1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Ford Mustang je pozajmio nešto od „onoga koji ne liči na Mustang“
Novi Ford Mustang je pozajmio nešto od „onoga koji ne liči na Mustang“
1

Novi Ford Mustang je pozajmio nešto od „onoga koji ne liči na Mustang“

327
1
Podelite sa prijateljima:

Ni sedmicu dana nakon što je zvanično debitovao na Salonu automobila u Detroitu, nova generacija Forda Mustanga ne prestaje da bude glavna tema u automobilskim medijima. To se pretežno odnosi na samu informaciju da je američki proizvođač vozila odlučio da nastavi sa njegovom karijerom u vreme kada rivali kao što su Chevrolet Camaro i Dodge Challenger nestaju sa tržišta.

Javnost još uvek ima podeljena mišljena na račun samog stila i Fordova odluka da nastavi sa evolucijom umesto potpuno novog stila je ona o kojoj će se dugo pisati. Neki kažu da je prednji deo isti kao onaj na limuzini Fusion/Mondeo od pre desetak godina, drugi da iz profila jako liči na Chevrolet Camaro, ali se ne može osporiti da je zadnja svetlosna grupa inspirisana Mustangom iz 1967. i 1968. godine.

Ali ako zađemo u enterijer videćemo nešto šta verovatno nismo očekivali. Da, Mustang pruža dosta monitora kao i svaki drugi moderni automobil namenjen mlađariji, ali jedna od opcija je da podesite kako će brzinomer da izgleda. Postoji nekoliko opcija, a jedna od njih da liči na onaj koji se ugrađivao u Mustanga od 1987. do 1993. godine.

Da, dobro ste pročitali, „Mustang koji ne liči na Mustanga“ (barem ga tako opisuju inostrani mediji) je inspirisao novu generaciju u verovatno većoj meri nego ijedan drugi iz zlatnog perioda ovog četvorotočkaša.

I zašto bi Ford tako nešto napravio? Pa nasuprot pričama svih onih izvan Sjedinjenih Američkim Državama da ovaj automobil nije „pravi“ Mustang, on je da domaćem tržištu zapravo jako hvaljen i poštovan. Imao je najdruži životni vek od svih generacija i proizvodio se od 1979. do 1993. godine, a u tom periodu fabriku je napustilo 2.518.948 primeraka.

To znači da je svaki četvrti proizvedeni Mustang u istoriji onaj iz generacije Fox (Lisica). Pružao je odličnu kombinaciju stila, moćnih motora i relativno niske mase, zbog čega je i danas uživa u velikom ugledu i često ume da košta onoliko koliko iz Mustanzi iz šezdesetih godina.

Nije retkost da oni dobro očuvani modeli u paketu opreme GT koštaju i preko 30 hiljada dolara, a Cobra i Cobra R umeju da pređu magičnu brojku od sto hiljada „zelembaća“. To je znao i svoj Ford pa je novoj sedmoj generaciji podario nešto sa Fox-a.

Ostatak sveta to možda neće videti kao pozitivnu karakteristiku, ali Jenkiji svakako hoće. A kako Amerikanci ipak najviše kupuju Mustanga, Fordu je njihovo mišljenje ipak najbitnije…

AutoRepublika

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

😃😃😃
Kad tokom čitanja videh najpre samo fotografiju onih starih „cajgera“ nađoh se u čudu i dilemi-da li su Ameri poludeli ili je možda Zoki nešto zbrljso pri uređenju teksta i fotografija.
Srećom, ni jedno, a ni drugo.
Moram da priznam da mi se ova ideja dopada.