1. Home
  2. Vesti
  3. Acura se povlači iz Kine
Acura se povlači iz Kine
0

Acura se povlači iz Kine

206
0
Podelite sa prijateljima:

Honda je originalno osmislila marku Acura kako bi bila uspešnija na severnoameričkom tržištu i može se reći da i jeste bila sasvim zadovoljavajuća tamo. Međutim, pokušaji da se ovaj brend probije i drugde u svetu, nisu prošli baš onako kako su to Japanci svojevremeno zamislili. Na primer, Acura se (kao što znamo) kod nas nije zvanično ni nudila, ali jeste recimo u Rusiji od 2014. godine, ali se povukla već dve gdoien kasnije jer distributeri nisu uspeli da „utope“ ni dve hiljade vozila od dostupna tri modela premijum marke iz Azije. Sada Acura „bega“ i iz Kine.

Japanci iz Honde su ustoličili premijum Acuru na tlu Narodne Republike Kine negde u 2016. godini, dok je za proizvodnju vozila bio zadužen zajednički poduhvat GAC Acura, s fabrikom automobila u Gvangžuu. Ponuđen je i lokalizovan model Acura CDX koji je došao u formi kompaktnog krosovera koji vidite i na donjoj slici. Nažalost, nije bio ništa drugo do „pozlaćena“ Honda HR-V.

Ovaj model Acure se nije pojavljivao van „nebeskog carstva“ Kasnije je počela i lokalno uobličena proizvodnja i sedana s produženim međuosovinskim rastojanjem i krosovera srednje veličine s oznakom Acura TLX-L, kao i Acure RDX, redom, dok su vozila s indeksom NSX u Kinu dopremana iz Amerike.

Ali, prodajni rezultati nisu bili ni izbliza dostojni očekivanja. Najbolji rezultat je postignut 2019. godine, a i tada je ka kupcima otpremljeno oko 14.800 Acura. Tokom prošle godine, cifra je bila još značajno mršavija, pa je zabeležena realizacija kontingenta od 5.762 vozila s logotipom Acure. To je verovatno bila kap koja je prelila čašu i Honda je rešila da obustavi, očito neuspeli eksperiment.

Aktuelni krosoveri CDX i RDX će opstati na proizvodnim linijama do 2023. godine, nakon čega će Acura spakovati kofere i napustiti Narodnu Republiku Kinu. Zaposleni u zajedničkom poduhvatu GAC Acura će potpisati nove ugovore o radu s kompanijom GAC Honda, koja će ujedno i preuzeti brigu o kupcima Acure u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Tako se opet Acura našla ograničena samo na severnoameričku teritoriju, iako istini za volju, ograničen broj automobila s ovim grbom (još uvek) ide i ka Panami i Kuvajtu.

AutoRepublika

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments