1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se triling Dodge Chargera iz 1969. godine
Prodaje se triling Dodge Chargera iz 1969. godine

Prodaje se triling Dodge Chargera iz 1969. godine

663
1
Podelite sa prijateljima:

U svetu američkih takozvanih „muscle cars“, Dodge Charger je sveto ime. Možda ne u jednakoj meri kao Pontiac GTO, ali teško da postoji neki ljubitelj takvih automobila koji ne bi poželeo Charger druge generacije, proizveden u periodu od 1968. do 1970. godine. Među njih spada i autor ovog teksta kome je crveni Charger iz 1968. godine automobil snova.

Jedan s(p)retnih s dubokim dzepom će sada imati priliku da postane vlasnik tri Chargera iz 1969. godine, među koje spadaju standardni model i još dve specijalne verzije. Oni se prodaju u paketu za 420.000 američkih dolara i svi su opremljeni sa V8 agregatom zapremine 440 kubnih inča (7,2 litre) i 375 konjskih snaga. Kao i što se očekuje od vozila sa tolikom cenom, kompletna restauracija je urađena prethodnih godina.


Za početak, tu je standardan Charger R/T. On nije preterano redak primerak i spomenute godine je 69.142 vozila napustilo fabriku. Međutim, veliki broj njih je uništen tokom snimanja serije „The Dukes of Hazzard“, a danas je izuzetno popularan klasik tako da se njegova vrednost sa spomenutim agregatom procenjuje negde između 40.000 i 50.000 zelenih novčanica.


Sledi prvo specijalno izdanje, a ono nosi Charger 500 oznaku. Dodge je razvio ovaj model nakon što je počeo da gubi rat na NASCAR stazama od strane aerodinamičnog Forda Torino Talladega, pa je Charger 500 dodao nešto niži nos i veće, ovalno zadnje staklo. Proizvedeno je samo 392 primerka, a vrednost se procenjuje na oko 100.000 američkih dolara.

Možda najpoželjniji model iz grupe je Charger Daytona. Nakon što se spomenuti Charger 500 nije pokazao uspehom na stazama, Dodge je odrešio kesu i odlučio da pretera u svakom pogledu sa aerodinamičnim dodacima.

Poveći nos i još veći spoijler su rezultirali u prvoj serijskom automobilu koji je prešao magičnu cifru od 200 mph (320 km/h), a Dodge je morao da proizvede minimalno 500 jedinica da bi zadovoljio stroge regulatorne zahteve u vezi s homologacijom vozila. Proizvođač je na kraju prodao tri primerka više od zahteva, a danas vrede pravo malo bogatstvo.

Čak i u onim retkim prilikama kada ih pronađete u prodaji, očekujte da ćete biti primorani da isplatite sumu od najmanje 250.000 zelenih novčanica.

AutoRepublika

(663)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Dodge Charger iz 1968. godine je moj auto snova, uvek mi se vise svidjao nego 1969. model jer nema podeljenu masku hladnjaka i zadnja svetla mi se jako vise dopadaju. Samo sto mu je cena astronomska …

comment image

comment image