1. Home
  2. Vesti
  3. MAN predstavio prototip novog električnog šlepera
MAN predstavio prototip novog električnog šlepera
1

MAN predstavio prototip novog električnog šlepera

211
1
Podelite sa prijateljima:

Dostavni teškaši s oznakama na kojima piše MAN eTGM, a za čiji pogon je zadužen električni pogonski sklop, već su u pogonu u brojnim evropskim gradovima. Ali, kompanija nastavlja da ih razvija i pokušava da ponudi sve efektnije proizvode u oblasti električnog transporta. Dakle, prototip električnog šlepera koji je doveden u razvojnu fazu koja se graniči s mogućnošću pokretanja masovne proizvodnje je nedavno predstavljen, a tu priliku je uprava MAN-a iskoristila da predstavi i planove za elektrifikaciju marke.

Istini za volju, još uvek nisu dostupne tehničke specifikacije novog MAN-ovog električnog kamiona, a na osnovu prikazanih fotografija se može zaključiti jedino to da je novajlija postavljen na temelju nove generacije modela iz porodice s oznakom TGX i da ga krasi neobična, pa čak i sportska koloritna šema koja se ogleda u implementaciji graftne boje ukombinovne s crvenim umecima na rešetki hladnjaka. Utisak dodatno pojačava odbojnik izveden u jarko crvenoj boji.

Ali, ono što se već zna jeste to da je rukovodstvo kompanija MAN odlučilo da pokrene serijsku proizvodnju „čistih“ kamiona u punom obimu, što je pre moguće. U tu svrhu su opredeljeni i dodatni novčani i ostali resursi, kako u posedu same kompanije, tako i one koju će država dodeliti. Na primer, javna je stvar to što će vlasti bavarske pokrajine sa svoje strane investirati u ovaj projekat sumu od 8,5 miliona evra.

U izveštajima koje smo pročitali takođe stoji navod da se šuška o razvoju, ne samo baterijskih pogonskih sklopova za novitet, već da se radi i na upotrebi vodonika kao energenta čijim se sagorevanjem obezbeđuje pogonska sila. Istina, MAN ne veruje u brzu komercijalizaciju ovog obnovljivog izvora. Prema kalkulacijama nemačkog koncerna, uz postojeći stepen razvoja vodonične infrastrukture, prvi serijski kamion opremljen ovom tehnologijom, ne bi bio dostupan pre nego što dočekamo 2030. godinu.

Ali, s električnom energijom stvari stoje drugačije i neće se morati čekati toliko dugo. Dakle, pretpostavke ovde idu ka tome da će masovna proizvodnja serijskih električnih kamiona, nalik ovom prototipu koji vidimo na fotografijama, biti omogućena već 2024. godine.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cisti kamioni – pogon na baterije ili na vodonik, ovo pitanje dobice odgovor do kraja ove decenije. O cemu se radi – predvidja se nestasica sirovina za proizvodnju baterija, tako da mnogi proizvodjaci vozila pocinju intenzivne eksperimente sa vodonikom kao gorivom. Medjutim, u transportu robe predvidja se nesto mnogo radikalnije i svrsishodnije nego sto su to sami cisti pogoni. Radi se o prelasku transporta na dugim relacijama pomocu zeleznice a ne pomocu kamiona! Kamioni ce biti jos uvek potrebni za „poslednjih 100 kilometara“, za transport od zeleznicke stanice do korisnika robe. Ovaj koncept transporta smanjuje potreban kapacitet baterija kao i… Pročitaj više »