1. Home
  2. Vesti
  3. Novi motor sa šest cilindara šalje čuveni Hemi u penziju
Novi motor sa šest cilindara šalje čuveni Hemi u penziju
0

Novi motor sa šest cilindara šalje čuveni Hemi u penziju

221
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci imaju jednu izreku u automobilskoj industriji, a to je „There is no replacement for displacement“. U slobodnom prevodu, to znači da ne postoji „zamena za radnu zapreminu motora“, odnosno „da ništa ne može da nadoknadi eventualnu skromniju zapreminu agregata“. Izreka je nastala tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada su debitovali neki od najvećih ikada viđenih motora.

Daleko od toga da u poslednje četiri decenije nismo videli povećanje snage usled implementacije turbo punjača, kompresora i dodavanja električnih agregata, ali „preko bare“ još uvek postoji veliki broj Jenkija koji žele samo atmosferce. Znajući sve to, takvima će sigurno teško pasti vest da legendarni agregat Hemi odlazi u penziju, a zameniće ga turbobenzinac sa šest cilindara.


Hemi se proizvodio nekoliko puta kroz istoriju, a sadašnja generacija je debitovala početkom ovog veka. Razvijao je 375 konjskih snaga iz zapremine od 5,7 litara, i masovno se ugrađuje u gotovo sve veće modele korporacije Chrysler i njegovih brendova Dodge, Ram, Jeep i naravno Chrysler. U međuvremenu su debitovala i još veća izdanja zapremine 6,2 i 6,4 litre od kojih neki stižu sa preko 800 „grla“.

Nažalost, sve je teže zadovoljiti zakone o izduvnim gasovima sa „kamionskim motorima“ pa će Hemi uskoro u penziju, a kako pišu kolege sa sajta StellPower, zameniće ga potpuno novi turbobenzinac sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji koji trenutno razvija veliki Stellantis. Ugrađivaće se u mnoge modele širom sveta, a sve će početi preko sledeće generacije modela Dodge Challenger.

StellPower kaže da će pružati sličnu snagu kao spomenuti „atmosferac“, što nam govori da ćemo videti između 350 i 400 „grla“, a zapremina bi trebalo da bude u nivou 2,9 ili 3,0 litra. Dok se razlike u brojkama koje ilustruju moć, verovatno neće ni primetiti u onim baznim modelima, najviše boli to što nećemo moći da vidimo one ekstremne verzije kao što su Hellcat i Redeye. Chrysler nam je ranije najavio da će oni postojati, ali samo u modelima na struju, što je naljutilo mnoge ljubitelje takozvanih mišićavih automobila.


StellPower se obratio Dodgeu za komentar, ali je dobio odgovor da kompanija još uvek nije spremna da javno diskutuje o budućim dešavanjima, odnosno o planovima. Ako ništa drugo, sadašnji Challenger ostaje u proizvodnji najmanje do 2023. godine, pa će svi oni kojima je takva vest teško pala imati dovoljno vremena da se priviknu na novu sadašnjost…

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments