pa i ID.5, a tu je i Audi Q4 e-tron.

Očekuje se da će ovu Cupru pokretati duet električnih motora koji zajedno isporučuju 302 konjske snage. Energiju će dobijati iz trakcione baterije kapaciteta 77 kWh, što bi trebalo da, u skladu s ciklusom WLTP, obezbedi do 450 kilometara bezbrižne vožnje.

AutoRepublika

(393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako, i treba! Ovaj na slici izgleda mnogo bolje od VW ID.3 i ostalih! Samo da ne pokvare kinesku cenu!

Fala Qrcu

Kao i Citroen koji to već radi…oplest im carinu !