1. Home
  2. Video
  3. Koliko su današnji Kinezi bezbedni pokazuje Haval H6 (VIDEO)
Koliko su današnji Kinezi bezbedni pokazuje Haval H6 (VIDEO)
5

Koliko su današnji Kinezi bezbedni pokazuje Haval H6 (VIDEO)

864
5
Podelite sa prijateljima:

Prvi nalet kineskih proizvođača automobila na Evropu se završio tragično po njih, a jedan od ključnih razloga je bio svakako i onaj u oblast bezbednosnih parametara azijskih modela. Sada su neka druga vremena i tome svedoči test sudara kojim je izložena treća generacija kineskog krosovera s oznakom Haval H6. Odmah da otklonimo sumnje u objekitvnost istih, zapravo to ne bi bilo dovoljno dobro formulisano, već da kažemo da je testove organizovalo isto telo koje testira i našem razumu bliske modele i čije rezultate uzimamo za verodostojne.

Dakle, kineski SUV je testirao australijski ogranak svetske organizacije koju u Evropi označavamo kao Euro NCAP, odnosno ANCAP, na koji način se otklanjaju eventualne sumnje u nepristrasnost lokalne kineske, pandan asocijacije C-NCAP. Kako bilo, Haval H6 je svakako zaslužio svih pet zvezdica nakon sprovedene serije testnih izazova.

Set ispita u organizaciji ANCAP-a se ne razlikuje puno od onog u režiji kineskog ekvivalenta nazvanog C-NCAP. Uključena su ispitivanja u osam nivoa. Vozilo se izlaže čeonom udaru s površinama preklapanja od 100% i od 40%, zatim se pokretnom preprekom, a tu su izazovi vezani za udare s boka kao i udare u istu zonu ali od strane stuba. Dodatno, testiraju se posledice sudara i na putnike na zadnjim sedištima, pešacima, dok poseban segment procene pokriva elektronske sisteme asistencije.

Kako rekosmo, Haval H6 je apsolvirao testiranje s maksimalnim brojem zvezdica. Vozilo je dobilo najviše ocene u oblasti zaštite odraslih putnika 34 od maksimalnih 38 poena (90%).  Nešto lošije je prošlo u segmentu zaštite nejači: 43,5 poena od 49 mogućih (88%). Preventivni sistemi bezbednosti su dobili 13 od 16 bodova (81%). H6 se najlošije (najmanje dobro) pokazao u oblasti bezbednosti, jer je dobio 39,5 poena od 54 (72%). Ukupan bodovni skor je: 130 poena od 157 (82%).

Hajde da sada malo stavimo testirani Haval H6 s nedavno ispitano izvikanom konkurencijom. Služićemo se baš rezultatima ANCAP-a, pa ćemo reći da je Genesis GV70 prošao lošije od modelaH6 u oblasti zaštite odraslih i pešaka dok je nadmašio Haval u oblasti zaštite dece i preventivnim sistemima bezbednosti. Luksuzni BMW iX je za mizernu marginu nadigrao Haval kada se analizira spokoj odraslih i dece u eventualnom sudaru, ali je zato H6 bio potpuno ravnopravan s „bemvejcem“ u oblasti zaštite pešaka, a čak i bolji u elektronskim sistemima nadzora i pomoći vozaču.

Shodno tome, možemo reći da se Haval H6 pokazao kao automobil najveće svetske klase po pitanju bezbednosti i može se nadmetati s etabliranim proizvođačima vozila.

Ajde onda i da se podsetimo, upoznamo s glavnim karakteristikama treće generacije Havala H6- Tačne dimenzije su mu: 4.653 x 1.886 x 1.730 milimetara (dužina x širina x visina), uz razmak od 2.738 mm između osovina. Pokreću ga jedan od dva turbobenzinska motora. Bazični nudi 1,5 litara zapremine i 154 konjske snage, dok isti taj, samo malo jače navijen nudi 169 ks. Motor je uparen sa sedmostepenom robotizovanom transmisijom. Jednoipolitarski H6 nudi samo prednje točkove kao pogonske. Poželjniji Haval H6 nosi dvolitarski motor s 211 „konja“, poseduje istu menjačku kutiju, ali i sistem integralnog prenosa snage do svih točkova.

Radi se o bestseleru u domovini. Tokom 2021. godine je isporučen na 370 hiljada adresa, uz cenu u rasponu od 13,5 do 21,5 hiljada evra. Vozilo se može kupiti i u Ukrajini, Rusiji, Uzbekistanu i nama najbližoj Moldaviji.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(864)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ta utakmica je završena samo se rezultati drže u tajnosti…

Bungi

„Jadni“ Rusi, zbog sankcija će morati da razvikane evropske modele zamijene jeftinijim, ne manje kvalitetnim-kineskim.To će, nadam se iskreno i nama jednom otvoriti oči.

Matija

Kinezi uce munjevito i temeljno! Ucili su kopirajuci zapadnjake a sada imaju inicijativu. Secam se da je sredinom 90-tih u Nemackoj bilo dosta diskusija na temu „sta bi bilo kada bi svaki stoti Kinez umesto bicikla kupio auto?“ Od tada je proslo samo 25 godina.

moron

Bravo za testirani Haval H6 !

Iznogud Časni

Koliko su današnji evropljani bezbjedni pokazuje Dacia (ako se vlaška smatra evropom) 🙂