1. Home
  2. Vesti
  3. Fiatovi motori se ušunjali u Peugeotovu gamu!
Fiatovi motori se ušunjali u Peugeotovu gamu!
11

Fiatovi motori se ušunjali u Peugeotovu gamu!

1.01K
11
Podelite sa prijateljima:

Spajanje grupacija PSA i FCA je veoma brzo počelo da donosi dobrobiti entitetima u segmentu lakih komercijlanih vozila, iako se u osnovi sve selo na puko preimenovanje modela. Međutim, dve „polovine“ Stellantisa niemaju ništa zajedničko u kategoriji putničkih automobila. Jasno je da je razvoj sledeće generacije modela već u toku, a ona će posedovati unificirane platforme. 

Međutim, korporativno objedinjavanje će se takođe odraziti i na postojeće modele. Sudeći po francuskoj publikaciji L’argus, Fiatovi motori će se ubrzo pojaviti u vozilima marke Peugeot. Istini za volju, ne u Evropi, već u Latinskoj Americi.

Prvi model koji će biti subjekt transplantacije srca će biti Peugeot 208, onaj koji je sklopljen u Argentini. Ovde treba reći da argentinska 208-ica nije različita od evropske, kada se posmatra iz vana, ali je zato većina njih opremljena atmosferskim benzincima zapremine 1,6 litra i sa 115 konjskih snaga. Pripadaju staroj porodici agregata EC5 i proizvode se tamo.

Paleta uključuje i uvezeni natpunjeni PureTech od 130 „konja“ i atmosfersku alternativu sa 82 „grla“. Nakon planirane restilizacije, koja je najavljena za 2023. godinu, u Brazilu sklopljeni Fiatovi motori iz familije Firefly (ili GSE, što je skraćenica za Global Small Engine – mali globalni motor) će se naći pod haubom Peugeota 208.

Ova porodica motora se pojavila 2016. godine i sada su takvi motori instalirani na najvećem broju Fiatovih modela namenjenih južnoameričkim kupcima, kao i Jeepovim krosoverima svežijeg datuma izrade. Sudeći po preliminarnim infomracijama, hečbek Peugeot 208 će dobiti trocilindarski jednolitarski motor sa 77 konjskih snaga kada je u atmosferskom izdanju, dok bi uz opciju natpunjenja snaga bila podignuta na 130 „konja“.

Francuski mališa će takođe moći da računa i na četvorocilindarski atmosferac radne zapremine 1,3 litra. On isporučuje 109 konjskih snaga i poznat nam je iz Fiatovih modela Argo, Cronos i Pulse. Iz Fiata će takođe biti pozajmljen i CVT, a on će zameniti klasični automatik. Što se tiče evropskog Peugeota 208, on će ostati veran pogonskim jedinicama koje i služe u aktuelnom pokolenju modela.

AutoRepublika

(1005)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

„Spajanje grupacija PSA i FCA je veoma brzo počelo da donosi dobrobiti entitetima u segmentu lakih komercijlanih vozila, iako se u osnovi sve selo na puko preimenovanje modela.“
Ispravite me ako griješim, ali oni to rade već, najmanje, 20 godina… A i u putničkom programu je bilo sličnih akcija (807, C8, Ullisee).

Balkanboj

Pežo na kvarno priznaje da je nečija tehnologija bolja tako što ih kupi, pa onda koristi istu.

U svoje kante su uvalili AGR sedišta, što realno povećava vrednost vozila skoro duplo.

Sada kreću sa Fiat motorima.
Nisu mogli da koriste Opel motore jer su pod GM licencom.

Iznogud Časni

Dobro, Fiat je dole Tatamata i logično je da koriste te stare motore,manji trošak , veća zarada, lakša prodaja, lakši servis, win-win.

Balkanboj

Moram malo da trolololo… Dan je dosadan… Inače jeste win-win situacija.

Iznogud Časni

😁

BB

I na nekim tržištima prilagođen za etanol…
Jeli neko pomenuo zavisnost od nafte? 🙄

Iznogud Časni

Ima toga u Brazilu

Iznogud Časni

Napraviše auto od pezoa.😁

moron

Da dobijaju za bilo koje tržište barem 1,3 T4 motor, pa da čovek nešto i slavi.

Bungi

Fiatovi motori su definitivno jedni od najboljih evropskih motora.Problem sa Fiatom je što u ostatak automobila(unutrašnjost) nisu uložili ni 10% truda koji ulažu u pravljenju jednog Ferarija ili Maseratija.

BB

Pa ni cijena nije ni 10% 😜